Hlavní navigace

Jaké množství kofeinu je pro člověka bezpečné?

15. 2. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Lidé se občas bojí nadměrné konzumace kofeinu. Ale kdo ví, jaké množství je to, které již může působit negativně? Evropský úřad pro bezpečnost potravin nyní tuto otázku vyhodnotil a zjišťoval také, jak dlouho kofein působí.

Pravidelné pití kávy, pokud to s jejím množstvím člověk nepřehání, nemá na zdravého lidského jedince prakticky žádný negativní vliv. Vyplývá to z hodnocení rizik konzumace kofeinu, které zpracoval Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA).

Hlavní zdroje kofeinu: káva a čaj

Převažujícím zdrojem kofeinu je podle EFSA káva, která se v případě dospělých podílí v zemích EU na příjmu kofeinu 40 až 94 procenty.

Rozdíly mezi státy jsou ale značné a například v Irsku a ve Spojeném království je hlavním zdrojem čaj tvořící 59 procent, respektive 57 procent veškerého příjmu kofeinu.

EFSA také porovnával obsah kofeinu v často konzumovaných potravinách:

Zdroj: EFSA
Autor: Vitalia.cz

Zdroj: EFSA

Uvedená tabulka je ovšem poněkud zavádějící, neboť nepracuje se stejnými objemy nebo hmotnostmi vybraných druhů potravin a nápojů. Doplnit tak lze, že nejvyšší podíl kofeinu při přepočtu na jednotné množství je v kávě espresso nebo že v plechovce coly je méně kofeinu než v čokoládě, přičemž podíl kofeinu v různých typech čokolád velmi kolísá a je dán zejména podílem složek kakaových bobů.

Kdy už kofein škodí

Kardinální otázkou ale je, jaké množství kofeinu je pro člověka neškodlivé, ba pro někoho dokonce příznivé z pohledu stimulace organismu k vyššímu výkonu. Zajímavé přitom je, že bezpečná dávka kofeinu je stejná jak pro dospívající, tak pro dospělé a činí 3 miligramy na kilogram tělesné hmotnosti.

Proto také podle EFSA jednorázová dávka do 200 miligramů kofeinu není u zdravé dospělé populace nebezpečná. Ani celkový denní příjem kofeinu až do hodnoty 400 miligramů (zhruba 5,7 mg na kilogram tělesné hmotnosti) „nevyvolává obavy o bezpečnost u běžně zdravé dospělé populace, s výjimkou těhotných žen,“ uvádí EFSA. Pro řidiče je pak možná zajímavá informace, že množství alkoholu až do hodnoty 0,08 %, což je hladina v řadě zemí považovaná za nezpůsobilou k řízení motorových vozidel, konzumace kofeinu až do množství 200 miligramů nijak neovlivní.

Účinky začnou cca za 15 minut a trvají hodiny

Stimulační účinky kofeinu se projevují obvykle po 15 až 30 minutách po požití a mohou trvat několik hodin. Doba poločasu rozpadu kofeinu v lidském těle se nicméně velmi liší a je závislá na celé řadě faktorů, jako jsou tělesná hmotnost, věk, stav jater, užívání léků nebo těhotenství, a pohybuje se tak v rozmezí od dvou do osmi hodin.

 

To vše nicméně znamená, že rozumná konzumace kávy, čaje nebo čokolády není nijak riziková, byť i v tomto případě „platí, že pro každého platí trochu něco jiného“. Podle tělesných, genetických i individuálních dispozic.

Na závěr snad jen připomínka, že EFSA je nejvyšší vědecká autorita v rámci EU z pohledu posuzování rizik konzumace nápojů a potravin a věrohodnosti takzvaných výživových nebo zdravotních doporučení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).