Hlavní navigace

Jste nervózní před cestou a unavení po návratu? Pomůže přírodní medicína

22. 7. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Na dovolené je krásně, na dovolené si odpočineme. Jenže odjezd, a stejně tak i příjezd, může být značně náročný. Cestovní horečka, slabost a nevolnost, po návratu únava a vyčerpání. Jak se vyrovnat s dovolenou?

Čím vzdálenější a odlehlejší místo, stejně tak i čím delší pobyt jste si vybrali, tím pečlivější by měla být příprava. Zjistit bychom si měli co nejvíce o místní kultuře, jídle a klimatu. K přípravě patří i doplnění lékárničky, která by měla obsahovat léky proti zažívacím problémům a nevolnostem, horečkám, alergickým potížím, a samozřejmě je vhodné myslet i na lehké úrazy, bolesti uší a problémy s očima.

Vystudovaný chemik a absolvent akademie přírodní medicíny v Mnichově (Heilpraktikerschule Josef Angerer) Sven Sommer ve své publikaci Homeopatická příručka pro domov a na cestu (Sven Sommers homöopathische Haus- und Reiseapotheke) sepsal několik doporučení, kterými předejdeme nežádoucím komplikacím při cestování:

Jednoduché rady při cestování

  • První pomocí a současně i prevencí je vždy čerstvý vzduch.
  • Cestovatelské potíže se lépe snášejí vleže.
  • Nejlepší místo pro cestování autobusem nebo lodí je vždy uprostřed, kde jsou nejmenší výkyvy.
  • Pozitivní účinky na cestovní potíže prokázal zázvor.
  • Velmi se osvědčil akupresurní bod KS 6. Najdete ho předloktí, zhruba tři prsty pod zápěstím.

Homeopatické léky na cestách

Před cestou může dospělé, ale i děti, postihnout cestovní horečka. Jsme natěšení, myšlenkami už na cestě, nic se nám proto nedaří a špatně se soustředíme na práci. Případně můžeme být nervózní z toho, jak cestu zvládneme, zda máme vše zajištěné a jestli něco nezapomeneme doma. Lékař a homeopat Jaroslav Čupera v případě nespavosti z radostného očekávání doporučuje podávat homeopatický lék Coffea cruda 15CH: „Podáváme pět granulí na noc, dva až tři dny před cestou. Doslova jsme natěšeni na něco nového, neobvyklého, úžasného, a kvůli tomu se nám nedaří usnout.“ 

Naproti tomu je pro nervózní cestovatele (ať už jde o strach z létání, nebo z neznámého) vhodný Gelsemium sempervirens 15CH nebo Argentum nitricum 15CH. Podávané 1–2× denně před cestou. „Gelsemium je lék na stavy paralyzující trémy s vnitřním třesem, obavami, bolestmi hlavy v zátylku a potřebou nutkavého a častého močení, což může doprovázet i pocit únavy a tělesného i duševního vyčerpání, kdy se dotyčný cítí jako omráčený. Lék Argentum nitricum je také lék na potlačení trémy a nervózního očekávání, ale pokud se projevuje neklidem s neustálým pobíháním sem a tam, průjmem, zvracením a chutí na sladké,“ dodává lékař.

Po návratu z cest

Poruchy spánku, za které může pásmová nemoc neboli jet-lag, jsou nepříjemné. Jsou cestovatelé, kteří se se změnou času vyrovnávají poměrně snadno. Po návratu si přesunou hodinky a ihned se chovají podle domácího času. To znamená, že spí v noci a bdí ve dne. Jiní mají ale problémy zejména s usínáním, což druhý den zapříčiní jejich únavu. Proto si berou po návratu z dálek další dny volna.

Lékařka a homeopatka Eliška Bartlová doporučuje vyhýbat se po návratu z dovolené alkoholu, kávě a cigaretám a velmi dbát na pitný režim. „Chovejte se dle nového času. V den příletu snídejte, konzumujte hodně bílkovin a první den hodně odpočívejte. Před odletem načerpejte spánkovou rezervu,“ doporučuje lékařka v brožuře Homeopatie na cesty. Konkrétní lék, který by mohl také pomoci, je Phosphoricum acidum 9 CH. Pět granulí 3× denně 3 dny po příjezdu na dovolenou a pak i po návratu z cesty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).