Hlavní navigace

Už nechci být Madonna! Jak se zbavit mezery mezi zuby?

2. 7. 2012

Sdílet

 Autor: Dentální centrum Podkovka
Mezera mezi zuby může být vrozená, nebo vytvořená třeba paradentózou. A může být sexy a stát se vaší značkou, anebo taky pěkně na obtíž. Lékař poradí, jak se jí zbavit.

Chcete mít hezký úsměv? Mezera mezi zuby, především pak mezi těmi předními, dokáže znepříjemnit každodenní pohled do zrcadla. Ale nemusí jít jen o čistě estetickou záležitost, někdy se jedná o důsledek patologie a je na místě návštěva lékaře

„Mezery se kterými k nám pacienti chodí, vznikají buď na základě vrozeného postavení zubů, tedy dědičně, nebo k otevření mezery dochází až v pozdější době, a to na základě různých patologických vlivů na zuby, jako je parodontitida nebo traumatický skus,“ vysvětluje Jan ŠpillerDentálního centra Podkovka.


Autor: Dentální centrum Podkovka

Mezera mezi zuby má několik řešení

Jak se mezery zbavit?

„Pacienta je třeba důkladně vyšetřit a stanovit, o jaký typ postižení se jedná a tomu přizpůsobit následnou léčbu,“ říká lékař. V dnešní době se využívá několika postupů.

Jednou z možností je uzavřít mezeru pomocí fixních rovnátek. Jedná se sice o techniku časově náročnější, léčba trvá kolem 6–10 měsíců, ale nedochází zde k žádnému zásahu na vlastních zubech a mezera je uzavřena přirozenou cestou. Fixní rovnátka se dnes dají v určitých případech nasadit jako takzvaná „neviditelná“, tedy ze zadní strany zubů, a tudíž nejsou pro okolí vůbec patrná.

Další metodou, jak si poradit s mezerou mezi zuby, je uzavřít ji pomocí dostaveb z kompozitního materiálu. Kompozitní světlem tuhnoucí materiál je pryskyřice, ze které se bílé výplně vyrábějí.

Pokud jsou však zuby poničené nebo jsou opatřeny neestetickými výplněmi, případně jejich sklon a postavení neumožňuje pouhé dostavení z nanokompozitního materiálu, pak přichází na řadu keramické fazety. Fazeta je zjednodušeně keramická náhrada přední části zubu. „Zub, který chceme opatřit fazetou, nejprve šetrně zbrousíme, aby vzniklo místo pro vlastní keramický materiál. Po otisku pak zubní technik v laboratoři speciálním vrstvením keramických materiálů dokáže zhotovit dokonalou imitaci vlastního zubu,“ popisuje Jan Špiller. Po nalepení fazety odchází pacient s krásným úsměvem, co se barvy a tvaru zubů týče. V některých případech je nutné místo fazety použít keramickou korunku.

Možnosti řešení mezery mezi zuby

  • pomocí fixních rovnátek (existují i tzv. neviditelná)
  • uzavřením pomocí dostaveb z kompozitního materiálu (pryskyřice)
  • vyplněním mezery keramickou fazetou (náhradou části zubu), případně keramickou korunkou

Nedojde k zásahu do zubu

V dnešní době existují speciální estetické nanokompozitní materiály s desítkami barevných odstínů a speciálními efekty s extrémně pevnou vazbou k vlastnímu zubu. Zkušený zubní lékař dokáže pak během jedné návštěvy bez toho, aby do zubů pacienta vrtal, dostavit tvar zubů tak, že není k rozeznání, kde původní mezera vlastně byla.

Jednou z výhod této metody je i to, že když si pacient bude jednoho dne přát svou mezeru zpět, lze opatrným sleštěním kompozitního materiálu vrátit vše do původního stavu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).