Hlavní navigace

Jak v kuchyni využít maliny? Pečte je s bůčkem

Sdílet

 Autor: Vitalia/Kateřina Čepelíková
Maliny nemusí být nejlepší jen červené a zobané přímo z keříku. Své uplatnění najdou i v omáčkách k masu, nanucích či zeleninových salátech. Máme pro vás osvědčené tipy i recepty.

K létu neodmyslitelně patří voda, slunce a hory – ovoce. Kromě jahod, melounů, třešní a meruněk jsme si velmi oblíbili i maliny. Podle aktuálního průzkumu společnosti Tesco patří maliny k favoritům u čtvrtiny respondentů. V hlavní sezoně, která trvá od začátku července až do konce září, je nakupujeme minimálně jednou za čtrnáct dní. Sázíme většinou na jistotu, kterou známe, tedy na maliny červené, ale v posledních letech si cestu do našich břichů razí i maliny žluté. Jaký je mezi nimi rozdíl, v čem jsou výjimečné a kde všude najdou maliny uplatnění?

Maliny jsou všelék za všechny peníze

Maliny nejsou jen sladkou ozdobou léta, řadí se mezi nejzdravější letní ovoce. Jsou bohatým zdrojem vitaminu C, manganu, vitamin B2, hořčíku, draslíku, mědi, ale i fytonutrientů, tedy významných látek, které mohou příznivě ovlivňovat naše zdraví. Web Ministerstva zemědělství pak uvádí, že maliny vykazují o padesát procent vyšší antioxidační kapacitu (jež je mírou antioxidačních vlastností) než jahody, třikrát vyšší než kiwi a desetkrát vyšší než rajčata. Maliny obsahují silné antioxidanty kvercetin a gallovou kyselinu, jež vykazují antikancerogenní účinky. Zvláště ženy pak ocení látku dodávající plodům červenou barvu – brání totiž přemnožení kvasinek, které bývají původcem vaginálních infekcí.

Maliny se ošetřují ozonem

Na maliny je prostě radost pohledět i radost je jíst. Jen to tedy něco stojí. Za sto pětadvaceti gramovou krabičku zaplatíte mezi pětatřiceti až čtyřiceti korunami. Důvodem je zejména náročnost pěstování, ruční sběr a nutnost pořízení technologií, které prodlužují trvanlivost ovoce. Malinám totiž stačí velmi málo a už po nich pes neštěkne, za to na nich plíseň bují. Proto jim například u největšího producenta jahod a malin v Česku, ve firmě Berry servis (Bs), pomáhají pěstováním ve foliových krytech s mléčnou folií s UV filtrem. „Rostliny tam lépe rostou, a protože nám do malin neprší, vyhneme se houbovým chorobám,“ vysvětluje spolumajitel Bs Luboš Pokorný. Dalším pomocníky jsou zchlazení do půl hodny po sběru ve speciální komoře a následné umístění do expedičního skladu, ve kterém se generuje – ozon. Jestli se teď trochu ošíváte při pomyšlení, že jste si maliny neomyli, vězte, že ozon je přírodní fungicidní plyn, který vzniká během bouřek. Ani z přemrštěného množství pesticidů se není třeba obávat. „Ve fóliácích máme nasazené dravé roztoče, kteří požírají ty, kteří tam nepatří. To je důvod, proč je ve foliových krytech chemická ochrana třikrát menší než na volných polích,“ říká Luboš Pokorný.

V Dolních Břežanech pěstují červené maliny již osm let. „Pěstujeme odrůdy Tulameen, které plodí na dvouletém dřevě. Sázené jsou v řádcích, na čtyřiceti centimetrových hrůbcích s mulčovací folií a kapkovou závlahou,“ vysvětluje Luboš Pokorný. Kvůli rozšíření nabídky však před pár lety začali obdobným způsobem pěstovat i maliny žluté. Zásadní rozdíly mezi červenou a žlutou malinou lze spatřovat hlavně v barvě a v rozdílné době sklizně. Zatímco červené maliny zrají právě teď, žluté maliny si můžete v obchodech pořídit až na podzim. To proto, že žluté maliny začínají plodit na začátku září, k dostání pak budou pouze několik týdnů. A tehdy je můžete skvěle zakomponovat do mnoha různých nápojů a pokrmů.

