Hlavní navigace

Dlouhovláska: Pomohli čtyřem stovkám žen, které kvůli nemoci přišly o vlasy

Sdílet

 Autor: Dlouhovláska
Zvenku vypadá jako běžné kadeřnictví, Dlouhovláska je ale salón, kde kromě běžných kadeřnických služeb vyrábějí paruky pro onkologicky nemocné pacienty nebo prodlužují vlasy ženám, které je ztratily kvůli onemocnění.

Už při studiu ekonomie si Petra Valentová nechala prodloužit své vlasy, a protože se jí nejen výsledek, ale i práce samotná natolik zalíbila, prošla si rekvalifikačním kurzem a spolu se Petrem Štálem založila vlasové studio Dlouhovláska.

Začít pomáhat můžete, až když sami pevně stojíte na nohách

Dlouhovláska začínala jako taková „garážovka“. K prvním klientkám chodila Petra Valentová domů, později docházely do pronajatého bytu, který sdílela s dalšími spolubydlícími. A protože se mezi zákaznicemi stále častěji objevovaly nešťastné ženy, které o jejich vlasy připravila nemoc, začala Petra Valentová přemýšlet o tom, co by pro ně mohla udělat. Ve chvíli, kdy se jí s Petrem Štálem podařilo v Praze rozjet dobře fungující vlasové studio, pak věděla, že teď je ten správný čas začít pomáhat.

„Když k vám přijde žena, která vypráví o tom, že by chtěla prodloužit vlasy, protože o ty své dlouhé ji připravila chemoterapie, tak je vám hloupé vzít si od ní peníze,“ říká Petra Valentová o prvním prodlužování vlasů zadarmo, které proběhlo už před pěti lety. Od té doby prodloužili vlasy nebo předali paruku na míru zhruba čtyřem stovkám žen. Zcela zdarma.

„Všechna prodloužení a paruky pro nemocné klientky jsme platili z vlastních příjmů,“ říká Petr Štál a doplňuje: „Ano, mohli jsme za tyto peníze jet na luxusní dovolené, koupit si drahá auta, ale člověk má nějaké životní náklady, musí zaplatit svým zaměstnancům, nájem, ale ten zbytek jsou peníze, které vlastně až tak moc nepotřebuje. Pro nás nejsou vlasy jen byznys, je to prostředek k tomu, jak lze pomáhat tam, kde je třeba. Nefinanční kompenzace je pro nás ta radost, kdy vidíme, jak se díky nám ženy vrací do života.“ A že jich je celá řada, dokumentuje pohled do galerie, kde najdete i fotografie Báry Tlučhořové, která se Dlouhovlásce svěřila do péče začátkem letošního září po dlouhé onkologické léčbě:

„Je spousta žen, které mají krátké vlasy a neskutečně jim to sluší. Umí to nosit, prodat. Já to neumím. Věděla jsem, že i příteli se více líbí dlouhé a já se v krátkých cítila nepřitažlivá,“ vysvětluje klientka, proč nepočkala, až jí vlasy dorostou. Když se pak poprvé po roce léčby viděla s dlouhými vlasy, cítila neskutečnou radost a štěstí. „Nemohla jsem zastavit pláč. Pláč štěstí. Říkala jsem si, Bože, já mám vlasy. Co na to asi řekne můj přítel? Bude se mu to líbit? Šla jsem do odstínu, který jsem nikdy neměla. Seznámili jsme se v době, kdy jsem měla černé, dlouhé vlasy. Nyní je mám podstatně světlejší. Ale byl nadšen, stejně jako já,“ popisuje radost z dlouhých vlasů Bára Tlučhořová, jejíž příběh najdete podrobněji v článku Život jí dal ve třiceti stopku. Nádor na mozku.

Paruky připravují na míru konkrétním klientkám

Mezi nejčastější klientky salonu Dlouhovláska ale patří zdravé ženy, které sem přicházejí na běžné prodloužení či zahuštění vlasů, právě z příjmů z této činnosti pak majitelé salónu financovali výrobu vlásenek pro nemocné ženy. „Paruky nejsou náš ziskový segment, je to náš koníček, děláme je jen proto, abychom je mohli nabízet našim klientkám. Nemáme tu sklad paruk a neprodáváme je. Každá paruka má své jméno a svou majitelku,“ vysvětluje Petr Štál.

