V době, kdy řádí chřipky, letos A i B najednou, jak jsme psali zde, myslíme více než kdy jindy na to, jestli můžeme svoji imunitu podpořit doplněním vitamínů, minerálů nebo jiných prvků.
O tom, že své zdraví posílíme celoroční zdravou a pestrou stravou, není pochyb, protože tělo nám do značné míry vrací to, co my dáváme jemu. Jak to ale je s užíváním doplňků stravy nebo vitamíny? Obojí nemusí být zrovna nejlevnější, přitom názory na přínos takto doplňovaných vitamínů či stopových prvků se liší.
Neexistuje jednoznačný důkaz, že užívání vitamínů a minerálů coby doplňků stravy může odvrátit konkrétní virové onemocnění. Avšak zdravá strava s konzumací potravin, které obsahuje dostatečné množství potřebných živin, může pomoci optimalizovat váš imunitní systém a nastavit jej na nejlepší možnou reakci,
napsal americký kardiolog Stephen Kopecky v knize Jak žít déle a cítit se mladší?, jež je ceněna a recenzovaná i ze strany českých internistů a kardiologů (tipy z knihy jsme přinesli v textu zde).
Sázíte na pestrý jídelníček, nebo doplňky stravy?
První pomoc, když na nás něco leze
Pokud doplňky stravy užíváte, pak je dobré zamyslet se nad tím, jaké množství a jakých vitamínů doplňovat a jakým způsobem. Při nesprávném postupu se nemusí potřebné látky do organismu vstřebat nebo je jejich vstřebávání v nižším množství.
Otázkou také je, jak vitamíny přijímat v době stále ještě sílící chřipkové epidemie.„Už při prvních příznacích nachlazení doporučuji zvýšit příjem vitamínu C na 125–250 mg 3× denně. Optimální denní dávka pro zdravého člověka je 80–100 mg pro dospělé a 50–100 mg pro děti. Dětem doporučuji podávat přírodní formy vitamínu C z aceroly, šípků, camu camu či rakytníku. Během chřipkového období je důležitý také příjem vitamínu D, selenu a zinku,“ uvádí farmaceutka Kamila Horníčková v tiskové zprávě Lékárna.cz.
Pokud raději sáhnete po stravě bohaté na vitamín C, pak se osvědčí klasické doporučení obohatit čaj šťávou z citrónu nebo si rovnou udělat odvar ze sušených šípků. Z potravin mají nejvyšší podíl černý rybíz, kiwi, papája, citrusové ovoce, ale také zelenina – červená paprika, květák, brokolice, kapusta. Vitamín C doplníte i kysaným zelím.
Podle farmaceutky je při nemoci vhodné podpořit zdraví imunoglukany z hlívy ústřičné, bylinnými čaji, tinkturami a sirupy pro správné fungování imunity a dýchacích cest. Vhodné jsou bylinné směsi s černým bezem, lípou a heřmánkem,
sděluje Kamila Horníčková.
Ráno, večer? Nalačno, nebo s jídlem?
Pokud stravu doplníte vitamínovými preparáty, je tu pár rad, jak je užívat.
Vitamín D, známý tím, že si jej tělo dokáže samo vytvářet při vystavení slunečním paprskům, je rozpustný v tucích, takže je dobré jej užívat třeba s bílým tučným jogurtem nebo stravou bohatou na tuky.
Co se týká selenu a zinku, lze je podle Kamily Horníčkové užívat současně, ideálně dopoledne s odstupem od jídla. Dvouhodinový odstup vyžaduje zinek od potravin či doplňků stravy s obsahem vápníku, železa nebo od kofeinu.
Přehledný videonávod, kdy užívat jaké doplňky stravy, uveřejnil na sociální síti praktický lékař a politik Tomáš Kaštovský. V přepsané podobě vypadá takto:
Doplněk stravy a kdy jej užívat
Ráno
- Probiotika
- Multivitamíny
- Železo
- Vitamín B12
Večer
- Magnesium glycinate
- Vápník
- Vitamín E
Zdroj: facebookový profil T. Kaštovského
Kaštovský také v jednom videu uvádí, jak je dobré vitamíny vzájemně kombinovat. Které dvojice tedy jdou dohromady?
- Vitamín C + železo
- Vitamín D + vápník
- Vitamín C + magnesium
- Selen + zinek
- Kyselina listová (neboli folát, vitamín B9) + vitamín B6/B12
Při užívání vitamínových doplňků mějte ale vždy na paměti, že kromě stravy mohou vyžadovat i časový odstup od užívaných léčiv.
Navíc, i když jde o potravinu, doplňky mohou účinky léků ovlivňovat. Pokud tedy berete i léky, vždy se poraďte s lékaře nebo lékárníkem, jak spolu s nimi můžete užívat i volně prodejné doplňky stravy.