Hlavní navigace

Kdy je prevence rakoviny tlustého střeva zdarma

9. 7. 2020

Sdílet

 Autor: Návod k testu na okultní krvácení do stolice
Patříme mezi státy s nejvyšším výskytem rakoviny tlustého střeva a konečníku na světě. Na karcinom tlustého střeva umírá v České republice zhruba deset lidí denně. Pokud se přitom potíže odhalí včas, je možné zabránit rozvoji rakoviny a zachránit danému člověku život. Kromě toho se pacient vyhne velmi náročné a bolestivé léčbě.

Preventivní vyšetření, které může nádory tlustého střeva a konečníku odhalit, je mimořádně důležité. Všeobecná zdravotní pojišťovna vysvětluje, jaké jsou podmínky stanovené pro úhradu prevence onemocnění.

Screening se hradí od padesáti let

Preventivní vyšetření pro odhalení případné rakoviny tlustého střeva a konečníku u široké populace bez příznaků onemocnění (tzv. screeningové vyšetření) se provádí od 50 let věku.

Toto vyšetření zajišťují v rámci preventivních prohlídek praktičtí lékaři, u žen také gynekologové. Využívá se k němu test na okultní krvácení do stolice (TOKS). Lékař předá svému pacientovi odběrovou sadu, pacient pak v klidu domova odebere vzorek stolice a sadu se vzorkem lékaři vrátí.

Jak často pojišťovna proplácí testy na krvácení do stolice

Uvedený test TOKS je hrazen z veřejného zdravotního pojištění ve věku od 50 do 55 let jednou ročně, od 55 let dále jednou za dva roky.

Pokud by byl nález pozitivní (tj. ve stolici jsou stopy krve), je pacient odeslán na kolonoskopii k podrobnému vyšetření. Krev ve stolici totiž může být způsobena různými příčinami, počínaje užíváním některých léků před odběrem vzorku přes polypy ve střevě nebo hemoroidy až po nádor střeva či konečníku. Podrobněji v článku Pozitivní test na okultní krvácení ještě neznamená rakovinu.

Bez horní věkové hranice

VZP připomíná, že screening rakoviny tlustého střeva a konečníku – ať už testem na okultní krvácení, nebo primární screeningovou kolonoskopií – je hrazen pojištěncům od 50 let bez horní věkové hranice.

Jen pro účely adresného zvaní, kdy jsou oslovováni pojištěnci, kteří řadu let na screeningovém vyšetření nebyli, ačkoli na něj mají nárok, byla stanovena hranice do 70 let věku. Lidé starší nejsou tedy adresně zváni, nicméně pokud projeví u svého lékaře zájem o toto vyšetření, bude jim provedeno a pojišťovnou uhrazeno.

Novinka od července: pro zájemce o kolonoskopii

Od 1. července 2020 platí, že v případě pacientova zájmu je možné místo zmíněného testu TOKS provést rovnou tzv. primární screeningovou kolonoskopii již od věku 50 let. Dosud tato možnost byla jen pro pacienty nad 55 let.

Lékař tedy pacientovi předá žádanku na primární screeningovou kolonoskopii a měl by mu doporučit některé z pracovišť oprávněných k provádění screeningu nádorů kolorekta v ČR. Absolvování screeningové kolonoskopie pouze v některém z těchto pracovišť je podmínkou úhrady výkonu z veřejného zdravotního pojištění.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).