Hlavní navigace

Za afty mohou plomby, rovnátka i nedostatek B12

Redakce

Malé bílé pupínky, které bolí, štípou, svědí a nedají vám chvilku vydechnout. Afty vás dokážou potrápit i čtrnáct dní, jak jim předcházet a jak se jich zbavit?

Doba čtení: 4 minuty

Pálí, svědí, při každém soustu štípou, a ačkoliv jsou menší než halíř, nadělají v ústech velké problémy. Afty, které trápí více než pětinu dospělých, jsou jedním z nejběžnějších zánětlivých onemocnění ústní dutiny. Na vině je často oslabená imunita, nedostatek minerálů v těle, vyloučit nelze ani mechanické a chemické podráždění ústní dutiny, například kvůli ortodontickým aparátům či amalgámovým plombám.

Rizikovou skupinou jsou děti i jednovaječná dvojčata

Že se vám v ústech vytvořila afta, poznáte zcela jistě. Mělké vřídky s bílým středem a červeným okrajem o velikosti jednoho až tří milimetrů pokrývají sliznici buď samostatně, anebo ve větších shlucích v počtu deseti až sta vřídků. Dokonce se mohou spojit v jeden velký, nepravidelný, splývající vřed. Afty se objevují obvykle několikrát do roka. Ačkoliv na ně trpí více malé děti a mladí lidé do třiceti let, v životě se s nimi setkala už více než pětina dospělé populace, přitom častěji ženy než muži.

Afty nejsou nakažlivé ani nebezpečné, přesto přesná příčina jejich vzniku není podle odborníků známá. Hovoří se obvykle o souvislosti s nižší imunitou a nedostatkem vitamínu B12, kyseliny listové, železa a zinku v organismu. „Zhruba u třetiny pacientů s recidivujícími aftami je nalezena snížená hladina ferritinu nebo železa v krvi. Někdy je objevena také chudokrevnost,“ přibližuje lékař Bohumil Ždichynec. Významný podíl na vzniku aft, respektive na jejich recidivě, má dědičnost. Děti rodičů, kteří trpí aftami, mají velkou pravděpodobnost, že se i u nich afty též vyskytnou. Velmi často se objevují rovněž u jednovaječných dvojčat. Někdy se s aftami potýkají i ženy během menstruace a těhotenství, a to kvůli nerovnováze hormonů v těle.

Galerie: Vitamíny v potravinách

Viry a bakterie příčinou nebývají, ačkoliv se to dnes mnoho lidí domnívá. Ty mají vliv až později při infekci aft a prodlužují dobu hojení. Naopak alergiím na určité druhy potravin – mimo jiné na jahody a ořechy, gluteny či látku SLS obsaženou v zubních pastách – se na vzniku aft v ústech stále větší podíl přisuzuje. „Vyloučit nelze ani mechanické a chemické podráždění ústní dutiny, například kvůli ortodontickým aparátům, jako jsou rovnátka, špatně sedící zubní protéze či zubnímu kartáčku, který je příliš tvrdý. Vliv mohou mít i amalgámové plomby a vzácně i druhotné poškození některými léky,“ vysvětluje lékař.

Hojení aft urychlují výplachy úst

Afta zmizí obvykle spontánně do několika dní až týdnů, záleží na její velikosti, množství, místě výskytu, typu a celkové obranné kondici člověka. Větší afty, které mohou dosahovat až velikosti tří centimetrů, se hojí déle – v řádu několika měsíců – a zůstávají po nich jizvy. Pro urychlení hojení lze již vzniklou aftu ošetřit antisepticky za pomoci vhodné dezinfekce, pomůže známá fialová vodička (genciánová violeť), ale i ústní gely, a pomáhají také výplachy slabým roztokem hypermanganu.

TIP: Afty nesouvisí s oparem, ale často se vyskytují společně 

Vyplatí se také zvýšit příjem vitamínu B, jež obsahují například kvasnice, vejce, ořechy, celozrnné obiloviny, luštěniny, listová zelenina nebo brambory. Na již vzniklé afty působí blahodárně heřmánek, lékořice a med. Důležité je však především posílit celkový imunitní systém. Obranyschopnost posiluje též dostatek spánku a odpočinku, vyhýbání se stresu, pravidelné cvičení a pohyb na čerstvém vzduchu. To všechno můžeme navíc podpořit kvalitními doplňky stravy, jež tělu doplní důležité vitamíny a minerály, které mu po zimě chybí. „Důležité jsou především polyfenoly: antioxidanty, které mají pozitivní vliv na metabolismus a chrání tělo před škodlivinami,“ upozorňuje lékař Bohumil Ždichynec.

Někdy i s aftou musíte k lékaři

Ačkoliv má na výskyt aft vliv řada faktorů, které nelze nikterak ovlivnit, někdy jim předcházet můžeme. Při stravování je dobré vyhnout se dráždivým a alergizujícím potravinám, kořeněným jídlům a citrusům, jejichž kyselé šťávy působí na sliznici agresivně. Také křupavé pokrmy, typicky chipsy, mohou zanechat stopy v podobě poraněné sliznice, kde se zanedlouho objeví bolestivý vřídek. Ani ocet nebo alkohol nejsou s citlivou měkkou tkání v ústní dutině velcí přátelé.

Opomenout bychom neměli ani důkladnou ústní hygienu, a to jak preventivně, tak při hojení aft. Používat bychom měli měkčí zubní kartáček a pastu bez pěnivé složky SLS. Alespoň jednou denně bychom si měli ústa vypláchnout jemnou ústní vodou, která neobsahuje alkohol. Pakliže hojení aft trvá déle, než je běžné, je na čase zvážit návštěvu zubního lékaře. Trvá-li výsev aft u dítěte déle než dva týdny, nechte ho raději vyšetřit u dětského ORL odborníka nebo stomatologa.

Zdroj: Vegall Pharma