Hlavní navigace

Dilema v MHD: Těhotná, nebo jen tlustá?

14. 7. 2010

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Do tramvaje vstoupí žena a pod tričkem se jí rýsuje bříško. Dost možná, že čeká miminko, ale taky se jen mohla přecpat při obědě. Jak se tedy zachovat slušně a současně se vyhnout trapasu?

Cestovaní hromadnou dopravou v těhotenství chce dobrou fyzickou kondici a silné nervy k tomu. Ani když svým obrovským břichem strčíte do někoho z cestujících, nezaručuje vám to volné místo. Čistě teoreticky by těhotné ženy měly mít přednost a ostatní by se měli pohotově zvednout a nabídnout jim svoji sedačku. V praxi ale cestování připomíná spíš boj o přežití. Jsou ale všichni lidi takoví hnusní sobci? Co když je to celé jinak?

Čtěte téma: Gravid jóga – proti stresu v těhotenství

Dýchání, zklidnění, protažení i posílení určitých svalových skupin. Gravid jóga je přímo šitá na míru těhotným ženám, kterým pomůže udržet se ve formě i v jiném stavu. 

Poznat těhotnou není jen tak

Čistě mezi námi, větší či menší část lidí jsou skutečně sobci, kteří odmítají zvednout zadek, aby uvolnili místo komukoliv, kdo je na tom hůř než oni. Dvě berle, malé dítě v náručí nebo vysoký stupeň těhotenství jsou pro ně hlavně obtěžující. Tito lidé se vyskytují napříč generacemi, bez ohledu na pohlaví, barvu pleti nebo výši platu.


Autor: Isifa.cz

Vedle nich samozřejmě existují takoví, kteří by vás do autobusu nejradši vynesli na vlastních, když vidí, že máte nějaký viditelný handicap. Těch je ale minimum. Většina dost často neví, co má dělat, snaží se chovat slušně, přesto má někdy všeho dost, tak nehodlá páchat dobré skutky, natož přepustit svoji sedačku někomu jinému. Může se ale stát, že jen nejsou schopni určit, zda je žena opravdu těhotná. To není vtip. Zcela seriózně se tomuto tématu věnuje britský zpravodajský server BBC News.

Možná si myslíte, že nastávající matku poznáte na dálku. Možná jste ale na omylu. Na mnoha ženách není těhotenství po dlouhou dobu vůbec vidět. Vypadají úplně normálně, jen mají o něco větší oblast břicha. Na ženách s nadváhou nemusí těhotenství její okolí poznat ani těsně před porodem. Nemluvě o tom, že současná móda a to nejen těhotenská, šikovně maskuje rostoucí bříško. Oblečení „těhotenského“ střihu tak můžou nosit i netěhotné a naopak „normální“ oblečení oblékají budoucí matky.

Není divu, že se mnoho cestující trápí pochybnostmi, jestli nabídnout své místo nebo raději nedělat nic. Když zůstanou sedět, trápí je černé svědomí, naopak, když se rozhodnou konat, můžou tvrdě narazit. Pokud má žena nějaké to kilo navíc a okolí si o ní myslí, že je těhotná, přirozeně se naštve. Stejně tak mohou dostat vynadáno od skutečně těhotné, kterou nechají stát.

Jak postupujete v MHD vy?

Jak odhalit těhotnou?

BBC News nabízí hned několik poznávacích znamení, podle kterých lze těhotné ženy odlišit od těch s nadváhou. Od věci není prohlédnout si boty, které má žena na sobě. Žádná nastávající matka snad kromě hollywoodských hvězd běžně nechodí na vysokých podpatcích. Spíš bude mít na nohách hodně pohodlné boty, včetně poněkud neestetických crocsů nebo válenek. Pokud má na sobě elegantní oblečení vhodné do kanceláře a k tomu divné boty, je to téměř sázka na jistotu. Když budete sledovat nohy, zaměřte se na kotníky. Drtivá většina těhotných je má hodně oteklé. „Dávejte si pozor na příznaky extrémního vyčerpání a kotníky velikosti hlávky zelí. I v případě pochybností jí své místo nabídněte. Pokud je žena těhotná, bude vám moc vděčná. Pokud ne, řekněte, že jste prostě udělal svůj dnešní dobrý skutek,“ doporučuje Justine Roberst z britského webu pro rodiče Mumsnet.

Pro těhotné je typická kolébavá chůze. Jen minimum z nich se ve vysokém stupni těhotenství pohybuje rychle, spíše se jen valí. Stejně tak těhotenství doprovází únava a zhoršené dýchání, rostoucí plod totiž stlačuje matčiny orgány. Všímejte si také toho, co si těhotná nese s sebou. Časopisy pro maminky, tašky z „miminkovských“ obchodů jsou jasným signálem toho, že tato žena jí za dva. Prohlédněte si její břicho, zatímco tuk je poněkud rozteklý, těhotenské břicho je kulaté a poměrně pevné.

Proč vůbec pouštět sednout?

BBC News cituje výzkum, který proběhl na jednom serveru určeném pro matky. Z něj vyplývá, že 84 % těhotných musí v dopravních prostředcích pravidelně stát. A to navzdory tomu, že je jim stání nepříjemné a mnohdy jim působí zdravotní problémy jako nevolnosti, otékání nohou nebo únavu. V krajním případě mohou i omdlít nebo zvracet.


Autor: Agentura SXC

Přesto se mnoho žen stydí požádat o místo. Cítí se totiž trapně a bojí se, že budou odmítnuty, někdy i s peprným komentářem. Takto na cestování v těhotenství pražskou MHD vzpomíná Lenka na jedné z diskusí serveru Rodina.cz: „Vždycky jsem si myslela, že to jde, usmát se a poprosit o místo. Pak mi nějaký kluk řekl, že co když prej jsem jenom tlustá… Tak mě to rozhodilo, že jsem cestu domů probrečela (to ty hormony).“ Jen na okraj, Lenka tehdy měla do porodu necelý měsíc a těhotenství na ní bylo vidět pořádně.

Rady pro těhotné cestující

  • Nespoléhejte na to, že vás lidé sami od sebe pustí sednout. Pro mnoho z nich budete „neviditelná“.
  • Nebojte se o místo v dopravním prostředku sama požádat. České přísloví „líná huba, holé neštěstí“ tady platí dvojnásob.
  • Připravte se na ne zrovna příjemné reakce. Ne všichni lidé jsou slušní a milí.
  • Za uvolnění místa vždy poděkujte. Není samozřejmost, že vás někdo pustil sednout.
  • Pro „případ nouze“ s sebou vozte těhotenskou průkazku. Můžete se dostat do situace, kdy vás okolí obviní z toho, že si své těhotenství vymýšlíte.

Čtěte téma: Chcete chytré dítě? Nechte si zkontrolovat štítnou žlázu

Nedostatek jódu u těhotných způsobuje, že se rodí děti s takzvaným kretenismem. I ve vyspělých zemích se už teď rodí děti s nižší inteligencí, než by mohly mít. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).