Hlavní navigace

Jak vybrat správná rovnátka

17. 4. 2012

Sdílet

 Autor: Archív autora
Zuby rovnáme ze zdravotních i estetických důvodů, a to pomocí snímatelných nebo fixních rovnátek. Ty jsou účinnější a dnes používanější. Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých typů?

Nabídka na trhu ortodontických aparátů je natolik široká, že zorientovat se není pro laika jednoduché. Proto je vhodné navštívit specialistu a na základě vyšetření, rentgenů a ortodontických modelů stanovit optimální postup léčby. Dopředu si ale můžete promyslet, který typ pevných rovnátek by byl pro vás vhodný.

Proč vůbec nosit rovnátka


Autor: SXC

Rovnátka se stala módním prvkem. Jde tu ale hlavně o zdraví.

Rovnátka neboli ortodontické aparáty jsou používány k rovnání zubů a jejich umístění v zubním oblouku. Rovnátka rovnají zuby za pomoci ortodontických zámečků, malých součástek, které jsou nalepeny na jednotlivé zuby za pomoci speciálních ortodontických lepidel. Do těchto zámečků je následně vsunut drát, který vytváří sílu a tlačí na zuby v místě, kde je potřeba a tím uzavírá mezery mezi zuby a posouvá zuby do požadované pozice. Rovnátky se korigují ortodontické anomálie, jako je předkus, špatně postavené zuby, místo po chybějících zubech a podobně.

Zuby rovnáme ze dvou důvodů. Prvním je potřeba rovnat zuby ze zdravotního hlediska, jelikož špatně postavené zuby jsou nejen neestetické, ale člověk s hodně křivými zuby má problémy s ústní hygienou, dochází k rychlejšímu obrušování zubů a jejich ztrátě dříve, než je nutné. Po nošení rovnátek máte nejen rovnější zuby, ale i efektivněji žvýkáte a může se vám lépe mluvit. Druhým důvodem je estetické hledisko, v dnešní době zvlášť podstatné pro mnoho lidí ať už z profesních nebo sociálních důvodů.

Druhy rovnátek

Primárně dělíme rovnátka do dvou kategorií, a to rovnátka fixní a rovnátka snímatelná. Věnujme se však pouze fixním rovnátkům, neboť jsou účinnější a v dnešní době používanější.

Moderní ortodontické zámečky jsou menší a hladší než ty, které si možná pamatujete z dřívějších dob. Jsou vyráběny s takzvaným nízkým profilem, jenž zajistí menší podráždění rtů a tváří pacienta.

Zámečky dnes můžeme dále rozdělit na klasické kovové, estetické a samoligovací. Mladí lidé si mohou rovnátka přizpůsobit barevnými gumičkami, stejně tak dospělí pacienti najdou v nabídce zámečky, dráty a gumičky v barvě zubů, aby byly co nejméně nápadné.

Ortodontická léčba s sebou nese řadu výhod. Nejen že máte rovnější zuby, ale i vyšší sebedůvěru a lepší pocit ve společnosti. Stejně tak vám pomohou k zdravějším zubům, protože se rovné zuby lépe čistí a není zde tolik míst, kde se mohou zachytit zbytky potravy. Prospěje i k lepšímu žvýkání, polykání, žvýkacím svalům a kloubům.

Typ rovnátek, který je pro pacienta vhodný, závisí na mnoha faktorech:

  1. závažnost pokřivení zubů a špatného skusu
  2. jsou-li nutné extrakce
  3. preference vašeho zubaře nebo ortodontisty
  4. kolik jste ochotni zaplatit
  5. jak dlouho jste ochotni rovnátka nosit

Kovová rovnátka jsou nejlevnější variantou


Autor: SXC

Dneští typy kovových rovnátek jsou příjemnější na nošení

Kovová rovnátka jsou tradiční možností, která je vhodná pro děti i dospělé. Oproti estetickým zámečkům jsou kovové zámečky pevnější a jsou vhodné pro nejširší spektrum pacientů. Kromě toho, že jsou nejúčinnější, jsou zároveň také nejlevnější z nabídky fixních aparátů. Dřívější typy kovových rovnátek se od dnešních značně liší co do velikosti i preciznosti provedení. Dnešní zámečky jsou menší a hladší, díky čemuž méně dráždí jazyk a dásně pacienta. Hlavní nevýhodou kovových zámečků je jejich viditelnost a nápadnost, proto nejsou tolik oblíbené u dospělých pacientů, kteří si potrpí na estetiku. Skrze zámečky je veden drát, který je k nim přichycen takzvanými ligaturami, což jsou gumové kroužky vyráběné v mnoha nenápadných i pestrých barvách, kterými si můžete rovnátka barevně dozdobit podle přání.

