Hlavní navigace

Co s brokolicí, když ji nesníte do tří dnů

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Brokolice je nenápadný nutriční zázrak a navíc ji lze sklízet až do listopadu. Často nevíme, co s ní, i když se dá připravit na mnoho způsobů, třeba jako polévka, krém, do placek… Oblíbená je zapečená brokolice, máme pro vás recept i tip, jak tuto zeleninu uchovat, když ji nesníte hned.

Někdo nemůže brokolici přijít na jméno, jiný na ni nedá dopustit. Je přitom skvělým doplňkem zdravého jídelníčku, obsahem bílkovin předčí jiné druhy zeleniny, má zajímavou chuť. A zasadit ji lze ještě i teď v srpnu.

Co se dozvíte v článku
  1. Cesta brokolice do světa
  2. Zelenina velmi bohatá na vitamín C
  3. Pomůže s redukcí váhy, trávením i cholesterolem
  4. Brokolici je možné vysazovat několikrát do roka
  5. Dva druhy brokolice: stonková a květáková
  6. Zapečená i do polévky: co uvařit z brokolice?
  7. Recept: Zapečená brokolice s brambory a plísňovým sýrem
  8. Jak ji uskladnit? Brokolice dlouho nevydrží

Cesta brokolice do světa

Zatímco do 90. let minulého století jsme v České republice brokolici (Brassica oleracea var. botrytis italica) příliš neznali, zbytek světa o ní věděl už dávno předtím.

Brokolice pochází ze Středomoří a má svůj původ v primitivních kultivarech pěstovaných v Římské říši a šlechtěním je „vylepšena“ zřejmě v jižní Itálii. Do zbytku Evropy se rozšířila v 18. století a do Severní Ameriky ji přivezli o století později italští přistěhovalci.

Pak zahájila úspěšné tažení okolo světa a po 2. světové válce nově vyšlechtěné odrůdy zvýšily nejenom výnosy, ale i kvalitu a rychlost růstu. Její název vychází z italštiny.

Zelenina velmi bohatá na vitamín C

  • Brokolice je nejenom zdravá, ale hodí se také jako součást jídelníčku při redukční dietě anebo k udržení zdravé tělesné hmotnosti.
  • Má o něco více bílkovin než jiné druhy zeleniny a je také bohatým zdrojem vitamínu C a vitamínu K, obsahuje rovněž vitamíny A a E a některé vitamíny skupiny B.
  • Neschází v ní kromě dalších látek například ani draslík, mangan, fosfor nebo železo. Tato zelenina obsahuje také další cenné složky, jako třeba antioxidanty.

Pomůže s redukcí váhy, trávením i cholesterolem

Odborníci konzumaci brokolice spojují s řadou zdravotních benefitů, například se snížením rizika vzniku některých druhů rakoviny, diabetu, ochranou zdraví kardiovaskulárního systému, správným fungováním trávicího traktu, snížením hladiny cholesterolu v krvi a eliminací chronických zánětů.

Existuje však také určité omezení při konzumaci brokolice: opatrní mají být lidé užívající léky na ředění krve, protože vysoký obsah vitamínu K v této zelenině by mohl narušit jejich účinek. Není jistě nutné zcela brokolici vyřadit ze svého jídelníčku, ale je dobré zařazovat menší množství a poradit se s lékařem či farmaceutem.

Brokolici je možné vysazovat několikrát do roka

Brokolici je možné vysévat či vysazovat několikrát do roka. Už v únoru si lze předpěstovat sazeničky a v březnu a v dubnu je sázet do pařeniště či skleníku. Pokud je v dubnu dostatečně teplé počasí, mohou jít rovnou do záhonu. Ten je dobré přikrýt bílou netkanou textilií, která rostlinky ochrání před chladem i před škůdci. Z těchto sazeniček se dočkáte úrody v červnu.

V dubnu či květnu je možný výsev semínek přímo do záhonu pro prázdninovou úrodu a do poloviny července pro sklizeň podzimní.

Ještě ani teď ale není pozdě pro výsadbu sazenic pro podzimní sklizeň, kdy je možné se těšit z čerstvé brokolice až do listopadu. Nevadí jí vyšší letní teploty ani chladnější počasí zjara a na podzim, snáší i lehčí mrazíky. K tomu, aby dobře prospívala, však potřebuje propustné hlinitopísčité půdy s dostatkem vápníku a pH zhruba od 6 do 7,2.

K pěstování brokolice jsou vhodná teplá a slunečná stanoviště, chráněná před větrem. Vysazuje se do sponu asi 45×45 centimetrů. Neměla by se umisťovat tam, kde byly v předchozích dvou letech pěstovány košťáloviny, naopak tam, kde rostly luštěniny, se jí bude dařit. V průběhu růstu je poměrně náročná na živiny, proto je třeba ji pravidelně přihnojovat.

Dva druhy brokolice: stonková a květáková

Existují dva typy brokolice: stonková a květáková. První tvoří větší množství menších růžiček, které se sklízejí postupně, zatímco květáková je tvořena jedinou velkou růžicí, sklízenou najednou.

Vybírat můžeme i z více barev, k mání jsou někdy kromě tradičních zelených také fialové nebo žluté odrůdy.

Sklízet by se brokolice měla předtím, než začne kvést, poté ztrácí na chuti i kvalitě.

Kvalitní brokolici koupíte například přímo od farmářů, na trzích, nebo s národní značkou kvality Klasa, označením Regionální potravina či bio.

Zapečená i do polévky: co uvařit z brokolice?

Brokolici lze v kuchyni využít na spoustu způsobů. Dají se z ní připravit polévky, saláty, nádivky, nákypy i omáčky na těstoviny.

Chutná jako příloha k masovým pokrmům, dušená, zapečená, restovaná i grilovaná.

Hodí se k výrobě zeleninových krémů a pyré, na slané koláče a je dobrá obalená a osmažená na způsob květáku.

Populární je zapečená brokolice, i zde existuje mnoho variant a receptů. Vyzkoušejte s bramborem a sýrem:

Recept: Zapečená brokolice s brambory a plísňovým sýrem

Výhodou receptu je jednoduchost a rychlost, navíc spousta látek prospěšných zdraví. A díky smetaně a sýru s modrou plísní dokáže náš organismus lépe vstřebat také vitamíny rozpustné v tucích.


Autor: Akademie kvality

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 65 minut

Suroviny:

  • 1 brokolice
  • 500 g brambor
  • 150 g sýra s modrou plísní
  • 100 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 1 vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • slunečnicový olej

Brokolici rozdělte na malé růžičky a spařte na 2 minuty ve vroucí vodě. Poté ji ihned propláchněte studenou vodou.

Brambory si nastrouhejte na tenké plátky a do pekáčku vytřeného olejem skládejte brambory, kousky modrého sýra a brokolici. Opepřete a osolte a zalijte smetanou smíchanou s rozšlehaným vejcem.

Takto nachystané pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů zhruba 45 minut.

Jak ji uskladnit? Brokolice dlouho nevydrží

Brokolice má tu nevýhodu, že je třeba ji rychle sníst nebo zpracovat. V čerstvém stavu dlouho nevydrží a snadno podléhá zkáze.

Po sklizni či nákupu se brokolice ukládá do chladničky, a pokud se nezkonzumuje zhruba do tří dnů celá, její zbývající část je nejlepší povařit v páře, nechat vychladnout, vysušit a zmrazit. Pak můžete tuto chutnou a zdravou zeleninu použít, kdykoli budete potřebovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).