Hlavní navigace

Kitchen story: manželé v kuchyni chystají unikátní kuchařku

Sdílet

 Autor: Kitchen Story
Už tři roky spravují food blog Kitchen story, a přestože do jejich života výrazně zasáhla Crohnova choroba, tvorbu úspěšného blogu nevzdali, naopak povzbudilo je to k dalšímu kreativními tvoření i vydání první kuchařky.

Jiří a Marika Kučovi už tři roky vedou velice úspěšný blog o jídle Kitchen story. Když jsme si s nimi před skoro dvěma lety podívali, byly jejich stránky spíše koníčkem, zábavou, inspirací pro ostatní, ale dnes už jsou mnohem víc. O tom, co se změnilo u manželů v kuchyni, jsme si povídali s Jiřím Kučou, který se podílí na food blogu stejně jako jeho žena Marika.

Galerie: Kitchen story: Manželé v kuchyni chystají unikátní kuchařku

Už to bude skoro dva roky, co jsme si spolu naposledy povídali, tenkrát jste Jiří pracoval jako obchodní asistent a Marika se starala o vizuální prezentaci na prodejnách kanadského řetězce s obuví. Food blog Kitchen story byl váš koníček, to už ale neplatí, jestli se nemýlím.

Je to pravda, Marika letos na konci února skončila v práci a pustila se s vervou jen do věcí kolem blogu. Je toho opravdu hodně, takže nouzi o práci vážně nemá (smích). Já stále pracuji jako obchodní zástupce a s každou akcí na blog, u které musím být, si beru zvláštní dovolenou.

To, že se Marika blogu věnuje na plný úvazek, ale není jediná změna. Jak moc se podepsala na vašem životě, potažmo blogu, nemoc, která vám byla před časem diagnostikována?

Tím, že mi diagnostikovali Crohnovu chorobu, se náš život celkem razantně změnil. Mnohem víc o jídle přemýšlíme a plánujeme, co si kde můžeme dát. Nicméně na začátku to vypadalo opravdu hrozivě, když každý doporučuje pro tuto nemoc něco jiného, ale naštěstí jsme se v tom rychle zorientovali. Každý s Crohnovou nemocí jídlo snáší trošku jinak a u mě je to především intolerance na laktózu. K omezení konzumace lepku jsme se spíš rozhodli společně.

Stravujete se oba stejně? Chybí vám některé potraviny, jídla? Jak moc vás nemoc omezila?

Je skvělé, že se oba dva navzájem podporujeme, a pokud jeden něco nemůže, i ten druhý se tomu vyhýbá. Dá se říct, že momentálně nám nic nechybí. Naučili jsme se různě nahrazovat věci, které nám nevyhovovaly. Naštěstí v dnešní době je možnost sehnat plnohodnotné náhrady. Průběh nemoci byl dost rozmanitý v tom, že v každé fázi jsem na různá jídla reagoval jinak. Na začátku nešlo moc konzumovat vlákninu v podobě ovoce a zeleniny, ale to se po rozšíření průchodu střeva zlepšilo.

Co se laktózy týče, tam je intolerance především na klasické mléko, jogurty a smetanu, to se naštěstí dá bez problémů nahradit. U másla a sýrů ta intolerance není. Člověk si musí dávat pozor na to, co jí, ale především si vše dávat do souvislostí, aby vypozoroval, co snáší dobře a co zrovna ne. U mě je kupříkladu červená čočka a cizrna naprosto v pořádku, ale u ostatních luštěnin si musím dávat pozor. Poslední dobou se nám stává, že lidé píší dotazy ohledně Crohnovy nemoci nebo bezlepkové intolerance a my jsme moc rádi, že jim můžeme poskytnout námi nasbírané zkušenosti. To je to nejmenší, co můžeme udělat.

Před těmi dvěma roky jste se mi také svěřili, že se ještě na knihu necítíte, ale to je dnes taky jinak, na vašem blogu jsem už zahlédla titulní stranu připravované knihy. Jaká bude, čím se bude lišit od stovek kuchařských knih, které jsou v knihkupectví k vidění?

Prostě jsme k tomu v průběhu času dospěli (smích). Celá kuchařka je rozdělená podle ročních období a bude se odehrávat na různých místech, za kterými cestujeme, abychom maximálně využili lokálnost a sezónnost surovin. K tomu se téměř naprostá většina jídel dělá bez lepku a bez laktózy, ale je to spíš taková třešnička na dortu, protože hlavní je pro nás především výsledná chuť jídla. Celá kuchařka je focená na film, takže recepty a kapitoly jsou doprovázeny fotkami, které navozují tu pravou atmosféru. Chceme naší kuchařce vdechnout život, abychom lidi inspirovali k tomu, že uvařit si dobré jídlo není nic složitého, ale nejlepší na tom je sdílet ho s ostatními.

Spustili jste k ní i kampaň na Hithitu, jaký byl důvod, čeho byste tímto způsobem rádi dosáhli?

Kuchařku jsme se rozhodli vydat sami bez pomoci nakladatelství. Především proto, že nechceme dělat kompromisy a chceme lidem nabídnout to nejlepší, jako je třeba obálka v plátěné vazbě. Chtěli bychom vydat kuchařku, kterou budete mít rádi ve své knihovně nejen kvůli receptům, ale i pro drobné detaily, které z ní udělají nádhernou knihu. Spuštěním kampaně na Hithitu bychom rádi dosáhli vybrání peněz, které potřebujeme k zaplacení alespoň části tisku. Cílová částka je dvě stě tisíc, tak doufáme, že se nám ji podaří vybrat.

Kampaň na Hithitu

Na kolik korun vlastně vyjde vydání kuchařské knihy?

Momentálně se pohybujeme kolem sedmi set tisíc.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).