Hlavní navigace

Máte sucho v ústech?

Sdílet

Pokud jste doběhli maratón, není divu. Ale lidé, kteří mají sucho v ústech trvale, by měli hledat příčinu a podporovat tvorbu slin. Jejich nedostatek vede například ke kazivosti zubů.

Sucho v ústech není nijak příjemný pocit a určitě ho někdy zažil každý z nás. Jestliže však tento problém přetrvává, hovoříme o tzv. xerostomii, čili nedostatečné produkci slin. Může způsobit řadu nepříjemností a zdravotních komplikací. Jednou z nich je zvýšená kazivost zubů.


Autor: SXC / Vitalia.cz

Suchostí v ústech trpí každý desátý člověk

Suchostí v ústech údajně trpí každý desátý člověk. Jak ale uvádí Jan Špiller z Dentálního centra Podkovka v Praze (www.podkovka.cz), praktický zubní lékař se s tímto onemocněním setkává spíše zřídka kdy. Pokud se vyskytne podezření, je totiž třeba pacienta odeslat na specializované pracoviště, kde se tímto zabývají.

Jak souvisí sliny a kazy? „Slina obsahuje enzymy, čímž napomáhá trávení potravy. Rozmělňuje potravu a umožňuje její hladší posouvání v trávicím ústrojí. Dále obsahuje slinné protilátky, systém, který udržuje pH dutiny ústní a minerály, které dokážou například remineralizovat odvápněnou zubní sklovinu,“ popisuje funkci slin Jan Špiller.

Důsledkem nedostatečné tvorby slin může být:

  • pocit pálení v ústech a na jazyku
  • bolest při příjmu potravy
  • ztížené polykání při jídle
  • problémy při mluvení
  • zánět sliznice dutiny ústní (stomatitida)
  • tvorba zubního kazu až vypadávání zubů

Příčinou můžou být užívané léky nebo nedostatek tekutin

K příčinám xerostomie patří nedostatečný příjem tekutin, stres, stáří, hormonální změny, některé léky (cca 400 léků vykazuje suchost v ústech jako vedlejší účinek) a dále léčba ozařováním či některá onemocnění jako cukrovka, rakovina, AIDS a další.


Autor: SXC

Při suchosti v ústech je třeba hodně pít nesycené nápoje bez cukru

Jako prevence před xerostomií se apeluje na dostatečnou hydrataci organizmu. Dva až tři litry tekutin nemusí být vždy optimálním množstvím. Při zvýšené fyzické námaze je vhodné vypít klidně i pět a více litrů za den, říkají lékaři.

Pitný režim ovšem také není všemocný a nepomůže ve všech případech. Na vině může být onemocnění slinných žláz, které jsou buď zčásti, anebo zcela nefunkční.

„Pak je třeba rozhodně vyhledat lékařskou pomoc. Léčba je založena na nalezení pravých příčin onemocnění a jejich eliminaci, pokud je to možné. V mnohých případech však vyléčit xerostomii jako takovou neumíme. Při léčbě se zaměřujeme na odlehčení příznaků a předcházení vzniku kazů,“ říká Jan Špiller.

Co dělat při suchosti v ústech

– omezit kofein
- vyhýbat se antihistaminikům a látkám, které uvolňují ucpaný nos a nosní dutiny
- velmi dbát na dodržování ústní hygieny
- hodně pít nesycené tekutiny, nápoje bez cukru
- žvýkat žvýkačky obsahující látku xylitol
- případně zvlhčovat ústní sliznici tzv. umělými slinami (ve formě spreje, kloktadel a cucavých bonbónů)

Umělé sliny z lékárny

Vedle výše uvedených opatření je možné proti xerostomii bojovat také s pomocí různých preparátů. Lékař doporučil ústní spreje či tablety, které zvlhčují ústní dutinu a pomáhají tvorbě slin, na našem trhu například sprej Saliva natura a SST tablety.

Ústní sprej, který intenzivně a dlouhodobě zvlhčuje ústní dutinu a působí jako náhražka slin, pomůže i v případech, kdy jsou slinné žlázy zcela nefunkční.

Je-li tvorba slin snížená, ale tkáň slinných žláz je nadále funkční, tvorbu slin můžeme stimulovat prostřednictvím tablet, které se nechají pomalu rozpustit v ústech. Vyrábějí se bez cukru a kvůli zvýšené ochraně zubů obsahují kalciový pufr (chrání zuby před poškozením následkem kyselého prostředí). Mají neutrální svěží chuť a dlouhé působení. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).