Hlavní navigace

Blíží se k nám nebezpečná nákaza z Německa

27. 5. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Sousedé v Německu už několik dní bojují s nebezpečnou nákazou z jídla, kvůli níž umírají lidé. Zdrojem jsou salátové okurky ze Španělska. Nemoc se už ocitla i za hranicemi Německa.

Je jen otázkou času, kdy se nebezpečná střevní nákaza, která v posledních dnech zasáhla Německo, rozšíří do dalších zemí Evropské unie. V celé EU proto může být brzy vyhlášen první stupeň pohotovosti, při němž členské státy zavedou opatření k ochraně obyvatel. Ostatně: nákaza se už první nakažený člověk objevil v Dánsku.

Německému deníku Neue Osnabrücker Zeitung to řekl šéf výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Jo Leinen. Nebezpečná nákaza se projevuje těžkými krvavými průjmy, které v několika případech skončily smrtí.

S nákazou bojuje celé Německo, teď už i Dánové

Evropská komise i my v parlamentu bereme znepokojivý vývoj v Německu velmi vážně. Je jen otázkou času, než nebezpečný původce EHEC přeskočí i do dalších zemí EU,“ prohlásil německý europoslanec. Do sledování nákazy se podle něj už zapojilo i Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí ve Stockholmu. „EU brzy kvůli epidemii EHEC v Německu vyhlásí celoevropsky stupeň pohotovosti jedna,“ píše Neue Osnabrücker Zeitung s odvoláním na Leinena.

Nákaza životu nebezpečnou střevní bakterií zvanou enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) vypukla zhruba v polovině května na severu Německa a od té doby se rozšířila na celé území Spolkové republiky. V současnosti její výskyt hlásí 15 ze 16 spolkových zemí, včetně Saska a Bavorska ležících při hranicích s Českem.

Hlavní hygienik: důkladně myjte zeleninu před přípravou

Hlavní hygienik ČR Michael Vít ale k tomu agentuře ČTK řekl, že při dodržení zásad hygieny není důvod se nebezpečné střevní nákazy bát. „Žádná mimořádná opatření Česko nechystá. Rozeslali jsme informaci všem praktikům pro dospělé, děti a dorost, aby hlásili hygienické službě, když budou mít pacienta s krvavým průjmem a cestovatelskou anamnézou. Národní referenční laboratoř je připravena vzorky vyšetřit,“ prohlásil.

V Česku je podle něj ročně hlášeno kolem 35 000 průjmových onemocnění, mezi nimi i ojedinělé případy způsobené bakterií EHEC. V celém Německu bylo ve středu evidováno přes 600 potvrzených případů nákazy EHEC nebo podezření na ni. Na 140 z nich je velmi vážných. Dvě ženy na infikaci touto bakterií, která vyvolává těžké a krvácivé průjmy a může způsobit selhání ledvin, už prokazatelně zemřely, u dalších dvou je jejich smrt v souvislosti s EHEC prověřována.

Zdrojem je bakterie odolná proti řadě léků

Německé úřady našly zdroj nákazy podle toho, že všichni lidé, kteří onemocněli, hlásili, že jedli v posledních dnech neobvyklé množství zeleniny a salátu. Zdrojem jsou dovážené salátové okurky ze Španělska. Nákaza se podle odborníků šíří neobyčejně rychle. Tamním vědcům se už podařilo identifikovat i původce nemoci. Podle expertů z univerzity v Münsteru se jedná o vzácnou a pozměněnou variantu bakterie, která je odolná proti mnoha lékům.

Musíme teď ověřit, zda existují další změny, které ji dělají tak nebezpečnou a které jsou příčinou její tak vysoké jedovatosti,“ uvedl mikrobiolog Helge Karch.

Prezident německé lékařské komory Jörg-Dietrich Hoppe se navzdory poslednímu vývoji domnívá, že šíření této nemoci je zvládnutelné. „Pokud budou občané dodržovat hygienická doporučení, může být rychlé šíření bakterie EHEC zastaveno,“ řekl Hoppe listu Rheinische Post. Zdravotníci už několik dní apelují na Němce, aby si pečlivě myli ruce a umývali potraviny před konzumací nebo přípravou. Což platí i pro nás – a nejen v případě zeleniny ze Španělska.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).