Hlavní navigace

dTest: Čokoládové zmrzliny jsou bez čokolády

12. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
O kvalitě čokoládové zmrzliny rozhoduje obsah tuků, kakaa, ale i nášleh a rychlost tání. Jaká čokoládová zmrzlina je podle dTestu ta nej?

Mezi jedny z nejprodávanějších zmrzlin patří bezesporu ty čokoládové. Každá vypadá i chutná jinak, obsahují málo i hodně kakaa, různé tuky a různě dlouho také tají. Která je ta nej? Spotřebitelský časopis dTest nakoupil v českých obchodech šestnáct různých čokoládových zmrzlin a nechal je prověřit v laboratoři. Skrytý poklad mezi nejlevnějšími nenajdete, ale dobrou zmrzlinu seženete i za rozumné peníze.

Galerie: Jak na domácí zmrzlinu?

Čokoládová klidně bez čokolády

Pokud si myslíte, že čokoládová zmrzlina musí obsahovat čokoládu, pak jste na omylu. Podle vyhlášky může toto označení nést mražený krém obsahující alespoň tři procenta kakaa. Přítomnost čokolády tedy není nutná, stačí samotné kakao. Pokud je zmrzlina označena jako „kakaová“, pak by v ní mělo být minimálně 1,5 % kakaa.

Výsledky laboratorních měření ukázaly, že testované vzorky většinou nešly moc daleko nad rámec minimálních požadavků vyhlášky. Problém s dodržením 3% vyhláškového limitu nebyl, nicméně Čokoládový dort prodávaný v řetězci Lidl se svými 2,7 % kakaa prošel jen po započtení nejistoty měření. „Zmrzlinám z Lidlu patřila jak poslední, tak první příčka v kakaovém klání. Vůbec nejvyšší hodnotu 10,1 % kakaa předvedl výrobek Noblissima Chocolat Noir prodávaný pod privátní značkou Lidlu Gelatelli. Desetiprocentní obsah kakaa byl v testu ojedinělý a tato zmrzlina se také stala celkovým vítězem testu. U ostatních vzorků se obsah kakaa nejčastěji pohyboval mezi 4 až 6 %,“ uvádí šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

Druh použitého tuku rozhoduje o chuti

Pro kvalitu zmrzliny má zásadní význam také množství a druh použitého tuku – ovlivňuje cenu i výslednou chuť, zejména její plnost.

  • Smetanové zmrzliny musí obsahovat alespoň 8 % mléčného tuku
  • Mléčné mražené krémy musí obsahovat alespoň 2,5 % mléčného tuku a zároveň musejí obsahovat nejméně 6 % tukuprosté mléčné sušiny
  • Zmrzliny s rostlinným tukem musí obsahovat minimálně 5 % rostlinných tuků

Správná zmrzlina taje pomalu

„Titul nejtučnější a nejsmetanovější zmrzliny si odnesla Dessert Menu Sao Tome Chocolate Ice Cream z řetězce Marks & Spencer. Laboratoř u ní zjistila celkovou tučnost 25,6 g / 100 g, přičemž 23 g z toho představoval mléčný tuk. Tato zmrzlina si také vedla nejlépe při takzvaném meltdown testu neboli zkoušce odtávání, která zjišťuje, jak rychle mražený krém taje,“ říká Hana Hoffmannová a vysvětluje: „Správná zmrzlina by měla tát pomalu, aby si svou podobu zachovala i při delším pobytu v misce či poháru. Pro výrobce je to jedna z nejdůležitějších charakteristik a souvisí se strukturou mraženého krému, který si můžeme představit jako zmrzlou pěnu tvořenou tukem, cukrem, bílkovinami, ledovými krystaly a vzduchovými bublinkami. To, že zmrzlina po rozmrznutí taje a odkapává, znamená, že se původní pěna rozpadá a mění se na tekutinu. Zmiňovaná zmrzlina Marks & Spencer předvedla mimořádnou stabilitu, za čtyřicet pět minut z ní neodtálo vůbec nic.“ Vůbec nejrychleji tála Fruitisimo Čerstvá zmrzlina čokoládová. Za tři čtvrtě hodiny z ní ubylo 80,7 % původního množství.

Mražený krém musí být hladký, bez velkých dutinek a větších ledových krystalků. Odborníci hodnotili i intenzitu smetanové a kakaové chuti, příjemnost vůně a celkový dojem. Nejlepší známky v senzorických zkouškách sesbíral výrobek Carte D‘Or Chocolate with Real Belgian Chocolate.

Zdroj: dTest

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).