Hlavní navigace

Kolik zhubnu? Musím taky cvičit? Nejčastější otazníky kolem ketodiety

20. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zhubnout rychle a nemít při tom hlad – tyhle dvě věci dělají z ketodiety oblíbený způsob snižování hmotnosti. Které nejčastější otázky kolem proteinové diety kolují?

Má svá pro i proti, každopádně se vyvíjí směrem k pohodlí všech, co ji zkoušejí k úbytku hmotnosti. Dávno pryč jsou doby, kdy se při ní pila šlehačka, jedl tvaroh a vařené hovězí. Novodobá ketodieta nabízí škálu různých proteinových jídel, navíc obohacených o vitamíny, minerály a vlákninu. Má proto stále více příznivců. Odborníci ryze české značky KetoDiet shrnují nejčastější dotazy ze své výživové poradny.

Je vhodná i pro mě?

Základem je ujasnit si, proč hubnete. Je to kvůli pár kilogramům navíc, nebo trpíte silnou nadváhou, při níž vám hrozí zdravotní komplikace, a navíc vám ztěžuje cvičení, které byste jinak volili pro úpravu váhy? Ketodieta je vhodná obzvláště pro ty, kteří trpí střední a těžkou nadváhou až obezitou nebo pro ty, kdo potřebují nastartovat metabolismus po různých hladovkách.

Kolik zhubnu?

„Každý jsme jiný, máme jinak rychlý metabolismus, jinou dietní historii, věk, hormonální prostředí v těle atd. Ketodieta je vhodná především pro lidi s velkou nadváhou, u nichž je úbytek tuků nejznatelnější, nicméně výsledky vidíte i jinak – v tom, jak se cítíte, jak se nezadýcháváte do schodů, máte lepší náladu a jste plní energie,“ říká Martina Dvořáková, dietní koučka a hlavní výživová specialistka KetoDiet.

Princip ketodiety

  • Říká se jí také ketonová, ketogenní, bílkovinná nebo proteinová dieta.
  • Jde o stravování s výrazně omezeným příjmem sacharidů, které jsou ve stravě nahrazeny bílkovinami a tuky. S tímto velmi známým způsobem redukce nadváhy přišel v 70. letech 20. století americký profesor George. L. Blackburn
  • Hlavní výhodou ketodiety je cílené hubnutí tuků a také to, že díky zvýšenému příjmu tuků a bílkovin by člověk neměl pociťovat hlad.
  • Odpůrci ketodiety ale poukazují na to, že ketonová dieta znamená nevyvážený jídelníček a sacharidy ze zdravých zdrojů jsou pro tělo nezbytné.

Hrozí po skončení diety jojo efekt?

Jojo efekt se vždy odvíjí od toho, jaký přístup budeme mít ke stravě po skončení diety. Ve fázi po dietě se doporučuje navyšovat množství sacharidů v jídelníčku postupně a zachovat si správné návyky, které jste si v průběhu diety vytvořili (pravidelnost, dostatečné množství zeleniny a zdravých tuků, pitný režim).

Musím cvičit, aby šla váha dolů?

„Váha půjde dolů i bez cvičení, ale se cvičením rozhodně rychleji. Pohyb je pro naše tělo důležitý, a proto bychom si k němu měli vypěstovat zdravý vztah. Pokud si k němu najdete cestu, budou se vám shozená kila po skončení ketodiety navíc lépe udržovat na uzdě,“ říká Jiří Skála, fitness trenér a výživový specialista.

Už týden se váha nikam nepohnula, co s tím?

„Váha našeho těla není ovlivněna pouze svaly a tuky. Významnou roli hraje také zadržování vody, ke kterému dochází u žen v rámci hormonálních změn (především v období menstruace), nebo u obou pohlaví při nadbytku soli či v letních měsících. Po pár dnech se vše opět srovná a váha začne klesat. Pokud se však hubnutí zastaví na delší dobu, je vhodné kontaktovat výživového poradce,“ doporučuje výživová specialistka Jana Kerclová.

Kolik kávy mohu při dietě za den vypít?

„Káva bez cukru a mléka není zakázaná, nicméně doporučuji 3–4 šálky denně, a to nejpozději do patnácti hodin, aby obsažený kofein neovlivnil spánek, na který jste běžně zvyklí. Káva obsahuje kofein napomáhající hubnutí, který má však i diuretické účinky. Proto byste ke každému šálku měli vypít skleničku čisté vody, aby nebylo narušeno hospodaření těla s touto tekutinou. Dostatečný pitný režim (2–3 l denně) je nutný pro vyplavení nežádoucích látek, které byly uložené v tukové tkáni a štěpením se uvolnily do krevního oběhu,“ odpovídá Jiří Skála.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).