Hlavní navigace

Galerie „mučicích nástrojů“ zubaře. Který vydává ten odporný zvuk?

1. 2. 2013

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Ondřej Hošt
Kdysi chrup spravoval, víceméně trhal, tzv. holič-chirurg. Což zní srandovně, dokud vám takový člověk nesahá na zuby. Dnešní zubaři mají hi-tech vybavení. Ale stejně se bojíme.

Zuby mám – zaplať pánu bohu, zubaři, osvětě a kartáčku – více méně v pořádku. Žádné traumatizující zážitky ze zubařského křesla mě nepronásledují. Přesto v něm podvědomě pevně zavírám oči před všemi těmi „mučicími nástroji“ a bojím se, že zaslechnu TEN zvuk. Bzučení zubní vrtačky. Ve skutečnosti se TO nejmenuje vrtačka. A nepatří k nástrojům, kterých bychom se měli bát nejvíc. I když: „Lidi se nemusí bát ničeho,“ tvrdí Adam Šíma z Dentální kliniky Jan Stuchlík (http://www.drstuchlik.cz/), „ale hlavně by se neměli bát čistit si zuby.“

Člověk se přitom nejvíc bojí neznámého. Máte odvahu seznámit se s hrůzostrašnými nástroji stomatologa? Třeba se pak přestanete bát:

V galerii najdete jak snímky našeho fotografa Ondřeje Hošta pořízené v Dentální klinice Jan Stuchlík, okomentované zubním lékařem Adamem Šímou, tak několik snímků historických, pro připomenutí toho, jak to u zubaře chodilo dříve – a není to zas tak dávno.

Od kovářských kleští k přístrojům za milióny

Mimochodem – často nešlo o zubaře-lékaře, ale o jakási kombinovaná řemesla, lazebníky, barbíře či v angličtině používané spojení „holič-chirurg“ – což zní srandovně, dokud vám takový člověk nesahá na zuby. O vesnických kovářích s velkými kleštěmi jste už jistě slyšeli.

V dnešní výbavě zubaře sice kleště zůstaly, doplňují je ale moderní přístroje, které pomáhají jak lékaři v práci, tak zejména pacientovi. Kolik v současnosti člověk potřebuje peněz, když si chce otevřít zubní ordinaci? „Záleží jakou. Chcete-li přejmout ordinaci po šedesátileté zubařce na obvodní poliklinice, kterou musíte vybavit úplně znova, to vás vyjde třeba na sedm set tisíc, to je naprostý základ,“ říká Adam Šíma. „Když chcete vybavit ordinaci našeho typu, tak už jenom panoramatický rentgen, který my máme, stojí milion a čtvrt. Křeslo stojí různě, od těch úplně nejjednodušších za dvě stě tisíc se klidně dostanete na milionové částky.“ Spotřební materiál je většinou jednorázový, takže dostojí svému označení a spotřebují se ho kvanta. A je tu spousta dalších věcí, nástroje, matrice, leštící disky, kalíšky, štětečky, preparační diamanty… „Třeba takováto jedna matička vyjde zhruba na dvacet korun,“ ukazuje lékař drobnou součástku, ale takových součástí potřebuje člověk na jeden výkon hrozně moc.“

ROZHOVOR: Černá díra v úsměvu nesouvisí se sociálním postavením

Já nakonec, po podrobném výkladu, získávám dojem, že bych svým zubům měla preventivně dopřát mnohem víc péče, než se jim dostává. A doufám, že pokud se někdy přeci jen setkají s některými nástroji z naší galerie, bude můj zubař vědět jistě, po čem sáhnout. „Je trochu problém se v chirurgických nástrojích vyznat a člověk si to musí nacvičit, vědět, po čem má sáhnout, jak ty kleště vypadají a jak je použít,“ říká totiž o řadě nástrojů na trhání a páčení zubů lékař.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).