Hlavní navigace

Autistickým dětem má pomáhat konzumace sulforafanu z brokolice

28. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Veřejnosti nepříliš známý antioxidant sulforafan je jednou z látek, které mají zatím stále ještě nedoceněný příznivý vliv na lidský organismus.

O sulforafanu se toho sice už ví dost – například, že se podílí na detoxikaci organismu, snižuje vysoký krevní tlak, velikost a počet nádorů a stejně tak i riziko rakoviny, především pak prsu a prostaty. To ale nemusí být zdaleka vše.

Vliv sulforafanu na autismus

Pravidelné dávky sulforafanu mají totiž podle výzkumníků z USA příznivý vliv také na autistické děti, což odborníci prokázali v porovnávacích testech.

Autismus

Vývojová duševní porucha. Projevuje se např. abnormální sociální interakcí, stálými opakujícími se vzorci chování a narušenými komunikačními schopnostmi. Objevuje se obvykle před třetím rokem věku. Příčiny nejsou známé. Autismus patří mezi poruchy autistického spektra, podobně jako např. Aspergerův syndrom.

Problém ovšem je, že zdrojem této látky jsou jen některé druhy zeleniny, z nichž nejvýznamnější je brokolice, květák, zelí, kapusta či ředkev. Ani tak ale není sulforafanu v příslušné zelenině moc, a navíc se tato látka ztrácí téměř stoprocentně tepelnou úpravou. Jinými slovy, o příznivý vliv na lidský organismus při konzumaci brokolice a spol. obvykle přijdeme.

Změnit by to ale mohl projekt financovaný Národní agenturou pro zemědělský výzkum s názvem „Potraviny s vysokým obsahem sulforafanu“, jemuž se už druhým rokem věnuje tým organizací vedený Výzkumným ústavem potravinářským v Praze (VÚPP).

Jeho cílem je totiž vyvinout, a to zejména pro autistické děti, doplněk stravy s ověřeným účinkem, který by kromě mnoha jiných zdravotních benefitů usnadnil autistům život.

Galerie: Normální autistický film: fascinující svět „jiných“

Brokolice jako zatím nedokonalý zdroj sulforafanu

Jak přitom uvádí Milan Houška z Oddělení potravinářských technologií, biotechnologií a inženýrství VÚPP, v současné době je nutné k tomu, aby byl sulforafan lidským organismem využitelný, brokolici prakticky za syrova rozkousat. Což ovšem není zrovna pro každého ten pravý šálek kávy, nehledě na již zmiňovaný poměrně nízký obsah této látky v kupované brokolici.

Sulforafan

Sulforafan patří mezi tzv. fytochemikálie. V rostlinách se vyskytuje vázaný na molekulu cukru, tj. jako sulforafan glukosinolát. Sulforafan glukosinolát se nachází v brukvovité zelenině, např. v brokolici, květáku, zelí a kapustě. Nejbohatším zdrojem sulforafanu jsou růžičky brokolice.

Sulforafan působí jako antioxidant a stimulátor přirozených enzymů, které zajišťují detoxikaci organismu. Epidemiologické studie ukázaly, že u osob, které konzumují velké množství brukvovité zeleniny, je snížené riziko výskytu rakoviny, zejména prsu a prostaty. Pokusy na zvířatech se zjistilo, že brukvovitá zelenina snižuje četnost, velikost a počet nádorů. Během boje proti rakovinným buňkám produkuje naše tělo speciální enzymy, tzv. enzymy fáze 2. Sulforafan je induktorem enzymů fáze 2, čímž neutralizuje karcinogeny dříve, než poškodí DNA.

Vedle antikancerogenní aktivity se jako další účinky sulforafanu uvádí:

  • antioxidační působení sulforafanu, které napomáhá snižování vysokého krevního tlaku,
  • snižování cholesterolu; podle studie provedené v Japonsku měly osoby, které konzumovaly denně 100 g brokolicových růžiček po dobu jednoho týdne, snížené hladiny cholesterolu,
  • inhibice kmenů Helicobacter pylori odolných vůči antibiotikům,
  • zamezování tvorby nádorů v žaludku indukovaných benzo[a]pyrenem.

Zdroj a více informací A–Z bezpečnost potravin, Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství

Ústav proto vsadil na výzkum postupů při klíčení semen brokolice tak, aby se obsah sulforafanu zvýšil stonásobně. Kromě toho VÚPP využil při zpracování brokolice proces tzv. paskalizace, což je zpracování za pomoci tlaku (paskalizace se mimo jiné často využívá při výrobě přírodních šťáv), přičemž při takovém způsobu zpracování zůstává v brokolici 98 procent žádoucí látky.

Výzkumný projekt má v plánu vyvinout doplněk stravy se stabilním obsahem sulforafanu pro všeobecné použití.

Výsledky výzkumu v praxi

Právě v přenosech výsledků vědy a výzkumu do praxe má přitom VÚPP řadu úspěchů, a na trhu se tak lze setkat s celou škálou potravin a finálních produktů, na jejichž vývoji se ústav podílel. Příkladem mohou být třeba směs Antique k výrobě chleba, sušené pivovarské kvasnice Diastabil, Šmakoun, což je potravina získaná z vaječného bílku obsahující velké množství živočišné bílkoviny. Dále šťávy Refit nebo Ugo nebo také Chmelinky, tedy pralinky z hořké čokolády a chmele.

Doufejme tedy, že doplněk stravy s obsahem sulforafanu je bude brzy následovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).