Hlavní navigace

Byliny, které přirozeně podpoří reprodukci

15. 7. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
„Léčivé účinky bylin se mohou s klasickou medicínou vzájemně doplňovat a podporovat,“ říká lékařka a odbornice v oblasti reprodukční medicíny. Při snaze o otěhotnění určitě oceníme jejich schopnost stimulace orgánů, prokrvení nebo působení na hormonální hladinu.

„Babičko, nemohu otěhotnět.“ „Jdi o půlnoci do černého lesa a natrhej rudé kvítí. Vývar z něho vypij při prvním zakokrhání kohouta!“

Takové rady byly před vývojem moderní medicíny jednou z mála možností, na které se mohly obracet ženy marně toužící po dítěti. Některé ženy nachodily stovky, možná tisíce kilometrů ve snaze najít někoho, kdo by jim pomohl. Mnohdy zestárly dřív, než se jim to podařilo.

Dnes se podobnými radami řídí málokdo. Stejně tak se málokdo vydává pěšky na nekonečnou cestu. Medicína se posunula tak daleko, že dává naději a umí pomoci.

Co se dozvíte v článku
  1. Příroda v kombinaci s moderní medicínou
  2. Jaké konkrétní byliny mohou pomoci?
  3. Čajová směs na podporu otěhotnění

Příroda v kombinaci s moderní medicínou

Podle odborníků je však kombinace přírodní i moderní metody tou nejlepší variantou. „V první řadě je každopádně nejdůležitější určit příčinu, která za problémy s početím stojí. Ať už se jedná o hormonální nerovnováhu, poruchu ovulačního cyklu, nebo například zvýšený stres, každý z těchto problémů si žádá specifické složení bylinných směsí,“ upozorňuje Kateřina Veselá, lékařka a ředitelka reprodukční kliniky Repromeda.

Některé klientky kliniky podle ní absolvují bylinné kúry ještě před zahájením léčby neplodnosti, jiné v případě opakovaně neúspěšných pokusů o početí. Síla bylin je ale prospěšná jak pro obě skupiny, tak pro ženy v plodném věku obecně. Výhodou navíc je, že kromě zakoupení bylinných koncentrátů je možné mnoho bylin natrhat i na louce.

Jaké konkrétní byliny mohou pomoci?

Kontryhel obecný

Nejznámější bylinou spojenou s léčbou neplodnosti je právě kontryhel. Tato vytrvalá bylinka hojně roste na loukách, kde je možné sbírat ji až do podzimu. Další možností je vysadit ji na zahradě. Využívají se jak květy, tak listy. U nich je jen potřeba zkontrolovat, zda nejsou napadnuté padlím. V opačném případě se hodí i na sušení, takže je možné využívat je i v zimních měsících.

„Kontryhel posiluje dělohu, a působí tak proti potratům. Zároveň zvyšuje pravděpodobnost početí. Pro jeho zmírňující účinky při menstruačních bolestech a schopnosti upravit cyklus ho ocení i ženy a dívky, které se právě o početí nepokoušejí,“ doplňuje lékařka.

Meduňka lékařská

Další z bylin, která kromě početí pomáhá i s menstruačními bolestmi, je meduňka. Daří se jí na zahradě i v truhlíku za oknem, v přírodě ji najdeme na vlhčích místech. Vyplatí se sbírat ji za slunného počasí, kdy mají listy nejvíce účinných látek. Naopak při sušení listů je lepší se slunci vyhnout, aby si tyto látky zachovala.

„Meduňka díky antioxidačním účinkům stimuluje dělohu a upravuje trávení a hormonální činnosti v těle. Jejím užíváním si také utužíte kognitivní a duševní zdraví – přinese vám dobrou náladu,“ upozorňuje Veselá.

Sporýš lékařský

Sporýš je na první pohled nenápadná bylina, která často roste mezi kamením, podél cest nebo na jen málo rozkvetlých loukách. Jeho květ je možné sbírat až do konce babího léta a hodí se na čaje, obklady i koupele.

„Sporýš pomáhá vyvolat menstruaci, stimuluje vaječníky, uvolňuje menstruační křeče a zároveň harmonizuje střevní mikroflóru,“ vypočítává příznivé účinky rostliny lékařka Kateřina Veselá. Dobrým pomocníkem je také při těžkostech v přechodu a dobře mírní bolesti hlavy.

Heřmánek pravý

Tuto téměř univerzální bylinku určitě znají i největší skeptici přírodní léčby. Hojně se využívá jak v lékařství, tak v kosmetice. Heřmánek najdeme v rumištích i okolo cest, kde jeho květy můžeme sbírat až do září.

Nezastupitelnou funkci má heřmánek také při léčbě ženských potíží. „Je ceněný pro blahodárný vliv na ženské orgány. Tiší menstruační bolesti, zajišťuje normální trávení a přirozenou obranyschopnost organismu. Stejně jako meduňka přináší dobrou náladu,“ dodává Veselá.

Řebříček obecný

Řebříček má stejně jako pampeliška, meduňka či heřmánek výborný vliv na naše trávení. Na mezích, loukách i na okrajích lesů můžeme sbírat jeho květy od června až do září. „Tato bylina velice dobře působí na dělohu, jejím užíváním lze dokonce předcházet vzniku myomů nebo zánětu vaječníků. Čaj z řebříčku rovněž pomáhá tlumit bolest a silné krvácení při menstruaci,“ doplňuje lékařka.

Čajová směs na podporu otěhotnění

Bylinkářka Jarmila Podhorná doporučuje čajovou směs:

Budeme potřebovat ve stejném poměru:

  • kontryhel
  • řebříček
  • kopřiva
  • maliník

Postup:

Bylinnou směs dobře promícháme. Dvě polévkové lžíce směsi zalijeme čtvrtlitrem horké vody. Necháme deset minut odstát, poté upíjíme po malých doušcích. Užíváme opakovaně po dobu šesti týdnů.

Odborná spolupráce:

MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D.

Ředitelka kliniky reprodukční medicíny a preimplantační genetické diagnostiky Repromeda. Věnuje se reprodukční genetice a preimplantační genetické diagnostice.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).