Hlavní navigace

Jak vybrat nanoroušku, která opravdu ničí viry?

17. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Nano Medical
Nanoroušky jsou fenoménem podzimních protiepidemických opatření. Údajně jsou všespásné a zničí všechny viry, bakterie i prach a na rozdíl od jara jsou taky bez problémů k mání. Ne všechny ale fungují tak, jak slibují. Jak se zorientovat a nenapálit se při koupi?

Marcela Munzarová z firmy Nano Medical Liberec je autorkou unikátního materiálu, který umí „lapat“ koronaviry. Účinnost speciální nanovlákenné struktury je potvrzená speciálním certifikátem z uznávaných laboratoří v USA a v současné době se v Liberci vyrábí desítky kilometrů materiálu na nanoroušky měsíčně. Marcela Munzarová také rozhodně říká: „Troufám si říct, že více než 90 % roušek, nabízených v ČR, nesplňuje žádnou normu.“ V praxi to tak znamená, že často nakupujeme i za několik set korun nanoroušku, která nás neochrání víc než jednorázová chirurgická ústenka.

Respirátory povinně: od kdy, kde a jaké


  • Stačí rouška nebo dvě roušky namísto respirátoru?
  • Musí mít respirátor i děti?
  • Kde všude platí povinnost nosit respirátor?
  • Respirátor FFP2 nebo také KN 95?

Všechny informace přehledně ZDE.

Co se dozvíte v článku
  1. Stříbro likviduje jen plísně a bakterie
  2. Chcete roušku proti virům? Pozor na normy
  3. Co umí funkční nanomateriál
  4. Účinnost nanoroušek z Liberce jistí certifikáty
  5. Klasická versus nanorouška
  6. Nanofiltry se musí měnit

Stříbro likviduje jen plísně a bakterie

Nanoroušky, které se dají koupit v České republice, se dají rozdělit do několika kategorií. Některé z nich v sobě mají nanotechnologii – většinou se jedná o nanočástice stříbra.

„Problém je ale v tom, že částice stříbra účinně zabíjí pouze plísně a bakterie. Pokud jsou nanočástice ve struktuře pleteniny nebo tkaniny, efekt hubení virů je prakticky nulový,“ upozorňuje Marcela Munzarová. „Tyto výrobky nejsou svými parametry schopny deklarovat shodu s normou na zdravotnické masky nebo respirátory.“

Podle ní se prodávají bohužel i výrobky, které nanovlákna či nanočástice neobsahují dokonce vůbec.

„Zde výrobci používají k argumentaci velmi jemná vlákna meltblownu nebo jiné netkané struktury a spoléhají na to, že si zákazník nebude dohledávat informace a uvěří klamavé reklamě. Tyto roušky také nemohou doložit parametry shodné s normou na zdravotnické masky,“ varuje Marcela Munzarová.

Galerie: Výroba nanoroušek

Chcete roušku proti virům? Pozor na normy

Jak se tedy nenapálit a investovat do kvality? Vybírat roušky, které jsou skutečně tvořeny vrstvou z nanovláken a dokáží zastavit bakterie a viry. Podle Marcely Munzarové by mělo být samozřejmostí zkontrolovat vždy, zda splňují normy a certifikace. 

„Garancí kvality nanoroušky je shoda s evropskou evropskou normu EN 14683 a prohlášení výrobce o shodě (CE značka). Rouška je zdravotnický prostředek, podle toho by měla být uvedena také norma,“ říká Marcela Munzarová a doporučuje soustředit se na detail. Co by měla mít každá vyhovující rouška?

„Především na sobě nebo na obalu uvedenou značku CE. Pokud se jedná o respirátor, musí být ve shodě s normou EN 149,“ popisuje Marcela Munzarová. „Pokud je na obalu roušky uvedeno, že odpovídá filtraci FFP2, což je třída účinnosti respirátorů, a na výrobku není uvedeno CE, jedná se minimálně o výrobek podezřelých parametrů, který pravděpodobně nesplňuje žádnou normu a nákupu těchto výrobků bych se vyvarovala. Může se totiž jednat o klamavé praktiky výrobce, v horším případě mohou roušky nebo respirátory naopak škodit,“ dodává odbornice.

Co umí funkční nanomateriál

Vývoj specifického materiálu, ze kterého vyrábějí roušky v Liberci, trval několik měsíců. Místo prachových částic filtruje mikroorganismy, což není totéž. 

