Hlavní navigace

Jste štíhlá, ale máte velké břicho? Dieta nepomůže!

17. 12. 2009

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Ženy se během posledních dvaceti let změnily. Postava ve tvaru „hrušky“ nahradilo „jablko“. Trápí to hlavně mladé dívky: co dělat s břichem, které neesteticky přetéká přes okraj pásku a ne a ne se ho zbavit? Řada dívek nasazuje tvrdou dietu. Jenže ta podle lékařů problém velkých bříšek nevyřeší! Co tedy s tím?

V zimě se dá bříško ještě snadno zamaskovat v huňatých svetrech. Ale v létě je smutný pohled na ženy, které si vezmou krátké tričko a kalhoty bokovky, z nichž přes pásek přetéká velké břicho a natřásá se při každém kroku. Ještě před dvaceti lety to byl přitom výjimečný jev. Ženy, pokud přibíraly, měly větší zadek a prsa, velká břicha byla čistě doménou mužů.

Obezita

„Dnes je bohužel čím dál víc žen a hlavně náctiletých mladých dívek, které mají velké břicho, i když jsou jinak celkem štíhlé,“ říká dietolog Pavel Suchánek s tím, že taková postava nejen vypadá nesouměrně a nežensky, ale taky tyto dívky čeká víc zdravotních problémů.

Čím to, že se dnešním dívkám tuk ukládá kolem břicha, místo na stehnech a na prsou? Podle endokrinologů za to mohou hormony, dědičnost, špatné držení těla, podpatky a naprostý nedostatek sportu.

Čtěte téma: Pevná prsa pro každého

Nejvíc na vině je špatné držení těla

Velké bříško, s nímž chodí dnes už i patnáctileté dívky, je podle dietoložky Kateřiny Cajthamlové často důsledkem vadného postoje. „Holčičky mají nahrbená záda a nosí vysoké podpatky. Jsou nakloněné dopředu a bříško nezatínají,“ říká lékařka. Podpatky totiž posunují těžiště těla, jde o takzvannou ventrální flexi páteře. Co s tím, když nosit vysoké podpatky je tak sexy? Pokud se jich nechcete vzdát úplně, je nutné den za dnem střídat výšku podpatků. A procvičovat břicho. Jinak se tu rychle začne usazovat tuk a břicho se bude dál zvětšovat.

Čtěte téma: Sportuji, ale nehubnu. Proč?

Podle endokrinoložky Hany Zamrazilové navíc tento takzvaný útrobní tuk vzniká i špatnou skladbou potravy a nesprávným stravovacím režimem. Tedy ve chvíli, kdy dívky jedí třeba jen dvakrát denně namísto pětkrát nebo naprosto nepravidelně a v různých fázích dne – večeří třeba v noci po návratu z kina či diskotéky. A pak podle lékařky vůbec nezáleží na tom, co dívky jedí – mohou se totiž stravovat dokonale zdravě nebo dokonce držet dietu, ale nepravidelný režim způsobí větší břicho. Což je vysvětlení i pro ty ženy, které jsou jinak štíhlé, ale mají pneumatiky na břiše.

„Co je ale největší kámen úrazu, je fakt, že jakýkoliv tělocvik skončil, školy na něj nekladou důraz a dívky se nedonutí do cvičení. Na tělocvik si berou omluvenky a pak přijdou a chtějí držet diety,“ říká Pavel Suchánek. „Ty dívky zkrátka nejsou vůbec zpevněné, necvičí, často se odmítají jakkoliv pohybovat a bříška pak rychle povolí,“ říká. „Jenže tady nepomůže úprava jídelníčku, i když samozřejmě větší břicha souvisí i s nezdravým stravováním. Hlavně však jde o to sportovat a sportem zpevnit tělo. Bez toho se povoleného břicha nelze zbavit. Věřte tomu – prostě opravdu ne,“ dodává.

Za větší břicho může i táta

Rodina-vztahy-antikoncepce-pilulky1

Svou vinu však nesou podle lékařů i hormony – jíme je ve velkém množství. Dívky polykají už od patnácti antikoncepci a kvůli preventivní léčbě zvířat antibiotiky se do organismu dostává stále víc hormonů i přes jídlo. Cyklus se uzavřel natolik, že hormony vyloučené z těla žen beroucích antikoncepci našli vědci ve zvýšené míře i v rybách. A to vše přispívá k postupným změnám fyziognomie těla.

Čtěte více: Antikoncepce vás může i zabít

Dalším viníkem jsou rodiče. Přesněji řečeno genetika a dědičnost. Nedávný výzkum Všeobecné zdravotní pojišťovny spolu s klinikou genetické medicíny GHC ukázal, že třetina Češek má dědičné sklony k obezitě. A vzhledem k tomu, že podle statistik rok od roku přibývá obézních Čechů a Češek, přibývá tím také lidí, kteří sklony k obezitě přenáší na své děti. A dívky nedědí jen matčiny geny, sklony k obezitě mužského typu – tedy štíhlé nohy, malý zadek, ale velké břicho, mohou zdědit i po otci.

Jde taky o zdraví

Změřte si břicho a zjistěte, zda máte zdravotní problém: u žen by obvod pasu neměl přesáhnout 88 centimetrů, u mužů je to 102 centimetrů. Pokud máte víc, riziko, že například dostanete infarkt, je vysoké.

Máte problém s větším břichem?

U starších žen, které zčistajasna začaly přibírat v oblasti břicha, může být na vině i nerozpoznaná cukrovka či zvětšená nemocná játra. Těm lékaři radí nechat se vyšetřit a udělat krevní testy.

„Když má slečna větší zadek, není to takový problém, jako velké břicho. Tady pak hrozí řada vážných chorob, počínaje metabolickým syndromem, kardiovaskulárními chorobami, cukrovkou či infarktem konče. Potíž je, že dnes dívky raději přijmou taková rizika a onemocnění, než by šly cvičit. Navíc takových slečen s velkým bříškem přibývá natolik, že už je to k zamyšlení, zda s tím opravdu rychle něco neudělat, zda nezačít bít na poplach,“ říká dietolog Suchánek.

Jinak totiž budou dívky za pár let čelit hrozbě infarktu či třeba cukrovky. A zbytečně. Možná je to nespravedlivé, ale je to tak: ženy, které když přibývají, tak na bocích, zadku a prsou, takové komplikace nečekají.

„Potíž je, že k nám dietologům se často dostanou jen ty dívky, které problém chtějí řešit, ale mnohem větší je množina těch, které to jako problém nevidí a neřeší ho,“ krčí rameny. Právě těmto dívkám s bříškem proto nyní dietolog sestavil speciální cvičební program. „Je jen otázka, zda své bříško dívky opravdu chtějí shodit,“ dodává.

Autorka je redaktorkou MF DNES

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je redaktorkou MF DNES.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).