Hlavní navigace

Káva v lednici déle vydrží. Říkala to sousedka…

19. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Občas narazíme na užitečnou vychytávku, jednoduchý trik, který nám v domácnosti pomůže. Ale rada uchovávat kávu v ledničce k nim nepatří. Podle odborníků je to pro zrnka kávy učiněná pohroma.

Mezi tradovanými babskými radami se objevuje i „vychytávka“, jak udržet kávu co nejdéle čerstvou a chutnou. Ideální je prý uskladnit ji v lednici… Zeptali jsme se u znalců, co je na tom pravdy. A dozvěděli jsme se nejen to, co nepěkného se děje se zrnky v chladničce, ale i šikovné rady pro skladování kávy – a na tyhle se můžete spolehnout.

Káva do chladničky rozhodně nepatří. Když už, tak do mrazáku

Doma nebo zkrátka tam, kde kávu rychle spotřebujeme, to tak neřešíme. Ale co když máme kávu třeba na chatě, kam přijedeme jen občas? Jak ji co nejlépe uchovávat? Podle Terezky Balé, školitelky kurzů kávy z pražíren Doubleshot, to rozhodně není v lednici, jak se často tvrdí:

„Káva do lednice opravdu nepatří. Pokaždé, když kávu z lednice vyndáte, orosí se. Navíc může načichnout ostatními potravinami, které v ledničce skladujeme,“ vysvětluje, jak se káva v lednici znehodnotí a proč ztrácí na kvalitě.

A jak je to s uskladněním kávy v mrazáku? Prý se dokonce nemusí před použitím rozmrazit? „Mražení je paradoxně o něco bezpečnější metoda. Nejvhodnější by ale bylo mrazit kávu po porcích, které použijeme celé na přípravu, tedy nikoli celý balíček,“ říká znalkyně výběrové kávy.

 

Kam s ní?

Především bychom neměli déle uchovávat kávu již namletou. „Kávu doporučuji skladovat pouze zrnkovou. Mletá ztrácí své aromatické i chuťové vlastnosti během několika minut až hodin a chuťové rozdíly mezi různými kávami jsou pak minimální,“ tvrdí Terezka Balá. Skladovat mletou kávu tedy podle ní můžete jakkoli, její vlastnosti se už nijak zásadně nezmění.

Zrnka kávy pak mají ráda sucho a nesvědčí jim vzduch: „Kávu určitě skladujte na suchém místě při stálé teplotě, a především se snažte zabránit přístupu vzduchu. Největším nepřítelem skladování kávy je oxidace,“ vysvětluje Terezka Balá.

Dobrým řešením jsou speciální obaly, v nichž už kávu ledaskde zakoupíte, ještě lepším pak speciální nádoby: „Existují speciální dózy Airscape, které mají ve víčku ventil. Ten vymáčkne všechen vzduch a uzamkne kávu v prostoru téměř bez kyslíku. Anebo kávu nechte v sáčku se speciálním jednocestným ventilem, které dnes používá většina pražíren, a přepněte ho pro jistotu klipsou.“ V nádobě se speciálním ventilem Airscape zůstane káva déle čerstvá a uchová si výraznější aroma a chuť. Kvalitní nerezová dóza na 250 gramů zrnkové kávy vyjde na necelých osm set korun.

Když tedy shrneme hlavní zásady pro uchovávání zrnkové kávy, je to nejlépe ve speciální nádobě, se zamezením přístupu vzduchu, vlhkosti, UV záření a bez prudkých změn teplot.

Jak uchovat kávu čerstvou

  • Skladujte zrnkovou, nikoli mletou kávu.
  • Káva vyžaduje sucho, stálou teplotu a minimum vzduchu a slunečních paprsků.
  • Vhodný je obal s jednocestným ventilem nebo speciální dóza s ventilem ve víčku.
  • Ideálně zpracováváme zrnkovou kávu do měsíce od upražení.

Jak kávu neskladovat

Už tedy víme, že není vhodné uchovávat kávu mletou ani zrnka ukládat do lednice. Stejně tak jsou nevhodné průhledné dózy nebo nádoby s průsvitným víčkem. Samozřejmě kalamitou pro kávu je i otevřený sáček, a to i již po krátké době. „Asi nejčastějším omylem je, že lidé kávu běžně nechávají v otevřeném sáčku nebo ji dávají do lednice,“ komentuje Terezka Balá.

Kromě uvedených chyb zákazníci chtějí velmi často kávu namlít předem, což je podle ní škoda: „Přitom kvalitní ruční mlýnky s mlecími kameny se dají sehnat už od sedmi set korun.“ Tématu se věnujeme v samostatném článku Jak a v čem namlít kávu, aby chutnala.

Galerie: Jak a na čem umlít kávu?

Tlaku laických představ bohužel někdy podlehnou i prodejci, jak popisuje odbornice: „Jeden z řetězců prodejen s kávou a čajem skladuje kávu ve skleněných dózách se zábrusem, které jsou ale plné vzduchu, a navíc nechrání před UV zářením. Když se pokusili skladování změnit, aby dosáhli lepší kvality kávy, nechuť zákazníků byla tak velká, že se káva skoro přestala prodávat a prodejny se musely ke sklenicím vrátit i přes bolest hlavního pražiče.“

V domácím prostředí je dobré myslet také na to, že kávu není vhodné uchovávat dlouho, a to ani za dobrých podmínek, poměrně rychle ztrácí své vlastnosti, chuť i vůni:

„Ideálně zpracováváme zrnkovou kávu do měsíce od upražení. Proto se vždy na sáčku dívejte na datum pražení. Datum spotřeby je často uváděno šest až dvanáct měsíců, avšak pokud si chceme pochutnat, nepřekračovala bych šest týdnů od upražení,“ doporučuje Terezka Balá.

Zkrátka – nějaký nápoj ze špatně či dlouho skladovaných káv uvaříte, ale dobré kafe to nebude.

Odborná spolupráce:

Terezka Balá

Baristka roku 2010, reprezentovala ČR na World Barista Championship v Londýně. Školitelka kurzů kávy Doubleshot (pražírna kávy, která provozuje také tři kavárny, tréninkové centrum a cukrárnu. Kávu vybírají osobně u farmářů po celém světě).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).