Pokud nepatříte mezi fanoušky cibule, zkuste dát šanci alespoň její „mladší sestřičce“ jarní cibulce. Ta je mnohem jemnější, příjemně svěží, a i když se často používá syrová, nepřebíjí chuť jídla. Při krájení navíc nebudete plakat.
Co se dozvíte v článku
Charakteristika jarní cibulky
Jarní cibulku můžete znát také pod názvy zelená cibulka, naťová cibulka či sečka. Jedná se vlastně o mladou cibuli, která se sklízí ještě před dozráním. Díky tomu má unikátní chuť, která je podstatně jemnější a svěžejší oproti zralé cibuli. Proto se často používá v neupraveném syrovém stavu, kdy se zelená nať nakrájí na kolečka, jimiž se pak posype hotový pokrm.
Benefity a účinky jarní cibulky
Stejně jako klasická cibule, česnek, pórek a pažitka patří i jarní cibulka do rodu Allium. Pro tyto byliny je typické štiplavé aroma, které jim propůjčují sloučeniny síry. Proto mnoho lidí pláče, když krájí cibuli. Při krájení a drcení se uvolňuje těkavá látka zvaná syn-propanthial-S-oxid, která se dostane do očí, podráždí nervová vlákna, a ta následně aktivují slzné žlázy.
V případě jarní cibulky je obsah těchto látek trochu nižší. Při krájení se také uvolňuje alicin, díky kterému voní i chutná štiplavě. Na rozdíl od zralé cibule se ale hodně používá i nať, která je významným zdrojem vitamínu C. Opomenout nelze ani provitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín K.
V bílé části jarní cibulky se nachází hodně polyfenolů, mezi které patří flavonoidy v čele s kvercetinem. Všechny tyto látky působí v lidském těle jako antioxidanty, což znamená, že tělesné buňky chrání před oxidačním stresem a zabraňují jejich předčasnému stárnutí.
Hojná konzumace vitamínu C, polyfenolů a dalších antioxidantů je vhodná hlavně v období respiračních onemocnění, protože posilují imunitní systém. V neposlední řadě najdete v jarní cibulce vlákninu. Ta podporuje trávení, zajišťuje pravidelné vyprazdňování a také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Jarní cibulka: recepty
V porovnání s klasickou cibulí má jarní cibulka mnohem jemnější chuť a dokáže pokrmy osvěžit. Proto se často používá v syrovém stavu, kdy vynikne její šťavnatá svěžest.
Navíc nemá tendenci tolik dráždit zažívání, takže si ji mohou dopřát i žlučníkáři, kterým nedělá syrová cibule dobře. Nehledě na to, že sytě zelená kolečka cibulky vypadají na talíři opravdu hezky. Hojně se používá třeba v asijské kuchyni.
Využít ji ale můžete i při přípravě klasických českých jídel. Zkuste třeba šťouchané brambory s jarní cibulkou, kdy jen nahradíte bílou nebo žlutou osmaženou cibuli kolečky syrové jarní cibulky. Příloha díky tomu získá úplně jiný chuťový rozměr.
Dalším šikovným tipem, jak využít přebytky jarní cibulky, jsou pomazánky. Jarní cibulka se totiž většinou prodává po větších svazcích, které začnou rychle osychat, pokud je hned nespotřebujete. Stačí tvaroh, trocha jarní cibulky, sůl a případně pažitka, abyste si během chvilky připravili poctivou domácí pomazánku na chleba.
Skvěle se hodí rovněž do salátů, kterým dodá štiplavější příchuť. Samozřejmě ji můžete také zapékat, smažit nebo vařit. Níže proto najdete kromě receptů na pomazánky i recept na bleskovou polévku z jarní cibulky, kterou budete mít hotovou za pár minut.
Co vy a jarní cibulka?
Tvarohová pomazánka s jarní cibulkou
Ingredience:
- 1 měkký tvaroh,
- 100 g zakysané smetany,
- 1 svazek jarní cibulky,
- sůl,
- mletý bílý pepř,
- volitelně 1 stroužek česneku,
- volitelně šťáva z půlky citronu.
Postup:
Měkký tvaroh dejte do misky, dobře ho rozmíchejte vidličkou a podle chuti ho osolte a opepřete. Přidejte kysanou smetanu a nakrájenou jarní cibulku včetně natě. Ingredience pečlivě promíchejte a pomazánku ochutnejte.
Pokud se vám zdá příliš jemná, můžete do ní ještě prolisovat česnek, případně ji okyselit citronovou šťávou. Hotovou pomazánku dejte vychladit do ledničky. Podávejte ji namazanou na tmavém pečivu nebo kváskovém chlebu. Natřené pečivo ještě můžete ozdobit pár kolečky zelené natě.
Tuňáková pomazánka z tvarohu a jarní cibulky
Ingredience:
- 180 g tuňáka v oleji,
- 1 měkký tvaroh,
- 2 jarní cibulky,
- 1 lžíce plnotučné hořčice,
- 1 lžíce citronové šťávy,
- sůl,
- mletý pepř.
Postup:
Tuňáka vyklopte z plechovky do misky a rozmačkejte ho vidličkou. Přidejte tvaroh a směs důkladně vymíchejte do krémové konzistence. Místo tvarohu můžete použít klidně i sýr Philadelphia. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka, nasypte do misky a promíchejte. Nakonec přidejte hořčici, citronovou šťávu a podle chuti sůl s pepřem.
Pomazánku nechte chvilku odležet v lednici. Podávejte ji namazanou na pečivu a ozdobenou zelenými kolečky jarní cibulky. K ozdobení můžete použít také plátky vařených vajíček, na kolečka nakrájené ředkvičky nebo jinou zeleninu.
Salát z bílé ředkve s jarní cibulkou
Ingredience:
- 1 bílá ředkev,
- 1 svazek jarní cibulky,
- 250 g zakysané smetany,
- 1 lžíce bílého balzamikového octa,
- sůl,
- bílý mletý pepř.
Postup:
Ředkev oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí kolečka. Kolečka ředkve dejte do mísy, lehce posolte a nechte odpočinout. Mezitím si můžete nakrájet jarní cibulku na kolečka. Smíchejte ji s kysanou smetanou, bílým balzamikovým octem a pepřem.
Nakonec touto zálivkou přelijte ředkev, důkladně ji obalte, a pokud je to potřeba, salát ještě dosolte. Hotový salát nechte odpočinout v lednici do druhého dne. Podávejte s čerstvým pečivem. Pro estetičtější dojem můžete porce salátu ozdobit kolečky zelené natě.
Polévka z jarní cibulky
Ingredience:
- 2 svazky jarní cibulky,
- 2 středně velké brambory,
- 0,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru,
- 150 ml smetany ke šlehání,
- sůl,
- mletý pepř,
- trochu másla na osmahnutí cibulky.
Postup:
Jarní cibulku nakrájejte na kolečka a oloupané brambory na kostičky. V hrnci rozehřejte máslo a vsypte na něj cibulku. Restujte ji asi 5 minut, aby získala nazlátlou barvu. Poté přidejte brambory a zalijte je vývarem. Nechte polévku vařit 15–20 minut, dokud nebudou brambory úplně měkké.
Poté odstavte polévku z ohně a rozmixujte ji tyčovým mixérem do hladké konzistence. Vraťte hrnec na sporák, osolte, opepřete a nechte ještě krátce probublat. Hotovou polévku zjemněte smetanou. Před podáváním ještě posypte jednotlivé porce několika kolečky cibulkové natě.
Zdroje: hradec.rozhlas.cz, ceskaselka.cz, diastyl.cz, coopclub.cz, webmd.com