„Klíčovým je dimenzování nanovlákenné vrstvy tak, aby materiál stoprocentně filtroval a zároveň měl dobrou prodyšnost,“ vysvětluje jeho vývojářka. „Nanovlákenná vrstva je podobná bláně pod skořápkou ve slepičím vajíčku. Je tisíckrát tenčí než vlas, ovšem její síť je natolik hustá, že ochrání před vniknutím bakterií a virů. A zároveň je prodyšná. Technologie filtru AntiMicrobe Web R je docela složitá a zahrnuje několik technologických kroků. Vyžaduje vždy pravidelné testy laboratoře na průběžnou kontrolu kvality a pravidelné hodnocení materiálových parametrů vyráběných textilií.“

Taková rouška pak pro svého nositele znamená dvě velké výhody: její filtrační účinnost funguje až dvanáct hodin. A po tuto dobu také garantuje, že zachytí více než 99,9 % bakterií a virů.

Účinnost nanoroušek z Liberce jistí certifikáty

  • Kvalitu unikátního materiálu AntiMicrobe Web R potvrdila svým certifikátem (VFE Viral Filtration Efficiency) uznávaná laboratoř Nelson Labs v USA. 
  • Unikátní nanomateriál má záchyt vyšší než 99,9 %. Zároveň byl materiál testován na kožní snášenlivost a cytotoxicitu. 
  • Účinnost filtru je zaručena po dobu 12 hodin.
  • Jednorázové roušky vyrobené z tohoto materiálu jsou registrovány jako zdravotnický prostředek třídy I v Registru zdravotnických prostředků ČR. 
  • Registrace je akceptována ve všech státech EU.
  • Od června do konce srpna v Liberci vyrobili a prodali cca 300 tisíc metrů čtverečních materiálu, to odpovídá cca 7,5 miliónu jednorázových zdravotnických masek.
  • Maloobchodní cena jednorázové nanoroušky z nanovláken se obecně pohybuje v cenových relacích od 25 do 125 Kč.

Klasická versus nanorouška

„Nanorouška zároveň poskytuje maximální ochranu a vysoký komfort při dýchání,“ dodává Marcela Munzarová. Oproti klasické chirurgické jednorázové roušce je tu velký rozdíl v tom, co umí zachytit. 

„Obyčejná chirurgická rouška je vyrobena z materiálu SMS. To je třívrstvá netkaná textilie složená ze dvou vrstev materiálu spunbond a jedné prostřední vrstvy materiálu meltblown. To vše dohromady zachycuje bakterie alespoň na 95 %. Ovšem virový záchyt se u chirurgické roušky nehodnotí! Na to nemá atest. A nyní v době covidu je aktuální to, zda rouška zachytí viry,“ vysvětluje Marcela Munzarová.

Klasická rouška navíc vlhne a její filtrační schopnosti a prodyšnost se zhoršují. U nanoroušek vlhnutí neovlivňuje účinnost.

Nanofiltry se musí měnit

Z kvalitního materiálu se dá ochrana nosu a úst sehnat jako jednorázová rouška nebo zdravotnická maska, které se obvykle používají při chirurgických výkonech – po použití se vyhazují. 

„U nás materiál AntiMicrobe Web R aktuálně využíváme pro výrobu výměnných filtrů do bavlněných roušek s kapsičkou. Od konce září budou k dispozici i jednorázové roušky z tohoto materiálu pod názvem Nano Med Clean. U bavlněné masky, do které vkládáme výměnný filtr, spočívá údržba v praní a vyváření bavlněné masky a výměně nanovlákenných filtrů. Jednorázové roušky z AntiMicrobe Web R nepereme, ale po použití vyhazujeme,“ objasňuje Marcela Munzarová.

Výměnné filtry se z hygienických důvodů nedoporučuje čistit a je nutné je nahradit čistými filtry. Podle Marcely Munzarové totiž i šetrný způsob praní nanovlákennou vrstvu poškodí. 

„Přestože se může jevit po praní jako kompaktní vrstva, vznikají v nanomembráně mikrotrhliny, které nejsou okem viditelné. Tím filtr ztrácí na účinnosti,“ doplňuje Marcela Munzarová.

Odborná spolupráce:

Marcela Munzarová 

Autorka unikátního materiálu AntiMicrobe Web R – lapače koronaviru. V květnu v Liberci nově zahájila průmyslovou výrobu nanovlákenné struktury, která umožňuje odfiltrovat viry a bakterie na tu nejvyšší možnou účinnost. Nano Medical Liberec

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).