Hlavní navigace

Dal by si výživový poradce buřta? Kateřina Cajthamlová si pochutná na jitrnici

Autor: Pixabay.com / Pavlofox, podle licence: Public domain
Veronika Řeháková

Uzeniny jsou často zatracované. Každou chvíli se o nich dočítáme, jak jsou škodlivé. Zajímalo nás tedy, zda vůbec nějaké uzeniny konzumují odborníci na výživu. „Pod devadesát procent masa nejdu,“ říká Ivan Mach.

Doba čtení: 3 minuty

Ing. Ivan Mach, CSc.

Prezident Aliance výživových poradců ČR

Absolvoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. V Ústavu anorganické chemie ČSAV obhájil titul kandidáta chemických věd. Je autorem řady původních vědeckých prací na téma fotoasistované reakce molekulárního kyslíku a mechanismy oxidačních reakcí. Jako vedoucí vývojový pracovník působil ve výzkumných ústavech tukového a polygrafického průmyslu. Od sedmdesátých let se mj. věnuje odborné sportovní a dietologické publicistice. Je autorem příruček z oblasti posilování, aerobiku, zdravé výživy a suplementace. Lektoroval a přeložil řadu knižních publikací. Je lektorem řady kurzů, popularizátorem zdravé výživy, poradcem pro výživu a jako dietolog a manažer spolupracoval s řadou vrcholových sportovců. Autorsky i redakčně dlouhodobě spolupracuje s magazíny a časopisy, zaměřenými na zdraví, moderní životní styl a fitness. Je soudním znalcem v oboru. www.nutris.net

Jaké uzenářské výrobky jíte?

Pouze takové, které pocházejí ze zabijačky od přátel, tehdy ochutnám vlastně všechno a jsem okouzlen vůní a chutí, která nemá mnoho společného s „chuťovými zážitky“ z průmyslově vyráběných uzenin. Tlačenku „v žaludku“, v níž nesmí být dusitany a moc soli, si přikoupím navíc. Myslím si, že uzeniny nemusí být součástí každodenního jídelníčku – je to jen východisko z nouze, když nemáme doma nebo u táboráku z čeho vařit.

Jaký uzenářský výrobek byste nesnědl?

Tzv. drůbeží uzeniny nebo drůbeží „šunku“ a výrobky s obsahem masa nižším než devadesát procent. Při troše skromnosti, nikoliv však na úkor pestrosti a vyváženosti stravování, lze při těchto omezeních docela dobře fungovat. Dost toho vím o zdravotních rizicích dusitanů, které jsou součástí tzv. uzenářských solí, kterými se uzeniny konzervují a nepřímo také barví (do červena). Překvapuje mě, že z trhu byly staženy uzenářské výrobky bez dusitanů, barvené extraktem z červené řepy a „konzervované“ vakuem. Prý – pro nezájem zákazníků (vzhledem k vyšší ceně). Vydržely sice mnohem kratší dobu, ale byly bez karcinogenních dusitanů a chuťově také obstály.

Přečtěte si: Co je vlastně špatně na uzeninách? Horší než tuk jsou ftaláty

MUDr. Kateřina Cajthamlová

Internistka, systemický terapeut a poradce v životním stylu, moderátorka pořadu Jste to, co jíte (2006 až 2012), nyní na ČT 1 pořad DoktorKA, spoluautorka knih Nebezpečný svět kalorií (Euromedia 2013, Doleček, Středa, Cajthamlová) a Čtete pohádky, čtete mezi řádky (Hinkova, Cajthamlová, Orbis IN 2012), patronka Erudikon, předsedkyně Asociace zřizovatelů školních jídelen z.s. www.cajthamlova.cz

Jaké uzenářské výrobky jíte?

Mám ráda kvalitní šunku od kosti a jitrnice, dřív mi chutnala ještě zvěřinová paštika či uzené maso – rolka. I tyto výrobky už nyní ochutnám jen tam, kde znám výrobce nebo alespoň složení.

Jaký uzenářský výrobek byste nesnědla?

Od mládí nejím slaninu, klobásy a po revoluci už ani párky.

MUDr. Hana Mojžíšová

Poradkyně v oblasti zdravého životního stylu. Lékařka, atestovaná v oboru vnitřního lékařství. Absolvovala postgraduální vzdělávání pro lékaře v oboru obezitologie dětí i dospělých (garant Česká lékařská komora) a akreditovaný kurz Poradce pro výživu společnosti Nutris. Je lektorkou společnosti STOB a vyškolená v metodice KBT. Je členkou řady odborných společností a pravidelně přispívá do médií včetně rozhlasu a televize. Profesní praxe na obezitologické klinice a soukromá praxe nutričního poradenství ve zdraví i nemoci. www.zdravi-stihli.cz

Jaké uzenářské výrobky jíte?

Uzeniny nejsou a nikdy pro mě nebyly favoritem jídelníčku. V původní rodině jsme salámy běžně nekonzumovali, více se vařilo, takže občasný párek s bramborovou kaší a šunka byly tak hlavní uzenářskou lahůdkou. V současné době je tomu podobně. Naštěstí již je možné zakoupit i v ČR kvalitnější uzeniny s vyšším obsahem svaloviny/masa.

Co ano? Po delší pauze je opět možné koupit párek a šunku s vysokým podílem masa (devadesátiprocentní), sušenou šunku, jednou až dvakrát ročně máme jitrnici a tlačenku z domácí zabijačky, vinnou klobásu také tak jednou za rok, bavorskou bílou klobásu na vánočních trzích v Německu.

Jaký uzenářský výrobek byste nesnědla?

Co nikdy? Levné salámy či lahůdkové saláty s uzeninou, průmyslově vyráběné paštiky, šunky s nízkým obsahem masa. Trvanlivé salámy mi nikdy nic neříkaly, takže je nemám potřebu ani chuť konzumovat. V posledních letech jsem pod vlivem profesních zkušeností dále omezila maso a zejména masné výrobky, takže se mi tyto potraviny navíc hůře tráví, nevyhledávám je a nechybí mi.