O slovo se znovu hlásí malinovka

Konzumovat čerstvě utržené maliny „jen tak“ je slast. Neztratí nic ze své krásy ani její chuť nenaruší další ingredience. Ale i konzumace z ruky do pusy se brzy přejí, proto kuchaři stále vymýšlí, jak jimi ozvláštnit svá letní menu. Asi vás už nepřekvapí dezerty či dorty s malinami a malinovými džemy, ale body naženou malinovým mojitem, koktejly či smoothie. Fresh bar Mangaloo nabízí smoothie z červeného melounu a malin – ve sklenici čerstvého melounového freshe je rozmixovaná hodně velká hrst malin. Vhod ale přijde i malinovka, která aktuálně zažívá nesmírný boom. Kavárna Můj šálek kávy nám exklusivně propůjčila originální recept na jejich oblíbenou malinovku. Tak ji můžete zkusit.

Malinový sirup a limonáda:

500 ml rozvařených malin
0,4 l mátového čaje
120 – 150 g medu
150 ml limetkove šťávy

Med rozpusťte v čaji, přidejte limetovou šťávu a rozvařené maliny a důkladně promíchejte. Uchovávejte v chladu a před použitím vždy protřepte nebo promíchejte. Na jednu 450ml sklenici potřebujete cca 50 ml sirupu, záleží ale na chuti každého, jak sladké má rád. Zalít stačí obyčejnou vodou.

Zcela netradiční je pak použití v teplé kuchyni, kdy se maliny přidávají k pečenému krůtímu masu a povznáší tak chuť výpeku. S malinami, kořenovou zeleninou a kolou se ale peče i bůček. Vyzkoušet můžete i kuřecí maso s letní směsí. Jde o restované kuřecí maso, se kterým na pánvi prohřejete maliny, jahody, borůvky, cukr a smetanu. Netradiční směs se podává s bramborem. Chuťově velmi zajímavá je i malinová zálivka na salátu s grilovaným kuřetem, melounem a mátou, kterou nabízí Salaterie Mangaloo. Neodolatelné jsou pak domácí nanuky Kateřiny Kočičkové.

Pomerančovo – malinový domácí nanuk

Na malinovou bázi (na 12 velkých baculatých nanuků):

  • cca 550 g malin (propasírovaných, pár malin je dobré vyndat na ozdobu a vhodila je pak do pomerančového základu)
  • 6 polévkových lžic třtinového cukru (vrchovatých)
  • citronová štáva dle chuti na dotažení (aspoň ale lžíce)

Malinová štáva se smíchá s cukrem a citronovou šťávou a ideálně se ještě tyčovým mixérem „pomorduje“ tak, aby se cukr rozpustil. Nalije se do formiček na nanuky, ale tak, aby zbylo místo ještě na pomerančovou štávu. Je dobré neplnit úplně vrchovatě, protože led potřebuje trochu expandovat. Malinový základ dejte tak na čtyři hodiny do mrazáku.

Na pomerančovou bázi:

  • čerstvou šťávu z cca 6 – 8 pomerančů (okolo 500 ml)
  • 150 ml studeného cukrového sirupu (poměr vody a cukru je 1:1)
  • 1/8 lžičky soli

Jak už čekáte, všechno se důkladně smíchá dohromady a nalije se k již zmrzlým malinovým plochám. Oranžovou barvu je možno rozzářit tu a tam malinou, ale nepřehánět, ať to není moc ledovaté. Efekt je spíše vizuální než chuťový, zmrzlé kousky ovoce jsou v podstatě jen takové obarvené kostičky ledu..Pak už stačí jen počkat další čtyři hodiny a všechny děti v okolí vás budou upřímně milovat. Tyhle nanuky totiž chutnají vážně skvěle — a to jsem si myslela, že ledovej vodovej cuc na klacku vlastně nemusím mít. S malinami už bude brzy nadobro konec, tak dobře radím, honem na ně.

Zdroj: blog.trikopecky.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).