Hlavní navigace

O Českou biopotravinu roku letos soutěží buvolí mléko, makový olej i sušené vepřové

28. 8. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Biopotravina roku se každoročně udílí během září, měsíce biopotravin. Jinak tomu nebude ani letos, kdy se mezi přihlášenými objevila celá řada potravin, které si zaslouží naši pozornost. Které to jsou?

Léta se o tuzemském biozemědělství tvrdilo (a nějakou dobu se toto tvrzení i blížilo pravdě), že nejčastějším produktem našich biozemědělců je bioseno. To už ale dávno neplatí.

Nejzajímavější bio? Mlékárenské a masné výrobky

Ukázal to letošní ročník soutěže „Česká biopotravina 2019“, v němž se sešel rekordní počet přihlášených výrobků – celkem sedmdesát osm. Důležitý přitom samozřejmě není zas tak uvedený počet, jako spíše stále se rozšiřující spektrum přihlašovaných biopotravin i rostoucí podíl tuzemských surovin, z nichž jsou vyráběny. Týká se to zejména potravin živočišného původu v kategoriích mlékárenských a masných výrobků.

Nepochybným přínosem byla i letos loni zavedená kategorie biosteaků představující nepsaný degustační vrchol soutěže. Mimo jiné proto, že postupně roste počet plemen hospodářských zvířat, z nichž hodnocené steaky nebo produkty z masa připravují. Příkladem může být přeštické černostrakaté prase v loňském roce nebo plemeno managalica v roce letošním. O plemenu masného skotu galloway ani nemluvě.


Autor: Depositphotos.com

Skot Galloway

Kam pro zajímavé biopotraviny?

Jak nakonec soutěž dopadla, se dozvíme počátkem září na společné tiskové konferenci PRO-BIO – Svazu ekologických zemědělců s Ministerstvem zemědělství při příležitosti kampaně „Září – měsíc biopotravin“. Je ale zřejmé, že celá řada biopotravin, které jejich výrobci do letošního ročníku soutěže přihlásili, si zaslouží naši pozornost. Příkladů je hodně, namátkou třeba buvolí mléko a výrobky z něj z tuzemské buvolí farmy, opravdu chutný a oproti jiným výrobkům tohoto typu „nezdrclý“ žitný chléb, biošvestková povidla, makový bioolej nebo ochucené sušené vepřové biomaso.

Ne všechny soutěžící produkty je ale možné koupit v tuzemských nadnárodních maloobchodních sítích, což je velká škoda. Některé z nich ale najdeme ve specializovaných bioprodejnách. Široké spektrum biopotravin lze pak koupit i ochutnat na množství akcí spojených právě s měsícem biopotravin přímo na farmách u jejich producentů. Ty si mohou zájemci o biopotraviny vyhledat třeba na webové stránce Svazu PRO-BIO (kamprobio.cz), účastnit se však také mohou akcí organizovaných Ministerstvem zemědělství v rámci projektu Poznej svého farmáře.

Hned první zářijový víkend budeme mít možnost ochutnat směsi čajů a koření či navštívit výrobnu v Čejkovicích u Hodonína, v uvedeném měsíci proběhnou také mimo jiné Dožínky na Letné nebo Jablečná slavnost v Hostětíně.

Galerie: Sonnentor: Bylinková výrobna v Čejkovicích

Když bio, tak určitě tuzemské

Nezbývá tak než jen doufat, že tuzemské biopotraviny proniknou ve větší míře než dosud do velkých obchodů. Ne, že by tam vůbec nebyly – prakticky všechny řetězce již zavedly nebo zavádějí různý typy „biokoutků“, zdaleka ne všechny produkty v nich prodávané jsou ale tuzemského původu.

Právě krátký dodavatelský řetězec s minimem transportu a způsob obhospodařování půdy nebo chovu hospodářských zvířat je přitom jednou z cest, jak zlepšit stav naší krajiny. Na často kladenou otázku typu „co mohu udělat pro šetření s vodou“ je tak jednou z mnoha odpovědí: „zařaďte do svého jídelníčku alespoň občas biopotraviny“. Nastávající měsíc biopotravin k tomu poskytuje širší prostor než obvykle, a navíc je z čeho vybírat. A pomůže to krajině – což je vlastně největší přínos biozemědělství vůbec.

Aktualizováno 5. 9. 2019

Výsledky soutěže Biopotravina roku 2019

Hlavní cenu soutěže a zároveň kategorií Biopotraviny živočišného původu získal produkt Kaštánkovo sušené maso vepřové s tymiánem a zázvorem BIO od Ing. Spitzové.

Biopotravinou živočišného původu-mléčné výrobky je Buvolí labneh BIO od Ing. Anna Page

Nejlepším bio steakovým masem je Bio hovězí rib eye steak stařený od Mitrovský dvůr, a.s.

Biopotravinou rostlinného původu je Bio Bohemia olej makový nefiltrovaný od Bohemia Olej s.r.o.

Biopotravinou v sekci pro gastronomii, pochutiny a ostatní jsou BIO švestková povidla od David Ryšavý.

Biovínem roku 2019 byl vyhlášen Ryzlink rýnský, slámové víno 2015 od Víno Marcinčák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).