Hlavní navigace

Co dělat, když si zapíchnete do krku rybí kost?

24. 12. 2009

Sdílet

Většina Čechů si na Štědrý den pochutnává na kaprovi. Je to taková milá tradice. Jenže hodně lidí po celodenním hladovění hltá, nebo nedávají pozor a chtějí rychle sníst svoji porci, aby už byli u stromečku. Stačí pak jedna malá kostička a máme na problémy zaděláno.

Vzpříčená kost ze štědrovečerního kapra nebývá častá komplikace, která by nám může znepříjemnit Vánoce. Jsou i jiné. Přesto se tu a tam objeví a doslova překazí tu krásnou atmosféru. Podle českých lékařů se s příchodem Vánoc někdy zaplní čekárny ambulancí právě těmi lidmi, kterým se při jídle nechtěně zapíchla kost z ryby v krku a způsobuje jim tak dost nepříjemné bolesti.

Čtěte rozhovor: Proč jsou Vánoce tak psychicky náročné?

Často se zapíchne v krku

bolest v krku, rybí kost

Kosti ze štědrovečerního kapra  často skončí uvízlé v ústech nebo na okraji krční dutiny. Podle zkušeností lékařů se rybí kost, až na výjimky, zapíchne v krku. „Drobná cizí tělesa, např. rybí kosti, uvíznou v tonzile či v kořeni jazyka. Příznakem v takových případech bývá často bodavá bolest, která se objevuje při polykání a kterou člověk pociťuje hlavně v oblasti jazylky a horního okraje hrtanu,“ říká zkušený lékař Roman Sviták.

Už se vám někdy zapíchla do krku rybí kost?

U lidí, kteří nemají pevný chrup, se může stát, že kost snadno přehlédnou a spolknou. Kost pak může uvíznout mnohem hlouběji v jícnu. „Nejčastěji jsou postiženy převážně starší osoby s totálními zubními náhradami, u kterých dochází ke snížené citlivosti v ústní dutině. Snadno se pak může stát, že takový člověk pozře sousto, v němž je malá kůstka. Pokud se pak kost náhodou zapíchne v jícnu, objeví při polykání bolesti za hrudní kostí,“ upřesňuje příznaky Roman Sviták.

Čtěte téma: Jak zdravě sladit o Vánocích

Pomoci může i obyčejný chléb

Pokud se vám kost zapíchne v kořeni jazyka, můžete ji zkusit sami vyndat. Horší už to bývá, pokud uvízne hlouběji v krku. Pak zkuste sníst kousek nějaké potravy. Ostatně, dříve to i radily naše babičky a prababičky.

K tomu, aby se zapíchnutá kost odstranila, často pomůže právě i obyčejný kus chleba nebo kus brambory, která by ji tak mohla uvolnit a odplavit do žaludku, kde se později bezpečně rozloží. Je ale také dost možné, že se nám tenhle manévr nemusí podařit a kost tam, navzdory našemu snažení, zůstane uvízlá dál. 

TIP: Umíte podat první pomoc? Pokud ne, čtěte seriál Zásady první pomoci

K doktorovi je to jistější

bolest v krku, rybí kost

Pokud se vám nepodařilo kost „zajíst“, je nejlepší zajet na pohotovost, nebo do nemocnice. Každá taková kost, která uvízne v krku, anebo v horším případě v jícnu, musí co nejrychleji ven. Pokud by se nevyndala, zcela jistě by se mohly objevit dokonce i závažné zdravotní problémy a další komplikace. „Pokud je kost uvízlá v krku nebo kořeni jazyka, jedinou možností je její vyndání pomocí speciálních kleští (peán). Pokud není cizí těleso dobře viditelné, lze využít pohmat pomocí vatové štětičky, která o něj zadrhne. Horší je pokud se kost zapíchne v jícnu. I při pouhém podezření na cizí těleso v jícnu je tak nesmírně důležité provést časnou esofagoskopii v celkové anestezii. V takových případech musíme postiženého bohužel uspat. Jinak to prostě nejde. Nebezpečí z prodlení hrozí hlavně u ostrých těles, které by mohly způsobit krvácení. Tam je obzvláště důležité rychle vyhledat pomoc. Pokud by došlo k podezření na poranění stěny jícnu nějakým ostrým tělesem a vzniklo krvácení, je nutné zavést okamžitě nazogastrickou sondu a podat širokospektrá antibiotika,“ vysvětluje Roman Sviták postup, jak lékaři vyjmou zapíchlou kost a léčí případné komplikace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Rád se často procházím, cestuji a navštěvuji zajímavá místa. Mezi moje velké záliby odjakživa patří motorismus, věda (medicína), cestování a horolezectví.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).