největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Články
Aktuální články
7 348
–
7 378
/
16 712
První strana
Předchozí strana
230
236
237
238
239
240
250
Následující strana
Poslední strana
Žabí stehýnka se u nás konzumovala už v pravěku
Na světě se sní více než tři miliardy žab ročně. Přestože za typické „žabožrouty“ máme Francouze, hojně se konzumují v Asii a Indonésii. Odtud se také žáby vyvážejí do celého světa – včetně České republiky.
Petr Havel
28. 6. 2017
3 zdravotní problémy, které může způsobit klimatizace
Vychlazená místnost je v létě příjemným útočištěm, klimatizace však vede ke zdravotním problémům způsobeným extrémně nízkou nastavenou teplotou nebo nedostatečným čištěním. Jak se zchladit zdravěji?
Redakce
27. 6. 2017
Pomáhám těm, kdo pečují o umírající. A je to krásná práce
Rozhovor
Tereza Bímová pracuje v mobilním hospici Cesta domů už desátý rok. Ve své profesi se podle svých slov denně setkává s láskou: těch, kdo mají někoho tak rádi, že mu chtějí umožnit, aby zemřel doma.
Tereza Víchová
27. 6. 2017
Co vám zkazí skotskou whisky? Led a whiskovky
Pro co největší požitek z pití kvalitní whisky je dobré vědět, jak se liší single malt od blended whisky, najít si svou oblíbenou značku a umět ji vychutnat ve vhodném skle třeba s pár kapkami vody.
Jana Kuklová
27. 6. 2017
Bakterie se množí i při grilování
Hygienici upozorňují, že by lidé měli myslet na dodržování základních hygienických pravidel už při samotném ukládání a zpracování masa, které si připravují na grilování.
Redakce
26. 6. 2017
Co dostanete, když si koupíte harmonizovanou vodu?
Na internetu je předmětem vtipů. Když před rokem společnost Fruitisimo uváděla na trh svoji „harmonizovanou vodu“, nebála se odvážných tvrzení. Dnes už je opatrnější.
Lenka Krbcová
26. 6. 2017
Má talent na dělání nepřátel? Trpí syndromem Richarda III.
Richard, to byl král! Raději – i dnes – od něj dál. Lidé se syndromem pojmenovaným po kontroverzním panovníkovi nejsou zrovna parťáci do nepohody.
Tomáš Novák
26. 6. 2017
Nedokonalá zelenina: místo na kompost míří k zákazníkům
Malé, křivé, nehezké. Takové plody donedávna do obchodů nesměly. Obchodní řetězce postupně mění přístup a prodej „dokonale nedokonalé“ zeleniny a ovoce začínají podporovat.
Redakce
23. 6. 2017
Bezlepkové pivo má být k nerozeznání od klasiky
Nabídka piv pro celiaky či osoby na bezlepkové dietě se u nás stále rozšiřuje. Na trhu jsou už čtyři druhy bezlepkových piv. Vyrábí je Žatecký pivovar, Bernard a nově Ferdinand.
Petr Havel
23. 6. 2017
Píská vám v uších? Tinitu vás zbaví fyzioterapeut
Pískání a hučení v uších je překvapivě dost častý problém. Odborný název zní tinitus a obvykle ho nevyřeší na ORL, ale v ambulanci fyzioterapeuta.
Tereza Víchová
23. 6. 2017
Vhodné a nevhodné letní nápoje
Že je v horkém létě třeba více pít, většinou teoreticky víme. Někdy nám už to tak dobře nejde v praxi a chyby děláme i ve složení pitného režimu. Obecně bychom měli vypít zhruba tolik tekutin, kolik vymočíme. Základ je voda.
Redakce
22. 6. 2017
Druhy melounů: jak se liší vodní a cukrový a který se hodí na gril
Klasikou mezi melouny je vodní meloun – červená dužina, zelená slupka, černá jadérka. I když bývá nejlevnější, Češi začínají ochutnávat i další druhy melounů, žlutý, cukrový, bezpeckový, baby, Galia, Cantaloupe, Piel de sapo…
Redakce
22. 6. 2017
O kýle máme hodně mylné představy, říká lékař
„Jediná léčba kýly je operace, ale není pravda, že by byla vždy nutná,“ popisuje specialista Tomáš Bureš s tím, že žádné „tabletky na kýlu“ neexistují a kýlní pás i tejpování jsou ničemu.
Lenka Krbcová
22. 6. 2017
Čeština a názvy jídla: Má český jedlík nejradši knedlík?
„Omáčka je nějaký hnus, v němž se cosi máčí…“ Autor knížky o češtině nemá v oblibě slovo omáčka, ale ani moučník. Co má společného jedlík s knedlíkem a rohlíkem a proč nejsme hrdí na výraz buchta?
Pavel Houser
22. 6. 2017
Jak si z dovolené nedovézt nepříjemnou nemoc
Rozhovor
Cestovní horečka stoupá, termíny odjezdů na dovolenou se blíží, ale dříve než zacvaknete zámek na kufru, pročtěte si rady lékaře z oddělení cestovní medicíny. Preventivně, abyste nebyli zaskočeni nebo nestrávili dovolenou jinak, než si plánujete.
