Hlavní navigace

Emoce a jídlo? Nezajídejte negativní pocity

9. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Jídlo nám dodává energii, můžeme se s ním nasytit, odměnit i utěšit. Jenže co když se vztah k jídlu zvrtne v závislost? Emoční přejídání je rozšířenější trápení, než by se na první pohled mohlo zdát. Jak s ním přestat?
Co se dozvíte v článku
  1. Nedovolme emocím, aby ovládaly naše chutě
  2. Při emočním přejídání hrozí cukrovka
  3. 5 tipů, jak nezajídat emoce

Nedovolme emocím, aby ovládaly naše chutě

Emoční vypětí na nás má značný vliv. Emoce například dokážou ovlivnit chuť k jídlu, čímž mohou velkou měrou ovlivnit i celkový energetický příjem. To může mít z dlouhodobého hlediska negativní dopad nejen na naši postavu, ale způsobit i celou řadu dalších potíží, ať už fyzických, tak psychických.

Mimoto emoční stravování není podloženo opravdovým fyziologickým hladem. „Jedná se o vzorec chování, kterým si člověk něco vynahrazuje nebo jídlem řeší problémy v práci, ve škola či třeba ve vztazích. Úlevu navíc obvykle hledá v přeslazených, přesolených nebo mastných potravinách. Jen velmi malá část emočních strávníků sáhne po zdravé potravině,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse.

Podle některých studií k emočnímu přejídání více tíhnou ženy než muži. Muži mají při emočním vypětí spíše sníženou chuť k jídlu.

Při emočním přejídání hrozí cukrovka

Jak už bylo zmíněno výše, závislost na „nezdravém“ jídle neboli emoční přejídání dokáže překazit nejen snahu udržet si postavu či zhubnout. Špatnými stravovací návyky si zaděláváme celkově na problémy se zdravím.

„Častá konzumace vysoce průmyslově zpracovaných, energeticky bohatých, mastných, sladkých či slaných potravin, které emoční strávníci vnímají jako okamžité řešení při stresové situaci, může vést až do stadia různých metabolických onemocnění, jako jsou obezita, cukrovka II. typu či zvýšená hladina cholesterolu,“ varuje hlavní trenérka fitness pro ženy Contours Markéta Brožová.

Jak z toho ven? Máme pro vás několik tipů, avšak ke zbavení se zlozvyku je klíčové zejména důkladně analyzovat spouštěcí faktory emočního jedení a ideálně za podpory odborníka se jim naučit předcházet či je nahradit něčím, co nepůsobí zhoubně.

5 tipů, jak nezajídat emoce

Tip 1: Udělejte revizi svých stravovacích návyků

Máte-li pocit, že bojujete s emočním přejídáním, pokuste se zhodnotit své stravovací návyky. Díky tomu se budete mít od čeho odpíchnout. Sepište si na papír, kolik a čeho jíte, jestli je vaše strava pestrá, zda jíte pravidelně a jaký máte vztah k jídlu.

„Zamyslete se nad tím, jaké potraviny volíte, když máte hlad, a po čem sáhnete, když jste ve stresu. Přemýšlejte také o tom, co jiného kromě jídla vám se stresem může pomoct. U někoho to může být hudba, kniha, film, u jiného třeba procházka. Uvidíte, že se budete cítit mnohem lépe,“ radí Věra Burešová a dodává, že v ideálním případě byste měli zhodnocení stravovacích návyků dělat společně s výživovým poradcem.

Tip 2: Naučte se rozpoznat, kdy máte skutečně hlad

Emoční hlad jídlem nezaženete, proto je důležité, abyste se naučili rozlišit skutečný hlad od emočního. To může být v některých situacích problematické, nikoliv však nemožné.

Pomocníkem může být vytvoření číselné škály (1 = plně sytý, 10 = velmi hladový). Podle Markéty Brožové to však nemusí být řešením pro každého.

„Naše tělo by mělo umět poznat signál hladu. Pokud s tím máte problém a budete se řídit podle nějaké číselné škály, může to vést až k vyhladovění a následnému přejedení,“ varuje trenérka a dodává, že i v tomto směru může být velmi nápomocná konzultace s odborníkem.

Pokud má člověk nutričně vyvážený jídelníček, který obsahuje dostatek všech potřebných živin, fyziologický hlad by se po jídle neměl dostavit dříve než za dvě až tři hodiny.

Tip 3: Jezte pravidelně

Nemáte-li problémy s emočním přejídáním, stačí poslouchat své tělo a řídit se svými potřebami a denním režimem. V případě emočních strávníků však může být vytvoření pravidelného režimu určitou prevencí přejídání. Není až tak podstatné, jestli budete jíst pravidelně pětkrát, či dvakrát denně. Každému vyhovuje něco jiného. Klíčové je zejména to, abyste si nastavili jídelníček, ze kterého budete přijímat dostatečné množství všech živin, a jedli jste v podobné časy.

Vytvoření nových návyků, a to ať už jde o jídelníček, cvičení, nebo třeba učení se jazyků, může trvat 2–3 měsíce. Nevzdávejte to proto po prvním týdnu a vydržte. Každý jsme individuální a máme své vlastní tempo.

Tip 4: Hledejte životní rovnováhu

Emoční přejídání způsobují emoce. Z logiky věci tak vyplývá, že dokonale vybalancovaný jídelníček nemusí k vyřešení vašich problémů stačit. Zaměřte se proto kromě jídla také na další aspekty svého života. Zeptejte se sami sebe, jestli jste spokojeni v práci, máte uspokojivý partnerský vztah či co dalšího může být spouštěčem vašich negativních emocí. Ne nadarmo se říká, že všechno souvisí se vším.

Tip 5: Nestyďte se vyhledat pomoc

Pokud máte častou potřebu ulevit si ve stresové situaci přeslazenou čokoládovou tyčinkou a máte pocit, že je to v danou chvíli tím nejjednodušším řešením, jde o chorobný vzorec chování.

Neuzavírejte se do bubliny, ale začněte své problémy řešit. Obraťte se na své blízké, kteří vám mohou pomoct jak se zvládáním emocí, tak i s řešením jejich příčiny. Nebojte se však obrátit ani na cizí lidi – odborníky. S emočním jedením může pomoct psycholog, zkušený výživový poradce nebo šikovný fitness trenér. Věřte si a snažte se myslet pozitivně.

Odborná spolupráce:

Markéta Brožová

Hlavní trenérka fitness pro ženy Contours, trenérka a kondiční koučka žen. Absolventka kurzů funkčního tréninku, suplementace a sestavení nutričních plánů, redukce tuku a ideálního nastavení bazálního metabolismu.


Věra Burešová

Hlavní výživová poradkyně poradenských center pro výživu Naturhouse.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).