Výhody:

  • Kovová rovnátka jsou nejlevnější z dostupných variant a zároveň jsou vhodná pro nejširší spektrum ortodontických anomálií.
  • Léčba kovovými rovnátky trvá většinou kratší dobu než s jinými typy.
  • Kovové zámečky jsou pevné a nepraskají.
  • Můžete zvolit barvu ortodontických gumiček, na tmavších nejsou vidět skvrny od kávy a kouření.

Nevýhody:

  • Jsou nápadné ve srovnání s estetickými a lingválními zámečky,
  • U některých pacientů více dráždí dásně a jazyk, první týden a po výměně drátu za silnější je léčba mírně bolestivá

Kovové samoligující zámečky aneb „rychlá rovnátka“

Kovové samoligující zámečky jsou druhem zámečků, které nepotřebují gumičky k uchycení drátu. To je řešeno samouchytávacím systémem, který má každá společnost vyrábějící tento typ zámků vlastní. Samoligujícím zámečkům se také někdy říká rychlá rovnátka, protože je léčba s nimi rychlejší než se standardními kovovými zámečky. Léčba je také méně bolestivá, jelikož přesné uchycení drátu v samoligujícím zámečku umožňuje lékaři použít slabší drát, který rovná zuby rychleji než drát standardní. Pro rovnání zubů stačí v tomto případě menší síla. Tím že nejsou použity ligatury, je síla vyvíjená na zuby neustávající (ligatury občas padají nebo se přetrhnou), což má za následek nižší počet návštěv pacienta v ordinaci. Nový, klinicky ověřený léčebný postup srovná zuby pacienta a vylepší obličejovou estetiku pacienta většinou bez extrakcí.

Výhody:

  • Rychlost léčby
  • Samoligující zámečky nepotřebují ortodontické gumičky, které se musí měnit a špiní se.
  • Použití high-tech drátu s tvarovou pamětí, který v kombinaci se samoligujícím zámkem nevyžaduje tolik návštěv.
  • Bezbolestnost léčby a vysoká technologická vyspělost produktu.

Nevýhody:

  • Kromě nápadnosti a vyšší ceny žádné

Estetické zámečky jsou nenápadné

Pokud chcete mít krásné rovné zuby a je pro vás důležité, jak budete s rovnátky vypadat, pak jsou tu estetické ortodontické zámečky. Estetická rovnátka pracují na stejném principu, jako rovnátka kovová. Hlavním rozdílem je, že estetické zámečky jsou vyráběny z materiálů, které mají barvu zubu nebo jsou průhledné a se zubem splynou. Jsou vhodnou alternativou pro pacienty, pro které jsou kovové zámečky nepřijatelné z důvodu jejich nápadnosti. Mnoho esteticky náročných celebrit nosí estetická rovnátka pro dosažení výstavního úsměvu, aniž by musely přerušit svoje profesionální aktivity. Jsou oblíbené především u dospělých pacientů, ale nejen u nich.

Je zde ovšem nutné upozornit, že estetické zámečky nejsou vhodné pro každého pacienta, jelikož mají nižší pevnost a některé ortodontické případy nedokáží uspokojivě řešit. Také doba léčby může být o něco delší.

Keramické a safírové zámečky

Keramické zámečky jsou vyráběny z kompozitního materiálu. Jsou velmi pevné a nepodléhají změnám působením vnějších vlivů. Dospělí pacienti často volí keramické zámečky, protože splynou s barvou zubů, čímž se stávají nenápadnými. U keramických zámečků je nutné použít ligatury, přičemž se často zvolí bílé nebo transparentní. V kombinaci s bílým drátem nejsou poté rovnátka téměř vidět, a pokud ano působí velice hezky.

Dnešní technologie umožňují vyrábět neustále menší zámečky s menší kontaktní plochou se zubem, které jsou ještě méně vidět a lépe se snímají na konci léčby. K tomu napomáhá také CAD/CAM počítačová technologie. Díky nim jsou zámečky i mnohem hladší než dřív a jejich použití se stává značně komfortnější pro pacienta.