Redakce
21. 6. 2017
Káva bez kofeinu je často dílem chemie
Přemýšleli jste někdy nad tím, jak vzniká káva bez kofeinu? Není to snadný proces a často ani nejde o proces čistě přírodní. Ale jde to i jinak, bez chemie.
Redakce
21. 6. 2017
Taky děláte bramborovou kaši špatně?
Připravit dobrou bramborovou kaši je velký kumšt. Rozhodně nestačí jen oloupat brambory, uvařit je a rozmixovat v mixéru či metličkami. Kaši jemnou jako samet jsme připravovali s Ivanem Vodochodským. Dvoufázově a bez mixéru.
Kateřina Čepelíková
21. 6. 2017
Opalovací krémy mohou poškozovat DNA
Léčba cukrovky pomocí laseru bez chirurgického zákroku. Šance na nová, účinnější antibiotika. Objev genotoxických látek obsažených v některých opalovacích krémech i další kosmetice. Přinášíme přehled novinek tuzemských akademických institucí.
Pavel Houser
21. 6. 2017
Prague Ice Cream Festival: Metráky zmrzliny na jednom místě. Už v neděli
Rozhovor
Milujete zmrzlinu? Klasickou, veganskou, raw, wafle v perníku, rolovanou zmrzlinu? Na jakou si vzpomenete, takovou budete v neděli mít. Na Prague Ice Cream Festivalu.
Kateřina Čepelíková
20. 6. 2017
Zneužívat lze dotykem i oplzlými vtipy
Sexuální zneužívání dítěte je zločin a největší podlost. Cynické popření normality vztahů mezi lidmi. Podlé je ale také plané obviňování z podobného činu. Dochází k němu i v rámci „bitvy o dítě“.
Tomáš Novák
20. 6. 2017
Co je dobrého na tom, že máslo zdražilo
Komentář
Kostka másla za pětačtyřicet korun. Máslo meziročně podražilo téměř o deset korun. Proč k tomu došlo, jak to bude dál a o čem zdražení másla vypovídá?
Petr Havel
20. 6. 2017
Olivové oleje Lozano Červenka vyrábí česko-španělská rodina
Už hezkou řádku let vlastní olivové stromy v Andalusii. Nejdříve je jen pronajímali, ale dnes z těch nejkvalitnějších oliv dvou odrůd sami vyrábějí extra panenské olivové oleje. Vaří s nimi i čeští špičkoví kuchaři.
Kateřina Čepelíková
19. 6. 2017
Obnažené zubní krčky nemusí bolet, o to jsou zrádnější
Odhalené zubní krčky jsou nejen nehezké, ale i značně nebezpečné. Zprvu je dost často přehlédneme.
Tereza Víchová
19. 6. 2017
5 častých domácích alergenů a jak nad nimi vyzrát
Pokud jste se domnívali, že s alergeny přijdete do kontaktu pouze venku, tak mylně. Kromě hrozby z pylu byste se měli mít na pozoru i před domácími mazlíčky, roztoči, šváby či plísněmi.
Redakce
16. 6. 2017
Proč se v Česku prodává cibule až z Nového Zélandu?
Zásoby české cibule jsou ve skladech maximálně do června. Skladů ani české cibule není dost, většinou ji proto musíme dovážet z Holandska, Polska, Německa a Rakouska. Výjimkou ale není ani Nový Zéland. Proč taková dálka?
Kateřina Čepelíková
16. 6. 2017
Z mobilu vzniká hrb
„I-hrb“, „želva“ nebo „C-posture.“ Že jste o tom nikdy neslyšeli? A přitom je většina z nás v ohrožení. Stačí k tomu mobil.
Tereza Víchová
16. 6. 2017
4 tipy na originální ledovou kávu
Klasické frappé zná asi každý. Ledová káva má však mnoho podob a lze ji připravit na spoustu způsobů. Zkuste recepty nasladko i s trochou alkoholu.
Redakce
15. 6. 2017
Ortoped radí, jak využít klimatizaci a neničit si přitom zdraví
Klimatizace ve vedrech osvěží, zároveň dokáže i uškodit. Na rizika, která používání klimatizace představuje pro naše zdraví, upozorňuje ortoped Július Kazimír.
Redakce
15. 6. 2017
Skyr: je to jogurt, není to jogurt?
Na českém trhu se objevil teprve loni, ale už teď si získal řadu příznivců zejména mezi sportovci, seniory a malými dětmi. V čem tkví unikátnost skyru a jak se vůbec liší od jogurtu?
Kateřina Čepelíková
15. 6. 2017
Sedíte správně na správné židli?
Noha přes nohu nebo pohodlný pololeh v židli, která dovolí i houpání… Co všechno pak má na svědomí špatné sezení u stolu a potřebujete dvacet tisíc na kvalitní pracovní křeslo?
Tereza Víchová
15. 6. 2017
Proč máme jíst hlavně české třešně a višně?
Do českých obchodů se pomalu dostávají české třešně a za chvilku si pochutnáme i na českých višních. Proč takovým plodům máme dát přednost před těmi, které k nám putují například ze Španělska?
Redakce
14. 6. 2017
7 348
–
7 378
/
16 712
První strana
Předchozí strana
230
236
237
238
239
240
250
Následující strana
Poslední strana
PODCAST: Nutriční terapeutka vysvětluje, kolik jíst příloh
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji