Hlavní navigace

Kozí mléko je zdravé, konzumaci ale provázejí předsudky

10. 5. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Také si myslíte, že kozí mléko a produkty z něj páchnou? Může to tak být – ale nemělo by. Kozí mléko navíc představuje skvělou alternativu ke kravskému mléku pro osoby, které trpí alergií nebo intolerancí na kravské mléko. Své místo má i v kosmetice, krémy na bázi kozího mléka léčí kožní nemoci, ekzémy nebo revma.

Jedním z hospodářských zvířat pasoucích se v naší krajině, jehož stavy každoročně mírně rostou, jsou kozy. Loni už jejich počet v naší zemi překročil hranici třiceti tisíc kusů a v některých regionech se stavy koz zvýšily o více než deset procent. To v praxi znamená rostoucí nabídku produktů z těchto chovů – například kozího mléka.

To má ale – poněkud neoprávněně – v očích mnoha spotřebitelů nepříliš pozitivní image.

Omyly o kozím mléce

Mnozí lidé mají totiž zafixováno, že kozí mléko páchne, což je od jeho konzumace odrazuje. Tak úplně doslova to ale neplatí. Kozí mléko z kvalitních a zdravých chovů dodržujících hygienické předpisy toto pro někoho nepříjemné aroma téměř nemá; kromě toho se postupně vyšlechtila taková plemena koz, u nichž je aroma ještě dále potlačeno.

Důležité ale je, že nutriční a zdravotní přínosy konzumace kozího mléka nad jeho aroma výrazně převažují, podle řady studií je navíc kozí mléko zdravější než kravské.

K jídlu, v kosmetice i léčitelství

Konzumace kozího mléka má své historické kořeny, například Římané jej považovali za elixír dlouhověkosti a krásy. Kozí máslo se ostatně dodnes používá v kombinaci s různými bylinkami v lidovém léčitelství, a to jak k prevenci proti zánětlivým onemocněním, tak proti onemocněním nádorovým. A nejen v něm – jedna z nejznámějších a také jedna z prvních kozích farem v ČR – kozí farma Dvůr Ratibořice – se v poslední době věnuje stále intenzivněji kosmetice na bázi kozího mléka a zájem o tyto produkty neustále roste.

Galerie: Kozí království na Sedlčansku

Z gastronomického hlediska je ale nejdůležitější, že kozí mléko představuje plnohodnotnou alternativu ke kravskému mléku v těch případech, kdy spotřebitel trpí alergií nebo intolerancí na kravské mléko. Tuk z kozího mléka je totiž lépe stravitelný a oproti kravskému mléku obsahuje méně laktózy. Také proto se kozí mléko přidává do některých náhradních mlék pro kojence. Pozitivních účinků kozího mléka, v řadě případů doložených i výzkumnými projekty, je ale celá řada. Známé jsou zejména jeho protistresové účinky, včetně omezení migrény. Krémy na bázi kozího mléka pak léčí kožní nemoci, ekzémy nebo revma.

Bonus navíc

Kozí mléko nebo výrobky z něj jsou proto v současné době již pravidelnou součástí nabídky prodejen zdravé výživy, ke svým kulinářským výtvorům jej ale využívají i renomované restaurace. Není tak na škodu produkty z kozího mléka také na vlastní kůži vyzkoušet – komu by přitom přece jen mléko jako takové vadilo, může vyzkoušet stále oblíbenější kozí sýry nebo jogurty.

Produkty z kozího mléka představují kromě všeho výše jmenovaného ještě jeden, v dnešní době nezanedbatelný bonus – totiž schopnost pasoucích se koz uživit se i na chudých pastvách, a tedy přežít s menšími problémy než jiná hospodářská zvířata období sucha, a to bez výraznějších dopadů jak na kvalitu mléka, tak masa, a tedy na kvalitu potravin z koz. Lze tak mimo jiné předpokládat, že by produktů z kozího mléka mohlo být na trhu více než dosud, což by pro spotřebitele bylo přínosné nejen z nutričního hlediska.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).