Březová míza vzniká ale primárně jako výživa pro větve, na kterých raší nové pupeny vyžadující spoustu energie a živin. Stromům bychom proto neměli odebírat mízu po velkých objemech, ale vzít si třeba litr nebo dva. Také myslete na to, že na sběr potřebujete povolení majitele stromu. Nešetrný sběr mízy totiž může stromy nevratně poškodit.
Jak vzniká březová míza?
Březová míza, známá také jako březová šťáva, je čirá tekutina, která vzniká v bříze bělokoré. Mezi hlavní složky, ze kterých míza vzniká, patří cukry a voda. Aby ale vůbec mohlo ke vzniku mízy dojít, musí bříza nějakým způsobem získat glukózu.
Rostliny k tomu využívají proces známý jako fotosyntéza. Při této reakci se voda a oxid uhličitý za pomoci slunečního záření přeměňují na jednoduché cukry (glukózu). Vedlejším produktem této reakce je kyslík, který je pro nás životně důležitý. Na podzim jsou pak cukry ukládány do kořenů.
Míza se začíná vytvářet na jaře, kdy bříza čerpá vodu prostřednictvím kořenů z půdy. Tekutina je vytlačována směrem nahoru k větvím, kde brzy začnou pučet pupeny. Většinou k tomu dochází v březnu. Pokud je tužší zima, může se to protáhnout do dubna. Smícháním vody a glukózy následně vzniká nasládlá míza.
V obchodech můžete narazit na lahvičky s březovou mízou, ale ty rozhodně nemohou té nasbírané konkurovat, co se týče čerstvosti. A také se musíte ujistit, zda v ní nejsou přidané cukry, dochucovadla, konzervanty a jiné složky, které zdraví rozhodně nijak neprospívají.
Co obsahuje březová míza?
Kromě vody a jednoduchých cukrů se v březové míze nachází pestrá škála minerálních látek. Bříza totiž pro svůj růst a vývin potřebuje i jiné látky, jako jsou draslík, železo, vápník, hořčík, mangan a zinek. Březová míza obsahuje také hodně vitamínu C, který patří mezi nejvýznamnější antioxidanty. Opomenout nesmíme ani aminokyseliny, které představují hlavní stavební kameny bílkovin.
Z březové mízy získávaný cukr se označuje jako xylitol. Případně se mu říká prostě březový cukr. Patří mezi přírodní sladidla s nízkým glykemickým indexem. Březovou mízu si tak mohou bez obav dopřávat i diabetici, protože xylitol nezpůsobuje rychlé zvýšení glykémie. Xylitol je oproti jiným sladidlům méně kalorický a nepoškozuje zubní sklovinu. Přidává se proto do žvýkaček a bonbonů.
Léčíte se doma bylinkami?
Jaké má březová míza účinky na lidské zdraví?
Pití březové mízy je oblíbené hlavně v severských a pobaltských státech. Březovou mízu si dopřávali i staří Slované, kteří věřili, že z ní načerpají sílu jara. A do jisté míry v tom měli pravdu. Čerstvá míza byla považována za symbol nového života, či dokonce označována jako „dar bohů“. Doporučuje se proto lidem, kteří trpí jarní únavou. Potřebnou energii jim pomůže načerpat březová míza, která má na tělo očišťující a revitalizační účinky.
Březový cukr dodává míze velice příjemnou nasládlou chuť. Díky obsahu výše zmiňovaných minerálů jde o skvělý doplněk jídelníčku, pokud vás trápí chronické potíže s močovým měchýřem. Čerstvá březová míza podporuje správnou funkci ledvin a pomáhá s vylučováním miniaturních zárodků ledvinových kamenů, které označujeme jako ledvinový písek.
Na tělo působí diureticky, takže mu pomůže s odvodem zadržené tekutiny. V lidovém léčitelství se březová míza používá při revmatismu, bolestech kloubů i zažívacích potížích. Podporuje činnost jater a střev. Doporučuje se rovněž k zevnímu použití. Například jako pleťová maska nebo bezoplachový zábal na oslabené a poškozené vlasy.
Březová míza: sběr a skladování
Když se vydáváte na sběr březové mízy, musíte vystihnout správný okamžik. Časový úsek, po který je možné mízu sbírat, je dost krátký. Většinou se jedná o tři, maximálně čtyři týdny. Jakmile se na větvích objeví první pupeny, už je pozdě.
Myslete na to, že nešetrným sběrem můžete bříze uškodit, nebo ji dokonce zahubit. Z jednoho stromu se proto doporučuje odebrat jen menší množství mízy, a to přibližně jeden nebo dva litry. Pro osobní potřebu je to naprosto dostačující. A podstatné je, že to zdravé bříze neuškodí.
Postup sběru březové mízy:
- Nejprve si musíte najít vhodnou břízu. Ideální jsou mladé a zdravé stromy s průměrem minimálně 25–30 centimetrů.
- Přibližně metr nad zemí vyvrtejte do břízky malý otvor. Dírka by měla být hluboká 5–6 centimetrů, orientovaná na jih a směřovat by měla lehce vzhůru. Tím se usnadní vytékání mízy.
- Do otvoru pak stačí vsunout trubičku nebo brčko.
- Pod trubičku upevněte nádobu, do které bude míza odtékat.
Než se nádoba naplní, bude to trvat asi jeden den. Je proto ideální naplánovat si celou akci tak, aby probíhala přes noc. Ráno si pak můžete dopřát šálek úplně čerstvé březové mízy. Vyvrtaný otvor je nutné po sběru ošetřit. Používá se k tomu štěpařský vosk, stromový balzám nebo propolis.
Respektovat ale musíte i to, že v České republice není sběr březové mízy bez povolení majitele lesa nebo stromu legální. Čerpat ji tak můžete jen z vlastního stromu, nebo poté, co se dohodnete s vlastníkem dané břízy. Sběr mízy představuje závažný zásah do kondice břízy, a pokud není proveden správně a šetrně, může strom uhynout. Proto je nutné zajistit si zmiňované povolení.
Březovou mízu skladujte v lednici. Nejlepší je ale spotřebovat ji co nejrychleji, protože má tendenci začít velice rychle kvasit. Nadšenci, kteří nedají na březovou mízu dopustit, ji pijí prakticky hned po sběru. Tehdy chutná nejlépe a údajně má i nejsilnější účinky.