Hlavní navigace

Kaštanová mast: namažu se a křečové žíly zmizí?

4. 11. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Je mast z kaštanů skutečně zázrak proti křečovým žilám? Pomáhají vitamíny a bahenní zábaly? Mohou se varixy po operaci znovu vrátit? Na dotazy pacientů odpovídá Tomáš Bureš, specialista na cévní chirurgii a vedoucí lékař Galerie Medical Center.

1. Kaštanová mast na křečové žíly

Všude se na křečové žíly propaguje kaštanová mast. Namažu se a křečové žíly mi zmizí?

Bohužel neexistuje žádná taková zázračná mast ani lék, po kterém by křečové žíly zmizely. Všechny tyto léky a přípravky vedou ke zmírnění nepříjemných pocitů a prevenci vzniku zánětu, pokud ale již má pacient viditelné křečové žíly, je jediná možnost, jak je odstranit, operace. 

2. Bahenní zábaly proti metličkám

V salonu krásy mi doporučili bahenní zábaly. Prý mi to odstraní metličky. Je to pravda? 

Bahenní zábaly, stejně jako jiné „mazání“, metličky ani větší křečové žíly neodstraní. Pomůže ale často zmenšit nepříjemné pocity spojené s varixy.

3. Vracejí se křečové žíly?

Mohou se mi po operaci křečové žíly znovu vrátit? 

Indikace k operaci by měla být vždy postavena na základě podrobného ultrazvukového vyšetření žilního systému, které jasně stanoví příčinu vzniku varixů. Tato se pak musí při operaci odstranit. Pokud je pak tedy i operace provedena správně, nemělo by k recidivě dojít.

U pacientů, kteří přichází s recidivou po operaci, najdeme většinou na ultrazvuku nějakou žílu, která nebyla při původním výkonu ošetřena.

Galerie: Cviky proti křečovým žilám – jednoduché a rychlé

4. Když varixy nebolí…

Pokud mě křečové žíly nijak nebolí, musím je vůbec nějak řešit? 

Křečové žíly s sebou nesou riziko vzniku zánětu, který může v nejzávažnějším případě přecházet až do hlubokého žilního systému a vést k trombóze.

Dalším závažným stavem, který vzniká u pacientů s dlouhodobě neřešenými varixy, je vznik bércového vředu. Proto z lékařského hlediska je vždy indikace k ošetření varixů. Jde spíš o správně zvolenou metodu a načasování výkonu.

5. Křečovky a vitamíny

Mohou mi pomoct při léčbě křečových žil nějaké vitamíny? Četla jsem, že dobré jsou třeba C a E. 

Vitamíny samy o sobě křečové žíly nevyřeší, ale podpořit léčbu mohou. 

Jedná se především o vitamín C, který podporuje pružnost žil, vitamín E, jež je důležitý pro správné proudění krve, B-komplex pomáhající snižovat hladinu cholesterolu v krvi, vitamín Q10 a bioflavonoid rutin. 

Do jídelníčku je dobré zařadit potraviny, v nichž tyto vitamíny najdete. Jsou to například cibule a česnek, pohanka, grepy, rajčata, šípky, černý rybíz nebo červená řepa.

Galerie: Vitamíny v potravinách

Odborná spolupráce:

MUDr. Tomáš Bureš

Cévní chirurg a vedoucí lékař, Galerie Medical Center

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).