Hlavní navigace

Jak to bylo s kovovými úlomky v hořčici Malva

Sdílet

 Autor: Depositphotos/Kand/koláž Vitalia.cz
Jedna z vůbec nejznámějších hořčic, která je na českém trhu, utržila začátkem září povážlivý šrám, když se ve zpravodajství objevily informace o tom, že tuto „nebezpečnou hořčici stahují z prodeje“. Co přesně se stalo?

V minulém týdnu média zaplavily znepokojivém titulky jako „Nebezpečnou hořčici stahují z prodeje. Může obsahovat úlomky kovu“ a „Hořčice s úlomky kovů a dětská kaše se salmonelou. Nebezpečné zboží stahují z trhu“. Někteří lidé se začali bát, další na internetu žertují, že od teď budou při průchodu bezpečnostními rámy na letišti pípat.

Informace byly strohé

Po přečtení některých článků na internetu a vyslechnutí zjednodušených zpráv v rádiu člověk nabyl dojmu, že hořčice Malva od německého výrobce Kand působícího na českém území je minimálně plná broků. Naneštěstí jste se nikde nedočetli, co se skutečně stalo, zda někdo přišel k újmě a kde všude případně kontaminovaný produkt bylo možné zakoupit. Tedy dosud. Tak jsme se jali tuto nepříjemnou situaci objasnit s ředitelkou společnosti Kand, Editou Charvátovou.

Stahování se týká tohoto produktu

Produkt: Hořčice Malva kremžská 400 g

Dodavatel: KAND s.r.o.
EAN: 8593861484833
Datum minimální trvanlivosti: 19.02.2022
Šarže: 19.02.2022

Co se vlastně stalo

9. září se na stránkách společnosti Kaufland objevila zpráva o tom, že společnost Kand stahuje velké balení hořčice Malva kremžská z prodeje. Výrobce napsal, že nelze vyloučit, že jednotlivé výrobky jedné konkrétní šarže s konkrétním datem minimální trvanlivosti mohou obsahovat malé kovové částečky.

V první řadě je třeba zdůraznit, že žádný zákazník žádný nález kovových úlomků neohlásil, alespoň ne do dopoledne 20. září, kdy jsme dostali vysvětlení ze společnosti Kand.

Jedná se tedy o preventivní stažení čtyřsetgramové kremžské hořčice z prodeje. Problém nastal v samotném závodě.

„Při pravidelné interní kontrole bylo zjištěno uvolněné síto u čističky hořčičného semínka. Na magnetech při vstupu do čističky byl evidován záchyt kovových částeček. Z preventivních důvodů ochrany spotřebitele se naše společnost rozhodla stáhnout tuto šarži o velikosti dvou palet, které byly dodány jednomu zákazníkovi, společnosti Kaufland,“ řekla serveru Vitalia.cz ředitelka společnosti Kand.

Kand minimalizuje rizika a přichází s dalšími ochrannými prvky

Následně byla provedena interní kontrola všech ostatních vyrobených kusů výrobku přes detektor kovů. Poté Kand informoval Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci a Kaufland, kde se rozhodlo o dalším postupu – způsobu informování zákazníka a stahování výrobku. „Spotřebitel byl informován v obchodech, na webu Kauflandu i v tisku,“ uvádí Edita Charvátová, která všechny zákazníky ubezpečuje, že se skutečně jednalo o preventivní zásah, protože výroba a celý technologický proces je zcela uzavřen a pod přísnou kontrolou. „Žádné větší částice nemohou projít čerpadly, síty, mlýny, plnicími stroji.“ 

I tak ale, z důvodu další minimalizace rizik, společnost Kand nainstalovala do výroby další ochranné prvky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).