Hlavní navigace

Co s vámi udělá špatné tejpování

14. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Tejpování – hit všech sportovců i „kancelářských“ s bolavými zády. Můžeme si barevné pásky lepit na tělo sami bez rizika?

Svítivě barevné, batikované nebo s dětskými motivy – co dřív bylo obinadlo při jakémkoliv lidově řečeno „nataženém svalu“, jsou dnes tejpy. V posilovně, na lekci aerobiku i na ulici jsou k vidění oblepená kolena, krky, lýtka a další části těla. Naučíme se to podle instruktážního videa na internetu a pásku seženeme v e-shopu. Ti bázlivější se nechají zatejpovat třeba v salonu krásy, kde službu díky stoupající oblibě také nabízejí. Bude to fungovat?

Nalepím a nebolí

Nalepením kinezio-tejpů na kůži, mimo jiné, dochází k uvolnění kůže od podkoží, podkoží od fascie (pojivové tkáně) a vznikne větší prostor k uvolnění a prokrvení svalu a jeho okolí.

„Původně tejpování využívali především sportovci,“ vysvětluje fyzioterapeutka Renata Větrovská. „Bílá pevná páska nebyla pružná, sloužila k mechanické fixaci při zranění. Dnešní kineziotaping využívá elasticity, která umožňuje pohyb a pomáhá k rychlejší regeneraci.“

Mgr. Renata Větrovská

fyzioterapeutka

Odborná asistentka na Ústavu tělovýchovného lékařství VFN v Praze a na Palestře – soukromé vysoké škole tělesné výchovy a sportu. Má dlouholetou praxi s prací s obézními pacienty a pacienty s civilizačními chorobami v Rekondičním centru VŠTJ Medicina Praha. Věnuje se obézním dětem v Léčebně Dr. L. Filipa v Poděbradech, vytváří speciální pohybové programy pro seniory, těhotné maminky i maminky po porodu v rámci Centra zdravého pohybu. Je autorkou řady publikací.

A to je možná důvod megaoblíbenosti barevných pásek. Tělo totiž zdobí, a přitom neomezují. Správně nalepené také znamenají okamžitou úlevu při akutním problému typu bolavé přetížené koleno a velmi rychlou úlevu u chronických bolestí. Můžete se s nimi sprchovat, obvykle i dál sportovat a téměř o nich nevíte.

„Nejčastěji se kineziotaping využívá u bolestivých stavů a problémů s pohybovým aparátem,“ upřesňuje Renata Větrovská. „Jakmile jsou koleno, rameno, záda nebo kotník přetížené, dochází v nich ke snížení průtoku krve, což může vést až k zánětu participujících struktur. Správně aplikovaný tejp urychlí hojení tím, že umožní lepší průtok krve a lymfy a tedy i rychlejší odplavení kyselých metabolitů zánětu, které bolestivě dráždí sval.“

Boom a byznys

Zdánlivá jednoduchost, dostupnost materiálu, možnost dál sportovat i s pohybovou potíží a nezatěžovat tělo spolykanými analgetiky vyústila v logický boom téhle metody.

Co to je kineziotaping?

  • Název kineziotaping pochází z latinského slova kinesis = pohyb a anglického tape = páska. Jedná se tedy o elastickou pásku, která určitým způsobem ovlivňuje pohyb.
  • Metodu vyvinul v 70. letech minulého století japonský lékař a chiropraktik Kenzo Kase.
  • Pomocí kineziotapingu se dociluje funkčnosti svalů, šlach či kloubů, které jsou v daný moment postiženy.
  • Z původní oblasti sportu se postupně masově využívá i k regeneraci a rehabilitaci, často ale neodborně a bez efektu.

