Hlavní navigace

Jaké vybrat těstoviny? Celozrnné, kukuřičné, nebo luštěninové?

7. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Těstovin je na trhu celá řada, jsou vyrobené z bezlepkových plodin, z pšenice či z luštěnin. Jaké jsou jejich benefity, které si máme vybrat a proč?

Dnes nabízí obchody různé druhy těstovin, od zmíněných celozrnných přes špenátové nebo rajčatové až k těstovinám z quinoy, kukuřice či rýže nebo luštěnin. V čem jsou tyto druhy tělu prospěšné?

Těstoviny z tvrdé pšenice a celozrnné

„Mnoho lidí kupuje běžné těstoviny z tvrdé pšenice s vysokým obsahem bílkovin, která jim dodává charakteristický nažloutlý odstín. Jedna porce bývá obvykle definována jako šedesát gramů suchých těstovin, což odpovídá asi hrnku uvařených těstovin, záleží na tvaru, říká Susan Bowerman, expertka na výživu společnosti Herbalife Nutrition, a dodává, ze tato porce obsahuje okolo dvě stě kalorií, stopové množství tuku, asi dva gramy vlákniny a čtyřicet gramů sacharidů. 

To není vůbec špatné. Pokud však sáhnete po zdravějších celozrnných těstovinách, můžete ušetřit okolo dvaceti kalorií a až ztrojnásobit obsah vlákniny v jedné porci. Z výživového hlediska tak získáte mnohem více. Tato čísla jsou ještě působivější, když vezmete v potaz obvyklé množství, které lidé běžně konzumují – ne jeden, ale téměř tři hrnky těstovin,“ upřesňuje expertka na výživu.

Bezlepkové těstoviny

V dnešní době jsou běžně k dostání i bezlepkové těstoviny. Nevyrábějí se z pšenice, ale z kukuřice, rýže nebo quinoy. Na hrnek tohoto druhu připadá přibližně dvě stě kalorií, ale mohou obsahovat méně vlákniny a někdy i bílkovin než klasické pšeničné těstoviny. Pro ty, kteří se potřebují stravovat bez lepku, ale představují vhodnou alternativu.

Těstoviny s vyšším obsahem bílkovin a vlákniny

V obchodech můžete narazit i na tzv. „super těstoviny“. Jedná se o produkty s vyšším obsahem bílkovin a vlákniny, některé dokonce obsahují i omega-3 mastné kyseliny. Přibližně 3 gramy bílkovin navíc pocházejí ze směsi zrn a mletých lněných semínek, které poskytují rovněž zmíněné omega-3 mastné kyseliny.

Za tyto těstoviny si však pravděpodobně budete muset připlatit. Mějte také na paměti, že omega-3 mastné kyseliny v lněných semínkách nemají na naše zdraví tak příznivý vliv jako ty, které získáváme konzumací ryb. Lepší alternativou tak může být třeba přidání trochy krevet do těstovinových pokrmů.

Těstoviny v barvě špenátu nebo rajčat

Na talíři pěkně vypadající těstoviny zelené či červené barvy. Ty vděčí za svůj vzhled prášku ze špenátu či rajčat. „Množství těchto ingrediencí v tomto druhu je ale tak malé, že nutriční hodnoty pokrmu příliš neovlivní. Pokud se vám barevné těstoviny líbí, klidně si je dopřejte, není na nich nic špatného. Čerstvou nebo vařenou zeleninu ale nenahradí,“ upozorňuje Susan Bowerman.

Luštěninové těstoviny

Luštěninové těstoviny se vyrábí z luštěnin, které se rozemelou na mouku. Složení mouky je tedy velmi podobné jako složení suchých luštěnin. Pokud se mouka vyrábí z loupaných luštěnin, může mít trochu méně vlákniny a některých minerálních látek, ale jinak je obsah živin v podstatě stejný,“ popsala nám již dříve nutriční specialistka Hana Pávková Málková ze společnosti STOB.

Galerie: Luštěninové těstoviny

V suchém stavu obsahují (vyjma sóji) 20 % bílkovin, podobně jako libové maso. Mají kolem 60 % sacharidů, a poslouží proto jako vhodná příloha. Díky svému nízkému glykemickému indexu se energie z nich uvolňuje postupně.

Pokud hledáte těstoviny čistě luštěninové, vyplatí se číst obal výrobku. Nebude-li v názvu napsáno například ‚100% cizrnové‘, ale ‚s cizrnou‘, měli bychom zbystřit, takové těstoviny mohou být kombinací například luštěnin a rýže. Luštěniny mohou tvořit například jen 10 % a nutriční benefity takového výrobku už nebudou tak významné. Budou mít například vyšší glykemický index a obsahovat jen málo bílkovin.

Konjakové těstoviny

Konjakové přílohy jsou obvykle vyrobeny ze směsi konjakové mouky, ovesné vlákniny a vody. Některé druhy obsahují látku glukomannan, což je nejjednodušeji řečeno rozpustná vláknina. Tyto přílohy neobsahují žádné sacharidy a mají pouhých 9 kalorií na 100 g, což je oproti běžným přílohám o 94 % méně kalorií.

Kdo hubne, ať se vyhne špagetám a nudlím

Co se týče kalorií, jsou na tom všechny druhy těstovin (vyjma konjakových) podobně – obsahují přibližně tři sta šedesát kalorií na sto gramů vařených těstovin. Pokud si počítáte kalorie, volte trubky nebo mašličky a raději se vyhněte tenkým nudlím či špagetám. Velké tvary mají větší objem, takže při odměřování bude jeden hrnek celkově obsahovat méně kalorií.

„Přiznám se, že když se na trhu objevily celozrnné těstoviny, na chuť jsem jim zprvu nepřišla. Připadaly mi tuhé a zrnité. Postupem času se ale tyto produkty zlepšily. Jejich textura je srovnatelná s klasickými těstovinami a celozrnnost dodává hotovým jídlům nový chuťový rozměr, který jsem si zamilovala,“ dodává Susan Bowerman.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).