Hlavní navigace

mlékárna

Za kvalitním českým mlékem stojí hlavně mlékárny, až poté chovatelé krav

Abychom si mohli pochutnávat na chutných mléčných výrobcích, musí mít mlékárny kvalitní mléko; a aby ho měli, tak do chovu a krmení krav dost mluví. Co všechno předchází tomu, než se mléko od farmáře dostane do mlékárny?

Doba čtení: 5 minut

Hermelín v Sedlčanech končí. Co bude s Pepou?

Známý Sedlčanský sýr přesouvá výrobu do Přibyslavi. Hermelín, z reklamy známý jako Pepa, se bude i nadále vyrábět ze sedlčanského mléka. Jeho chuť se prý nezmění.

Doba čtení: 3 minuty

Chceme sýry čerstvé, tradiční a autentické

Jaké chtějí lidé sýry? Za deset korun deset deka? Konzumentský trend velí nakupovat sýry ještě chutnější, čerstvější, tradiční a přizpůsobené novému životnímu stylu.

Doba čtení: 3 minuty

Tyhle krávy dojí robot. Lidi jim nechybí

Vyrazili jsme do Českého středohoří na ekologickou farmu Ludvíka Eflera, který postupně přechází na robotické dojení. Jak si holky na robota zvykly, kopou ho nebo zbožňují?

Doba čtení: 4 minuty

Pro mlékárnu jsou antibiotika v mléce velký problém

Každý dodavatel a každá mlékárna si mléko otestuje na rezidua antibiotik. Dodavatel kvůli riziku citelného postihu. Mlékárna proto, že z mléka s antibiotiky nevyrobí jogurt ani mlékárenský pánbůh.

Doba čtení: 4 minuty

Frozen yogurt: je to jogurt a chutná jako zmrzlina

Byla pýchou všech Čechů, byla první na světě, která vyrobila ovocný jogurt a přesto krachla. Radlická mlékárna je ale zpět a vnáší na český trh moderního představitele jogurtu.

Doba čtení: 3 minuty

Čeští mlékaři vstoupili do světové síně sýrařské slávy

Image tuzemských sýrů oproti zahraniční konkurenci není dlouhodobě moc dobrá – snad proto, že značná část našich spotřebitelů konzumuje převážně rozličné verze eidamů. Přitom sýry umíme.

Doba čtení: 3 minuty

Vitamín D je v mléce přirozeně, přesto ho někteří výrobci ještě přidávají

Do mléčných výrobků se přidává vitamín D a někde dokonce i vápník. Zjišťovali jsme u výrobců, proč tak činí a jestli nám taková porce déček z jogurtů, mléka a ze sluníčka nemůže uškodit.

Doba čtení: 4 minuty

Mamma mia! Italský sýr z Hané

Sýr podle italské tradice prověřené osmi generacemi se vyrábí v moravské Litovli. Nahlédněte do výrobny sýrů Gran Moravia. Prezident Roberto Brazzale ví, jak smést konkurenci.

Doba čtení: 5 minut

Příští stanice metra: Bohušovická mlékárna

Jediná mlékárna u nás, která má vlastní „metro“. Nejde o samoúčelnou frajeřinku, doprava podzemními chodbami umožní zachovat správnou teplotu od výroby až po distribuci.

Doba čtení: 6 minut