Hlavní navigace

Správná velikost dětské helmy na kolo se pozná v předklonu

16. 7. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vhodná velikost cyklistické helmy je to hlavní, co bychom měli sledovat. Podle čeho dále vybírat helmu na kolo pro dítě? Důležitý je systém zapínání, váha, pohodlnost, větrání a použité technologie. Při ochraně dětského mozku v případě pádu totiž hrají roli milimetry.

Do 18 let je helma na kolo v ČR povinná. Dítěti ji proto pořiďte už na první odrážedlo. A vybírejte pečlivě – ve státech Evropské unie dojde totiž při cyklistice každoročně k přibližně 600 000 poraněním hlavy.

Správná velikost je základ

Cyklistické helmy bývají vybaveny kolečkem na regulaci velikosti. U některých se používají elastické pásky, které se samy roztáhnou do potřebné pozice. Volba je na vás, ale helma na hlavu musí „sednout.“

„Při zkoušení nesmí dítě helma tlačit ani být volná. Pokud to tak je, zkuste jiný model nebo jinou značku,“ doporučuje Karel Studnička ze Ski a Bike centra Radotín.

U dětí, a zejména těch, které vám toho ve dvou letech ještě moc neřeknou, ale na odrážedle vám lehce ujedou, pozorujte při zkoušení zásadní věc. Ani rozepnutá helma by dítěti neměla spadnout z hlavy při předklonu. Tak poznáte, že není moc velká.

Pokud nakupujete v e-shopu, máte vždy nejméně 14 dní na vrácení helmy, která by dítěti neseděla. Někteří prodejci umožňují i delší termíny. Každý prodejce musí tuto lhůtu specifikovat ve svých podmínkách.

Co dál sledovat při výběru dětské helmy

„Aby helma dokonale plnila svou ochrannou funkci, musí být na hlavě umístěna ve správné, tedy přibližně vodorovné, pozici, a to jak u dospělých, tak u dětí,“ upřesňuje Karel Studnička. Přední část helmy by měla zasahovat doprostřed čela dítěte.

Při nákupu se zaměřte i na systém zapínání. Pásky by neměly přijít do kontaktu s ušima, protože při delší vyjížďce by dítě mohly začít dřít. Kvalitní helmy mají možnost přizpůsobení prostoru kolem uší i nastavení délky podbradního řemínku.


Autor: Depositphotos.com

Nekupujte nikdy helmu na kolo bez bezpečnostních certifikátů, byť by její cena byla sebelákavější. Taková helma nezajistí bezpečnost

„Za ten by měly jít zastrčit maximálně dva prsty. Helma musí být rovněž dotažena tak, aby se na hlavě nehýbala,“ doporučuje Kateřina Princová ze serveru specializujícího se na sportovní výbavu dětí www.skibi.cz.

Kolik váží helma?

Nejmenší dětské cyklistické helmy mají při plném utažení mechanismu vnitřní obvod 44 cm. 

Důležitá je také hmotnost – při celodenní vyjížďce může mít dítě helmu na hlavě několik hodin a když mu nebude pohodlně, určitě o sobě dá pořádně vědět. Váha by ale nikdy neměla jít na úkor bezpečnosti.

„Výrobcům se aktuálně daří vyrábět bezpečné top modely helem s váhou okolo (nebo i lehce pod) dvě stě gramů. Kvalitní lehké helmy mají proto konstrukci vyztuženou třeba kevlarem nebo karbonem,“ vysvětluje dále Karel Studnička.

Helma musí větrat

Zajímejte se i o systém odvětrání helmy, aby se dítě v létě nepřehřálo. Kvalitní výrobci pracují s důmyslnými systémy: do přední části helmy se nasává chladný vzduch, ten je veden speciálními kanály po jejím obvodu a kolem hlavy. V zadní části je pak dalšími otvory odváděn ohřátý vzduch od hlavy.

Nízká cena? Pozor na bezpečnost

  • Nekupujte nikdy helmu pro dítě ani sebe bez příslušných bezpečnostních certifikátů, byť by její cena byla sebelákavější!
  • Všechny přilby prodávané v ČR musí splňovat normu ČSN EN 1078.
  • Narazit můžete i na zahraniční či mezinárodní atesty s označením CPSC, SNELL B90A, CE a AS/NZS.
  • O certifikaci se přesvědčte zejména u neznačkových levných helem.

Milimetry pro ochranu mozku

Cyklistické helmy jsou vyráběny takzvanou in-mold technologií (do skořepin se pod tlakem vstřikuje pěnový polystyren). Někteří výrobci používají kombinaci dvou druhů polystyrenové pěny s různou hustotou, aby snížili hmotnost helmy při zachování pevnosti. Levnější helmy jsou „lepené“, nejkvalitnější disponují zmiňovanou in-mold technologií.

A chcete-li pro své dítě opravdu high-tech v oblasti helem, hledejte například produkty výrobců POC, Scott, Bell, Giro, Smith atd. Ty totiž poskytují mnohem větší ochranu při různých pádech pod jiným než přímým úhlem.

Tzv. MIPS helmy se skládají ze tří částí: EPS polystyrenová skořepina, kluzná vložka MIPS a elastomery, které první dvě části spojují. V případě nárazu pod úhlem se elastomery natáhnou a umožní mírný pohyb skořepiny přilby vůči kluzné vložce MIPS, čímž dojde k absorpci rotačních sil. „Jedná se o pohyb v řádu milimetrů. Ale i těchto pár milimetrů může během oněch kritických dvou milisekund výrazně snížit množství rotačních sil, které by se jinak přenesly až na mozek,“ upozorňuje Karel Studnička.

Co navíc pro děti

U dětí záleží také na designu. „Děti mají trošku jiné požadavky na vzhled než dospělí, není problém vybrat helmu s pirátem, pejskem nebo autíčky. Veselou helmu s pěknými obrázky budou děti nosit mnohem raději,“ doporučuje Kateřina Princová.

Praktickou vychytávkou v některých dětských helmách je síťka proti hmyzu, některé mají zase integrovanou blikačku, aby byl malý cyklista co nejvíce vidět. Dokupte také šátek a čelenku. Cyklošátek pod helmou chrání před studeným větrem, čelenka zase zamezí stékání potu do obličeje.

Odborná spolupráce:

Karel Studnička

Odborník na cyklistiku ze Ski a Bike Centra Radotín. Zaměřuje se na cyklistiku dětí i dospělých, jejich osvětu v tomto oboru a provozuje také špičkový cyklistický servis a test centrum.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).