A zájem o paruky silně narůstá, přestože její výroba trvá tři, čtyři měsíce. „Paradoxně nám k velkému zájmu o nás pomohla loňská kauza, kdy nás bulvár obvinil z toho, že používáme umělé vlasy, což řešíme soudně. My od samého začátku využíváme výhradně vlasy pravé,“ zdůrazňuje Petr Štál a dodává: „Chceme, aby se ženy, když od nás odcházejí, cítily podobně, jako tomu bylo před nemocí; a toho docílíme jedině s pravými vlasy.“

Trochu kadeřnice, trochu psycholog

Prvotní kontakt s Dlouhovláskou probíhá obvykle přes e-mail, v němž se manažerky salónu často dozví životní příběh nemocných žen. Následně se domluví na druhu pomoci, střihu, barvě… a pak už se stačí jen objednat na den D.

V případě prodloužení vlasů je třeba počítat s tím, že si v salónu nějakou tu chvíli posedíte. U klientek s velmi krátkými vlasy, jejichž délka dosahuje jen několika centimetrů, totiž prodloužení vlasů obvykle zabere celý den, což pro klientky po nemoci může být únavné. Dlouhovláska se odlišuje od ostatních kadeřnictví i tím, že na místo zrcadel je každé pracoviště vybaveno počítačovým monitorem. V průběhu prodloužení vlasů tak klientky mohou sledovat hudební klipy nebo filmy.

„Někdo svou bolest nosí v sobě a někdo se o ni podělí. Náš specialista musí vědět, kdy se klientky může ptát a kdy má jen naslouchat. Každý měsíc proto naše specialisty školíme a na modelových situacích si ukazujeme, jak s klientkami hovořit, nač si dát pozor. Musíme být částečně i psychology. Důležité je také vědět, jak zpracovat těžké příběhy, s nimiž se jim klientky mnohdy svěřují,“ popisuje důležitou část práce svých zaměstnanců Petr Štál.

Darovat vlasy pro nemocné můžete i vy

„Do nedávna jsme prodloužení a výrobu paruk realizovali zcela zdarma pro všechny ženy, které o to požádaly, ale když jsme museli mít kvůli koronaviru dva měsíce zavřeno, tak jsme byli nuceni u výroby paruk přejít k zavedení režijního poplatku,“ uvádí Petr Štál. Dalším důvodem pro zavedení několikatisícového poplatku je i enormní nárůst žádostí o paruky.

„V roce 2015, kdy Dlouhovláska začala s pomocí ve formě výroby paruk z pravých vlasů, se nám ozvala přibližně jedna, maximálně dvě žadatelky o paruku měsíčně. V současné době Dlouhovláska eviduje ke stovce žádostí o výrobu paruky od onkologicky a jinak závažně nemocných pacientek a přes sedm desítek žádostí o výrobu paruky z pravých vlasů a na míru od klientek s alopecií,“ říká majitelka Dlouhovlásky. Proto zhruba před rokem Petra Valentová založila Nadační fond Dlouhovláska.

Chce tak zkrátit, anebo zcela eliminovat pořadník žadatelek o paruku na míru. Pomoci může kdokoliv, ať už přispěním na transparentní účet, nebo třeba darováním svých vlasů.

„Když budete chtít udělat dobrou věc a věnovat své vlasy na výrobu paruk pro nemocné, budete u nás mít střih zdarma. Sepíšeme s vámi smlouvu o darování, tyto vlasy si zvážíme a změříme a zaevidujeme a využijeme do paruk, které darujeme,“ říká Patra Valentová. „Zde musím na paní Valentovou prozradit, že když přijde klientka například s alopecií a nevybere si z darovaných vlasů, tak jsou jí nabídnuty i vlasy určené pro komerční účely, které jsme vykoupili. Neděláme z toho vědu,“ vyzdvihuje přístup Petry Valentové Petr Štál.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).