Sociální sítě znovu ukazují svou moc, stačí nový produkt vložit do rukou zdatných influencerů s dobrou základnou fanoušků a strhne se lavina zájmu. Platí to jak o kosmetických produktech, oblečení, tak nově i o čokoládě. V posledních měsících hlavně o té dubajské.
Dubajská je výjimečná tím, že…
… je jiná. Jde o mléčnou čokoládu, jejíž nejatraktivnější částí (hlavně z pohledu vizuálního) je náplň. Tu tvoří hojné množství pistáciového krému se sezamovou pastou, do nichž se zamíchá kataifi.
To jsou tenké pšeničné nudle, které mají své místo hlavně v tureckých a chorvatských pokrmech. Znát je můžete asi nejvíce z tureckého sladkého dezertu baklava. Vyrábí se smícháním mouky a vody, a aby byly velice tenké, protlačují se speciálním strojkem na nudle. Následně se stočí do klubíček a nechají zaschnout.
A protože se tyto nudle před zamícháním do náplně smaží, čeká vás při zakousnutí do čokolády zajímavé pokřupání.
Někdy je nedostupná
Nejdříve se po málu začala dovážet přímo z Dubaje, kde je její kolébka, pak se pomalu začala dostávat na světový trh a dneska už ji vyrábějí i přední české čokoládovny. A neváhají si za ni účtovat sumy, nad kterými se člověk musí pozastavit. Za dvě stě gramů si například Čokoládovna Janek účtuje 449 korun. A o prodeje nouze nemá.
„Čokoláda je nabízena v omezeném množství! Aktuálně vyrábíme několik stovek kusů čokolády denně. Více nejsme schopni. Některé dny se tak může stát, že čokoláda je nedostupná,“ píše Čokoládovna Janek na svém e-shopu.
Čeští výrobci se chopili příležitosti
Dubajskou čokoládu vyrábí i česká firma Grizly, za 190 gramů si říká 399 korun, přičemž ve svém e-shopu má i originální dovoz z Emirátů, který je však aktuálně vyprodán.
Na enormní zájem o čokoládu s těstovinami zareagovala i česká firma Mixit, které dubajskou čokoládu nestíhá vyrábět. „Vyrábíme, co nám síly stačí, ale váš zájem, kterého si nesmírně vážíme, je obrovský. Každý týden doskladníme stovky kousků, které ale zmizí rychlostí světla. Takže kdo zaváhá, ten mlsá až příště. Ale žádné strachy, pilně pracujeme na posílení výroby, abychom mohli potěšit všechny mlsné jazýčky co nejdřív.“
Firma zvolila jinou strategii než ostatní výrobci a nabízí tabulku o nestandardní váze 70 gramů, prodává ji za 159 korun. Po přepočtu sice cenově vychází jako Jankova dubajská, ale kdo chce jen ochutnat, je to jedna z možností, jak zjistit, co na té dubajské čokoládě všichni mají.
Už jste ochutnali dubajskou čokoládu?
Variantou je také nákup dubajské čokolády v supermarketech, čokoládu o váze 93 gramů nabízí za 129,90 Kč například Albert, na online tržištích – například na tom, které spravuje Kaufland, jsou k mání desítky dubajských čokolád od různých výrobců za různé ceny.
Nechcete čokoládu kupovat? Vyrobte si ji
Fenomén dubajské čokolády zasáhl i české kuchaře a cukráře, kteří pro své fanoušky natočili tutoriály o výrobě pistáciového fenoménu. Dubajskou čokoládu tak můžete vyrobit podle Mirky van Gils, brzy si ji budete moci koupit jako součást dezertu na festivalu Restaurant Week, kde ji bude nabízet šéfkuchař Radek David. Anebo si ji můžete připravit podle Pavla Berkyho, který z ní vyrábí pralinky.
Pralinky z dubajské čokolády
Počet porcí:
- 15 kuliček
Suroviny:
- 500 g hořké čokolády (pecičky)
- 150 g těsta kataifi
- 50 g másla
- 220 g pistáciové pasty nebo pistáciového másla
- 50 g sezamové pasty tahini
Postup:
Těsto kataifi nakrájejte na menší kousky. Ve velké pánvi rozehřejte máslo, těsto do ní přidejte a za stálého promíchávání ho orestujte dozlatova. Těsto by mělo být krásně křupavé. Poté ho z pánve přendejte na plech a nechte zcela vychladnout.
Vychladlé těsto dejte do mísy, přidejte pistáciovou pastu nebo pistáciové máslo, tahini a vše dobře promíchejte. Hotový krém dejte na minimálně 30 minut do mrazáku. Bude se s ním lépe pracovat.
Když je těsto dostatečně ztuhlé, aby se z něho daly ukoulet kuličky, vyndejte ho a rukama vytvarujte malé kuličky. Rozložte je na plech s pečicím papírem, napíchejte do nich párátka či špejle a dejte do mrazáku zcela ztuhnout. Já je měl v mrazáku přes noc a výsledek byl dokonalý.
V momentě, kdy jsou kuličky dobře vymražené, můžete začít s přípravou čokolády. Kuličky ale z mrazáku ještě nevyndávejte, opět rychle změknou. Čokoládové pecičky dejte do misky. Do kastrolu dejte kousek vody a přiveďte ji k varu. Poté plamen ztlumte, aby voda příliš nebublala. Misku s čokoládou položte na kastrol a nechte čokoládu zcela rozpustit. Hořká čokoláda by se měla zahřát na 45–50 °C – pomoci si můžete kuchyňským teploměrem pro docílení požadované teploty.
Po dosažení teploty misku s čokoládou z kastrolu sundejte a za stálého promíchávání ji vychlaďte na 29–31 °C. To je ideální teplota, se kterou můžete následně pracovat. Takto připravená/vytemperovaná čokoláda bude po vytuhnutí nádherně lesklá a křupavá.
Zmrzlé kuličky z mrazáku vyndávejte po jedné a postupně je namáčejte do čokolády. Zapíchněte je do nějakého podstavce (např. kusu polystyrenu) a následně je nechte v lednici zatuhnout. Tím bude vrstva čokolády rovnoměrná a tvar kuliček souměrnější.
Tipy:
- Kuličky můžete ještě ozdobit kousky jedlého zlata (najdete ho v jakémkoliv obchodě s cukrářskými potřebami) nebo pocákat obarvenou bílou čokoládou či potravinářskou barvou.
- Pokud se rozhodnete čokoládu netemperovat, můžete ji jen rozpustit bez hlídání teploty. Může se ale stát, že čokoláda dobře neztuhne, nebude mít lesk nebo nebude dostatečně křupavá.
- Pro změnu můžete zkusit kuličky obalit i v mléčné, bílé nebo ruby čokoládě.