Hlavní navigace

Kloktací test na COVID-19: nebolí a nemusíte na odběrové místo. Kde ho koupit?

12. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Gargtest
Domácí kloktací PCR test na COVID-19 byl vyvinut v ČR. Výrobce Gargtestu udává stejnou účinnost jako u testů prováděných formou výtěru. Domů i do laboratoře jej doveze kurýr DoDo.

Jedním z problémů testování přítomnosti koronaviru v těle je aktuálně nepohodlí a určité riziko, které je s testem spjaté. Cestování na odběrové místo, čekání, nepříjemný výtěr… To vše odpadá u nového kloktacího testu na SARS-CoV-2, respektive balíčku, který zahrnuje i doručení na vámi zvolené místo, následnou dopravu do laboratoře i vyhodnocení, případně certifikát.

Český test se obejde bez nepříjemné tyčinky

Čeští vědci přicházejí s novou metodou samoodběru, který lidem umožní otestování tzv. metodou PCR z pohodlí domova a naprosto bezbolestně. Na webu Testujvklidu.cz si stačí objednat testovací sadu nazvanou Gargtest a pouhým vykloktáním si odebrat vzorek. Testovací sadu přiveze i odveze kurýr. Účinnost otestování je dle vyjádření dodavatele přitom stejná jako na odběrovém místě a výsledkem se lze prokázat například i pro účely cestování, uvádí v tiskové zprávě:

„Kromě bolesti spojené se zavedením odběrové tyčinky hluboko do nosu je nevýhodou současného modelu testování nutnost navštívit odběrové místo, kde testovaný zbytečně čelí zvýšenému riziku šíření nákazy. Oba tyto problémy efektivně řeší unikátní kloktací Gargtest, který vyvinuli vědci z Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a společností AUMED a.s. a IntellMed, s.r.o. Test splňuje všechny potřebné standardy a jeho výsledek je díky certifikaci CE IVD uznáván napříč Evropskou unií.“

Jednoduchý odběr zvládnete doma

Klíčovou výhodou kloktacího testu má být jeho jednoduchá proveditelnost. Vyšetřovaný si nabere obyčejnou pitnou vodu do odměrky, která je součástí balení, a po dobu 20 až 30 sekund si vykloktá dutinu ústní a hltan. Obsah odměrky následně vyprázdní z úst do přiložené odběrové zkumavky, v níž je transportní prášek, a odevzdá ji kurýrovi, který ji přivezl. Řidič logistické služby vzorky následně sveze do testovací laboratoře.

Kde koupit kloktací test na COVID-19

  • Test lze aktuálně objednávat na Testujvklidu.cz.
  • Cena je 1745 Kč a zahrnuje testovací sadu, dopravu kurýrem DoDo i samotné otestování vzorku v laboratoři metodou PCR.
  • Výsledek obdržíte do 36 hodin od odevzdání vzorku.
  • Současně lze získat i certifikát, pak kompletní cena činí 2295 Kč.
  • Rozvoz kloktacích testů je zatím dostupný na území hl. m. Prahy vč. okolních obcí do 10 km ve dnech pondělí–čtvrtek mimo státních svátků.

V první fázi jsou kloktací testy dostupné v Praze, kde se o distribuci, testování i vystavení certifikátu pro vycestování stará firma Chromozoom.cz, logistiku zajišťuje kurýrní společnost DoDo. „Po objednání přiveze kurýr testované osobě odběrovou sadu, počká na místě na odběr a vzorek následně doručí do laboratoře, z níž testovanému do 24 hodin dorazí výsledek. DoDo má s precizním doručováním zboží včetně možnosti reverzní logistiky široké zkušenosti a dovede testovací sadu dovézt obratem hned po objednání, ve vybraném hodinovém slotu,“ upřesňuje dodavatel.

„Když nás distributoři kloktacího testu oslovili, zda bychom celému projektu nechtěli zajistit logistiku, ani na vteřinu jsme neváhali. Pohodlné a spolehlivé testování je spolu s vakcínou jedinou cestou zpět k normálnímu životu a my cítíme, že participací na tomto projektu můžeme reálně pomoci v boji s pandemií. Domácí odběr zvýší ochotu lidí se otestovat a zároveň i bezpečnost celého odběru. Kurýr totiž může testovací sadu předat zcela bezkontaktně a testovaný nemusí přijít s nikým do styku. Do nebezpečí tak nedostane své okolí ani sám sebe,“ popisuje Michal Menšík, šéf kurýrní společnosti DoDo.

Další místa prodeje kloktacího testu jsou v jednání

Kloktací testy by se postupně měly dostat do zbytku republiky a také na další distribuční místa. Autoři projektu chtějí Gargtest nabídnout na odběrových místech a usilují také o jeho dostupnost u praktických lékařů. Kloktací test je pak připravený i na distribuci prostřednictvím lékáren.

Aktuální cena zahrnuje jak odběrovou sadu, tak náklady na kurýra a laboratoř. V budoucnu se tedy bude cena odvíjet podle toho, kde test zakoupíte a zda to bude v rámci balíčku či samostatně. Autoři projektu totiž nevylučují možnost zakoupení samotného Gargtestu, kdy by si pak každý mohl zajistit laboratoř dle svých možností a podobně.

Spolehlivost stejná jako u jiných PCR metod

Výrobce testu zdůrazňuje důležitý fakt, že komfort spojený s odběrem se nijak negativně neodráží v účinnosti. Vzorek je zpracován a analyzován v laboratoři klasickou PCR metodou, jež se využívá i u výtěru z nosohltanu.

„Spolehlivost kloktacích odběrů je srovnatelná s výtěrem přes tyčinku. Srovnávací studie ukázala, že rozdíl mezi oběma způsoby odběru je asi 3 až 3,5 procenta v citlivosti, což je statisticky nevýznamné číslo,“ říká Marián Hajdúch, šéf projektu a ředitel olomouckého Ústavu molekulární a translační medicíny.

Klíčovou informací tedy je, že ačkoliv Gargtest obsahuje sliny, nejedná se o klasický test ze slin. Při kloktání se zakloněnou hlavou se totiž voda dostane až na zadní stranu hltanu, tedy do míst infekce, kam míří i štěteček při stěru z nosohltanu. „Nejedná se o nový ‚revoluční‘ test, protože princip detekce viru zůstává naprosto stejný. O mnoho příjemnější a pohodlnější je ale odběr vzorků,“ dodává Marián Hajdúch.

Vhodný i pro děti či opakovaně testované

Kloktací Gargtesty mohou mít široké možnosti využití, a to třeba u dětí, které klasické odběry tyčinkou špatně snášejí, nebo v provozech a institucích, kde je nutné testovat se opakovaně.

Test je velmi vhodný také pro onkologické pacienty, kteří mívají z léčby poškozené sliznice a patří do rizikové skupiny, u níž musí k testům docházet častěji. Výsledek kloktacího PCR testu je přitom na rozdíl od toho antigenního široce uznávanou diagnostickou metodou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).