Hlavní navigace

Bylinkový speciál: Meduňka lékařská

23. 7. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Ovoníte s ní likéry, o třídu výš pozvedne vaše moučníky, ale své uplatnění najde i v léčitelství. Pomůže od plynatosti, migrény i vysokého krevního tlaku. Tak proč si ji nevypěstovat doma?

Meduňka lékařská, také jinak nazývaná včelanka, medovka, doubravnice nebo třeba planá máta, je vytrvalá rostlina dorůstající do výšky 60 až 100 cm. Má zubaté, srdcovité listy a asi 1 mm malé plody, tzv. tvrdky, s leskle hnědou barvou a bělavou špičkou. Od června do srpna vykvétá malými bílými kvítky, obzvláště v době před rozkvětem má typické citronové aroma. Její využití je široké hlavně v kuchyni, ale nať se využívá také v léčitelství a vydestilovaná silice pak do likérů a voňavek.

Dochutí většinu sladkých pokrmů, jen ji nikdy tepelně nezpracovávejte - ztrácí tím své aroma
Autor: Isifa.cz

Dochutí většinu sladkých pokrmů, jen ji nikdy tepelně nezpracovávejte, – ztrácí tím své aroma

Využití v kuchyni

K dochucení zeleninových salátů, másla či bylinkových omáček se využívají čerstvé mladé lístky. Pokud byste si chtěli připravit dresink k masitým pokrmům či pokrmům z ryb, smíchejte majonézu s rozemletými lístky meduňky. Přidává se také do nejrůznějších nápojů, studených ovocných polévek, k zelenině a ovoci, do müsli, na jednohubky, omelety, palačinky nebo ke zmrzlině a moučníkům. Ovšem pozor: Vařením ztrácí meduňka své aroma.

Jak si meduňku vypěstovat doma

Pro správný růst meduňky je nezbytné teplé, chráněné polostinné nebo slunné stanoviště, kde bude v poledne stín, a lehčí dostatečně vlhká půda s vápníkem. Pro pěstování jsou vhodné jak záhonky, tak květináče, u těch však pozor na velikost, rostlinky totiž dorůstají do hloubky až 30 cm. Při pěstování ze semen je nutné v průběhu března semena zasít do pařeniště asi 3 cm od sebe, ty začnou klíčit asi během 25 – 28 dnů.

Dostatečně silné rostlinky o velikosti asi 5 až 6 cm umístěte na záhon do sponu 60×40 cm. K výsadbě sazenic je vhodné jaro nebo podzim, přičemž v dobrých podmínkách nám může rostlinka vydržet až 30 let. Jak bylo již řečeno, zasaďte sazeničky na slunné místo do hluboké půdy bohaté na živiny. Pokud nemáte nový substrát, zvolte půdu po luštěninách nebo okopaninách. Meduňka se dá množit i dělením starších trsů buď brzy na jaře, ještě než začne rašit, nebo na podzim do poloviny září.

Kdy sklízet

Nať i listy se sbírají v období před rozkvětem, nejlépe za suchého chladného počasí, protože při vyšších teplotách se obsah silice snižuje. Posbíranou nať i listy sušte co nejrychleji rozprostřené či ve svazečcích zavěšené ve stínu nebo použijte umělé teplo, které by nemělo přesáhnout teplotu 35 °C. Často dochází k hnědnutí, proto se snažte dodržovat podmínky správného sušení, popřípadě tyto tmavé dřevnaté části odstraňte. Správně usušená meduňka si uchovává stejnou barvu i svou vůni.

Jak uchovávat

Skladujeme v dobře uzavřené nádobě ve tmě, avšak i takto uskladněná meduňka rychle ztrácí svou vůni, chuť i účinky, po roce už nemá žádnou hodnotu, proto je nejvhodnější meduňku konzumovat čerstvou.

Léčivé účinky

Pomůže nám při plynatosti a nadýmání. Při jejím pravidelném užívání zklidňuje stavy úzkosti, stres, zpomaluje tep, snižuje krevní tlak a pomáhá při nespavosti. Pitím meduňkového čaje nebo nálevu utlumíte migrénu, drobné vyrážky nebo křeče v dutině břišní.

Při omdlévání, padoucnici, nechutenství či bolesti žaludku si ulevte meduňkovým vínem, při revmatismu a bolestech hlavy jsou zase vhodné masáže pomocí olejíčku. Na revma a bolesti kloubů je také doporučeno přikládat obklad máčený v nálevu z meduňky, pokud se chcete preventivně bránit před opary, je dobré si rty potírat čerstvým meduňkovým listem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).