Hlavní navigace

Čeká vás operace? Připravte se na ni psychicky

9. 9. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jakákoli operace je nápor nejen na organismus, ale i na psychiku. Obavy a strach jsou naprosto běžné. Překonat je pomůže správná komunikace, ale třeba i homeopatie.

Vyrovnat se se strachem není snadné. Pacienti před samotným zákrokem, ale i přímo na operačním sále, zažívají intenzivní pocity strachu a úzkosti. Co s tím?

Dostatek informací

Nápomocný by jim měl být pochopitelně zdravotnický personál, který by měl být vyškolený, a hlavně s pacientem komunikovat.

To znamená nejen trpělivě odpovídat na otázky, ale i s ním postup operace nejprve projít. „Zrovna mě čeká další operace bederní páteře. Bylo uklidňující, když mi operatér před zákrokem vždy vysvětlil, co mě čeká, co bude dělat a proč. Také jsem uvítala, když mi po operaci přišel říct, jak vše probíhalo,“ svěřuje se Eva Malá.

O to větší stres jsem zažila ve chvíli, kdy se ‚něco‘ nepovedlo jeho asistentovi a musela jsem během několik dní na reoperaci a čekaly mě dlouhé měsíce rehabilitací. Největším zklamáním však byla skutečnost, že se mi onen asistent za újmu ani neomluvil, a já vím, že už ho u nadcházející operace rozhodně nechci. Vše je o lidech, přístup jednotlivých lékařů se liší a hodně záleží na tom, zda vás operuje schopný profesionál, a to i z hlediska lidského přístupu. V nemocnicích fungují i psychologové, ale žádný mi zatím nikdy nijak nepomohl, musela jsem si poradit sama,“ popisuje pětašedesátiletá pacientka.

Něco na uklidnění

Strach před operací doprovází napětí. Pacient špatně spí, nebo nemůže usnout, nedokáže se soustředit. Nesnadná je pro něj například četba knih, kdy čte jednu a tu samou větu neustále dokola, aniž by věděl, co je obsahem sdělení. Stejně tak i běžné činnosti vykonává automaticky. 

Lékařka Zuzana Kornelová doporučuje jako psychickou podporu před operativním zákrokem homeopatický lék Gelsemium 15CH: „Obvykle se užívá 5 granulí večer a ráno před operací. V případě, že jsou velké obavy, je možné začít s užíváním již o týden dřív.“ Podle lékařů, kteří se homeopatii věnují, jsou homeopatika užitečnými pomocníky i po absolvovaném zákroku.

Léky na dobré hojení

Každá operace, i ta rutinní, s sebou nese riziko komplikací a pochopitelně je různá i doba hojení. „Homeopatie může významným způsobem napomoci prevenci některých komplikací, a být tak i šetrným pomocníkem v řešení některých méně závažných pooperačních stavů,“ popsal pro Svět homeopatie zkušený lékař a homeopat Jaroslav Čupera.

Jaké konkrétní léky má na mysli? „Pro dobré hojení rány je samozřejmě preventivně i léčebně nejlepším lékem Arnica montana 15CH. Užíváme večer a ráno před operací a po operaci, jak je to jen možné. Nejprve podle intenzity bolestí a posléze 3× denně 5 granulí až do zhojení. Prevencí komplikovaného hojení je samozřejmě i optimalizace krevního srážení, čehož docílíme lékem Phosphorus 9CH podaným večer a ráno před operací.“

Hojení řezných ran urychlí užívání léku Staphysagrie 9CH v dávkování 5 granulí ráno a večer až do vytažení stehů.

S vyrovnáváním po narkóze, zejména s detoxikací a odbouráváním „jedů“, pomůže Nux vomica 9CH. Užívá se opět 2× denně 5 granulí po dobu deseti dnů po narkóze.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).