Hlavní navigace

COVID-19: V Česku platí nová pravidla pro karanténu

14. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Deposithphoto
Karanténa v souvislosti s onemocněním COVID-19 a algoritmy testování doznaly změn. Nová pravidla: kontakt s nakaženým už nutně neznamená karanténu a lidé v karanténě už nově nebudou testováni v prvních dnech, ale později.

Došlo u vás ke kontaktu s nakaženým a měli jste roušku? Karanténa už vám jednoznačně nehrozí. Pokud bude mít COVID-19 pozitivní pacient i jeho kontakt po celou dobu nasazenou roušku přes ústa i nos (vyjma kontaktu kratšího než patnáct minut nebo na větší vzdálenost než jeden a půl metru) a osoba v kontaktu nemá příznaky, nově nebude muset do karantény. 

Podmínkou je, že se nesmí jednat o improvizovanou roušku v podobě šátku, trika apod. Osoba v kontaktu následně bude sledovat svůj zdravotní stav po dobu deseti dnů od kontaktu a v případě potíží zavolá svému praktikovi.

„Rouška, ať už chirurgická, nebo ušitá doma z vhodných materiálů, je dle dostupných poznatků efektivní ochranou před šířením nákazy. Pokud ji budou mít jak nakažený, tak jeho kontakt, není důvod, aby dotyčný kontakt šel do karantény. Chceme občany zatěžovat co nejméně a posílat do karantény skutečně jen ty, u kterých je to potřeba. Uvědomujeme si, že karanténa může mít negativní vliv na osobní a pracovní život lidí, chceme tomu předcházet,“ uvedla paní hlavní hygienička ČR Jarmila RážováKdo bude kontrolovat pravdivost údajů o tom, zda osoba v kontaktu roušku skutečně měla, či neměla, hygienička ani ministerstvo zdravotnictví neuvedlo. 

Galerie: 40 prodejců doplňků stravy, kteří chtěli vydělat na strachu z koronaviru 

Karanténa mine i ty, kteří v posledních třech měsících prodělali koronavirus 

„Na základě dosavadních znalostí o délce takzvané postinfekční imunity u pacientů s prodělanou nákazou COVID-19 odborné skupiny odsouhlasily, že za minimální délku imunity po prodělané nemoci lze považovat období devadesáti dnů. Pokud v těchto devadesáti dnech daná osoba bude v kontaktu s nemocným, nebo přijede ze zemí s vysokým výskytem onemocnění, nemusí nově do karantény,“ vysvětlil vedoucí epidemiologické skupiny a člen klinické skupiny profesor Roman Chlíbek

Zásadní podmínkou je, že prodělání nemocí COVID-19 musí být v minulosti laboratorně potvrzené. 

Existují nové algoritmy testování u epidemiologicky významných kontaktů (karanténa) a u osob s prokázanou nákazou (izolace)

  • Asymptomatický kontakt, který je v karanténě, bude podroben testování nově 4. až 5. den od kontaktu. „Test v prvních třech dnech byl u bezpříznakové osoby moc brzy, existovalo zde vysoké riziko nezachycení pozitivity. Proto jsme algoritmus podrobili odborné diskusi a změnili podle aktuálních odborných poznatků,“ doplnil profesor Roman Chlíbek. 
  • Symptomatický kontakt bude nadále testován 1. až 5. den v závislosti na epidemiologickém vyhodnocení. 

Metodický pokyn týkající se karantény osob, které byly v úzkém kontaktu s nakaženým, je platný ode dneška. Od 21. září by mělo začít sebetrasování, kdy by se pozitivně testovaný člověk spolu se svými kontakty nahlásil skrze webový formulář. To by ušetřilo hygienikům práci s trasováním.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).