Po měsíci se může pacientovi zdát, že jsou zámečky zabarvené, ale není tomu tak. Zabarvené mohou být gumičky, pokud kouříte, pijete kávu nebo máte rádi kari a jiná barevná koření, gumičky se ovšem mění při každé kontrole. Zbarvují se pouze ligatury, ne samotné zámečky.

Další oblíbenou formou jsou safírové zámečky, které jsou vyráběny z čistého monokrystalického safíru, což je druhý nejtvrdší minerál na Zemi. Jsou určeny pacientům s vysokými estetickými nároky, kteří zároveň potřebují silné zámky k léčbě jejich ortodontické anomálií. Jsou téměř stejně silné jako kovové zámečky, ale pro svou průhlednost nejsou na čistých, bílých zubech téměř vidět. Stejně jako keramické, i safírové zámečky nemění barvu a jsou velmi odolné.


Autor: Archív autora

Rovnátka Incognito jsou prakticky neviditelná, systém je připevněný z vnitřní strany zubů

V mnoha případech není ani prodloužena doba léčby oproti kovovým zámečkům. Jsou ale podstatně dražší. Každý vyrobený zámeček je v podstatě takový malý šperk. Každý je vyrobený z jednoho kusu safíru, dokonale vyleštěný.

Pokud má pacient velmi bílé zuby, tak jsou safírové zámečky ideální volbou. Při tmavším odstínu zubů jsou vhodnější zámečky keramické, protože lépe splynou se zuby a nejsou poté tolik vidět.

Hlavní výhody lze shrnout do tří bodů: jsou velmi hladké a tudíž i pohodlné pro pacienta, téměř nejsou vidět, a jsou stálé.

Existují také samoligující keramicko-kovové nebo celokeramické zámečky. Není nutné je popisovat jednotlivě, jelikož s sebou nesou stejné výhody jako samoligující kovové zámečky plus estetiku.

Výhody:

  • Nejsou vidět, splynou se zuby, lidé se cítí společensky lépe.
  • Drží velmi dobře na zubech při použití plasma-lampy. Pevnost vazby je srovnatelná s kovovými zámečky.
  • Jsou komfortnější při nošení díky hladkému povrchu.

Nevýhody:

  • Ve srovnání s kovovými rovnátky jsou dražší.
  • Znečištěné gumičky mohou dočasně snížit estetiku keramických rovnátek.
  • Léčba může trvat déle ve srovnání s kovovými zámečky.
  • Jsou větší než kovové zámečky.
  • Nejsou vhodné pro všechny typy léčby – poraďte se s lékařem.

„Neviditelná“ rovnátka Incognito 3D

Poslední novinkou na poli rovnátek jsou takzvaná 3D lingvální rovnátka Incognito od společnosti 3M. Jedná se o unikátní systém rovnátek, který vůbec není vidět, protože je připevněný k zubům z vnitřní (jazykové) strany. Systém byl navržen dr. Wiechmanem z Německa.

Zajímavá a nová je na tomto systému zejména skutečnost, že zámečky i dráty jsou vyráběny individuálně pro zuby každého pacienta, na jiné ani nejdou nasadit. Na základě velmi přesného otisku, který zhotoví stomatolog a který je odeslán do centrály firmy, je vypracována počítačová simulace, jak se pacientovy zuby budou rovnat. Podle simulace jsou pak vyrobeny dráty. Otisky nasnímá speciální skener, vytvoří se voskové formičky a do nich je nalita slitina tvořená z více než šedesáti procent zlatem, dále platinou a malým podílem iridia. Rovnátka jsou vzhledem ke svému složení vhodná pro alergiky. Zámečky mají nejmenší možný rozměr i tloušťku, aby v ústech byly co nejméně cítit a nedráždily jazyk, zároveň však byly dostatečně pevné. Výroba rovnátek je řízena počítačem a provedena přesnými stroji, přičemž se jich nedotkne lidská ruka.

Rovnátka Incognito 3D jsou vhodná pro léčbu většiny ortodontických anomálií, jedinou jejich nevýhodou je vysoká cena. Za svoje peníze ovšem dostáváte produkt prvotřídní kvality. Lékař pracující se systémem Incognito prošel intenzivním školením a musí být certifikován společností 3M. Pokud chcete, aby o vašich rovnátcích opravdu nikdo nevěděl, je Incognito správná volba.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).