Hlavní navigace

Jídlo, které nám jde naproti

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Jídlo koupíme v prodejně, rychlý posel ho dopraví až k našim dveřím, ale existují i jiné, nové formy prodeje. Food trucky s kvalitním občerstvením i potravinami křižují ČR. Co nabízejí?

V honu za mamonem či kariérou často není čas na vlastní koníčky, rodinu a mnohdy i ty nákupy potravin šidíme. Nakupujeme ve spěchu v internetových prodejnách polotovary nebo si necháme dovézt hotové jídlo z rozvozové služby. Variant, jak ušetřit čas při nákupu jídla, je bezpočet, stejně jako firem, které tuto možnost nabízejí.

Ale věděli jste, že existují i prodejny, které nemají stabilní prodejní místo a jejichž prodejci nám jdou naproti? Často nabízejí zboží s vyšší přidanou hodnotou, ať už je tím myšlena kvalita nebo exkluzivita jejich zboží. Případně obojí. Dnes si představíme obchodníky, kteří odolají větru dešti, jen aby uspokojili naše potřeby. Pořídili si v Americe tolik oblíbené food tracky a rozvážejí jídlo nebo kávu všude tam, kde je o ně zájem.

Už v roce 1930 existovala na amerických nádraží jistá forma food tracku
Autor: Isifa.cz

Už počátkem minulého století existovala na britských a amerických nádražích jistá forma food trucku

Kolo na třech kolech se vejde všude. Vozí kávu i zmrzlinu

Není nic horšího než zamáčknout budík a prospat se až do pozdního příchodu do práce. Bez obou stejných ponožek, bez kávy… abychom dodali tělu potřebné palivo na rozjezd, stačí mít po cestě do práce Kofi Kofi – mobilního prodejce kávy. Nepředstavujte si pána roznášejícího stydnoucí břečku. Tento pán má svůj „cofee truck“ a kávu vám připraví během chvíle přímo na ulici, dle vašich požadavků na velikost i chuť. Nepřehlédnutelné retro trucky najdete jak v Praze, tak i v Brně, Olomouci či Plzni. Taková káva má své kouzlo, vnáší i do uspěchaného rána vstřícnost, kvalitu i dobrou náladu.

Kolo se třemi galuskami po více než sto letech od svého vzniku oprašuje svou slávu i v horkých letních dnech. Jsou firmy, které si na letní sezonu podobná kola pronajímají a v chladicích boxech umístěných před kolem nám na koupaliště či festivaly přivážejí bagety, ale i zmrzlinu.

Čtěte také: Káva v supermarketu je stará

Bůůů, vezeme vám mléko z farmy

Už z dálky jsme ho slýchávali: „táda dáda dáda dááá…“ Mnozí si na na něj stěžovali. Žluté chladicí auto se zmrzlinou a mraženými potravinami už nejezdí. Relativně nově se však na vesnicích i sídlištích objevuje bílá dodávka ohlašující svůj příjezd hlasitým bučením. Svolává všechny, kteří mají zájem o selské mléko, podmáslí, čerstvý sýr, tvaroh i jogurty. Mléko z farmy obráží kolem dvou stovek míst po České republice, a byť například 200 g másla přijde na 55 Kč, své zákazníky si našlo. Upřímně, atraktivita prodeje se rovná nule – prodává se přímo ze dveří dodávky, ale stejně se u auta stojí fronty jak svého času na banány. Velmi rychle se totiž rozkřiklo, že bučící mléko chutná o pár tříd lépe než to hranaté a že máslo vyrobené už včera může být větší lahoda než kostka stolního.

Když nejdete za burgerem, přijde burger k vám

Existují i firmy, které byť vlastní pevnou základnu mají, chtějí být svým hostů ještě o něco blíž. Jsou si vědomi toho, že domovská základna má trochu omezenou kapacitu a pro zákazníky z okrajových částí města může být i trochu z ruky. Jestli máte rádi pravé burgery, můžete si je dopřát třeba díky Dish pojízdné kuchyni. Restaurace Dish fine burger bistro vyrazila za hranice rodných Vinohrad a v čase oběda je tak můžete potkat na Andělu, Pankráci, Chodově, Karlíně i v Holešovicích. V nabídce jsou pro začátek čtyři stálé burgery, které se u hostů osvědčily: Savory, Dish, Pepper a Trattoria. Hosté food trucku nepřijdou ani o hranolky a oblíbené omáčky.

S podobným konceptem přijíždí do pražských ulic i Chefparade foodtruck, který chce lidem ukázat, že i z dodávky na ulici mohou dostat kvalitní jídlo, které je zdravé, čerstvé, z kvalitních surovin a za přijatelnou cenu. Steak z tuňáka připravený přímo na ulici doplněný grilovanou zeleninou vás přijde na 119 Kč. Za stejnou cenu pořídíte i kus brazilského vysokého roštěnce marinovaného v rozmarýnu. No nekupte to, v pondělí, ve středu, ve čtvrtek a v pátek v centru Prahy, ale i v Hostivicích.

Další podobný projekt Food Spot měl motto „Restaurace, která jede“. Bohužel momentálně jde o restauraci, která nejede. Provoz byl ukončen a provozovatelé hledají nového investora nebo kupce.

Čtěte k tématu: Burger není žádný karbanátek v housce

Prodej z food trucků není vždy totéž co prodej ze stánků, kde čpí přepálený olej ze smažených polotovarů. Může to být extra liga, vyšší třída než oběd z oblíbené restaurace. Vyzkoušejte a dejte nám vědět, jak jste si pochutnali.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).