„V Evropě je tejpování moderní asi posledních deset let, v uplynulých pěti letech se ale doslova roztrhl pytel se značkami, druhy pásek, barvami, ale i kurzy a různými školami této techniky,“ uvádí Renata Větrovská. „Dříve bylo možností školení méně a tejpování využívali převážně jen fyzioterapeuté.“

Dnes se v technice tejpování na různých kurzech různé kvality školí maséři, trenéři a také další zájemci. V praxi to znamená, že za obvykle dva dny (ale i během jediného dne) získáte všechny informace, prakticky vše nacvičíte a dostanete certifikát, že zvládáte kineziotaping. Vybaveni páskou třeba ze supermarketu, kde jsou už také k sehnání, můžete směle tejpovat vše, co vás nebo členy rodiny bolí.

Udělej si sám?

„Když nevím vůbec nic o fungování těla a nemám alespoň základní vzdělání v anatomii, bude velmi těžké správný princip tejpování pochopit,“ komentuje to fyzioterapeutka. „Jde o biomechaniku kloubů a svalů. Měla bych znát jednotlivé úpony, šlachy a vazy, abych tejpy aplikovala s efektem. Vědět, jaký sval při aplikaci natáhnout a jaký pokrčit a kam až tejpu vést. A to nezmiňuji, že u spousty míst na těle ani není fyzicky možné pásky správně aplikovat sám na sebe.“

Třeba v případě specifické bolesti ramene použije odborník několik tejpů a každý má svou funkci. Jeden některým svalům odlehčí, další se aplikuje na fascie a jejich průběh, třetí je korekční, aby se vše správně mechanicky nastavilo. Tejpy se navíc různě natahují podle potřeby například jen na třicet nebo padesát procent, ne vždycky na maximum. To všechno je třeba znát. Ani laikům ale sebevědomí nechybí:

„Na stránkách firmy, u které jsem tejpy kupoval, jsou přímo instruktážní videa, kde terapeut předvádí a popisuje krok za krokem jak to udělat,“ uvádí v internetové diskuzi jeden přispěvatel. „Není to vůbec žádná věda! Ale samozřejmě věřím, že se najde spousta lidí, kteří si nechají zaplatit za něco, co může někdo zdarma vysvětlit na videu.“

Za jakých podmínek to zvládnete doma

Že nám od bolesti nejlépe pomůže odborník, je nasnadě. Přesto se dají najít situace, kdy se „samotejpování“ jako první pomoc využít dá. Internetové návody ale berte jen jako inspiraci: „Dovedu si představit, že se i laik naučí tejpovat v domácích podmínkách třeba koleno,“ připouští Renata Větrovská. „Určitě je ale vhodné nechat si vše vysvětlit od svého fyzioterapeuta, který všechno ukáže a naučí, doporučí postup. Po prvním domácím pokusu by měl všechno raději zkontrolovat.“

Jestli jste byli v samopokusech úspěšní, poznáte lehce. Správně aplikované tejpy mají okamžitý nebo velmi rychlý efekt. Pokud bude koleno bolet dál i po několika dnech, kdy už musí tejpy dolů (maximálně za týden, pak už tejpa ztrácí na své funkci a ještě riskujete i alergickou reakci kůže), zbytečně jste plýtvali materiál a jen si „ozdobili“ kůži.

„Špatné zatejpování sice není smrtelné, ale existuje řada kontraindikací, kdy není vhodné tejp použít a může pacientovi i ublížit – například při některých onemocněních kůže. Špatně nalepený tejp může také dobu regenerace spíš zpomalit například zvýšením napětí ve svalu, který bych chtěla naopak uvolňovat,“ uzavírá Renata Větrovská.

Pokud tejpování propadnete jako ideálnímu řešení, mějte na paměti, že je to pořád jen „berlička“ pro pohybové potíže. Skvělý pomocník pro akutní jednorázový stav. Chronické potíže byste měli určitě konzultovat s lékařem, který pomůže najít dlouhodobé řešení.

Kde se také využívá kineziotaping?

  • pro zlepšení průtoku krve a lymfy, redukci otoků
  • v těhotenství nebo pro lepší laktaci při kojení
  • při menstruačních bolestech
  • po úrazech a operacích
  • pro korekci vadného držení těla či postavení nohou u dětí i dospělých

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).