Hlavní navigace

Na benzínkách budou nově k dispozici defibrilátory

13. 6. 2018

Sdílet

 Autor: MOL
Na vybraných benzínových stanicích se od června začnou objevovat defibrilátory, které za pomoci vyškoleného personálu budou zachraňovat lidské životy.

Na jednatřiceti čerpacích stanicích MOL budou od června rozmisťovány automatizované externí defibrilátory (AED). S těmito resuscitačními přístroji dokáže i laik efektivně pomoci člověku postiženému poruchou srdečního rytmu. V první fázi se čerpací stanice zaměří na nejfrekventovanější dálniční tahy, kde je pravděpodobnost využití AED během léta nejvyšší. Součástí instalace externích defibrilátorů bude také povinné proškolení personálu stanic.

Externí defibrilátor rozpozná srdeční rytmus

Automatizovaný externí defibrilátor (AED)

Zástava oběhu krve je jednou z nejčastějších příčin úmrtí v České republice. „V lidském organismu dojde ke zrychlenému kmitání srdečních komor, které se nestačí plnit krví a pumpovat ji do oběhu k životně důležitým orgánům. Tím nejcitlivějším je lidský mozek, který přestává fungovat již po několika vteřinách bez dodávky kyslíku. Po několika minutách pak dochází k jeho trvalému poškození. Přístroje AED dokáží srdeční rytmus rozpoznat, vyslat elektrický výboj a ovlivnit tím arytmii. Jejich instalace na veřejných místech je tak skvělá možnost, jak zachránit desítky až stovky lidí každý rok,“ uvádí doc. Tomáš Vymazal, přednosta ARO v Motole.

„Časový interval mezi kolapsem a příjezdem záchranné služby je ve většině oblastí 5–8 minut. Během této doby je ale již možné zahájit resuscitaci a použít automatizovaný externí defibrilátor, na čemž často závisí přežití postiženého. S každou minutou prodlevy totiž klesá naděje na záchranu postiženého o 10 %, zatímco včas provedená defibrilace dokáže zamezit až 73 % úmrtí,“ upozorňuje Barbora Truksová Zuchová, lékařka a tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje.

Jak defibrilátor funguje?

Automatizovaný externí defibrilátor je počítačově řízené zařízení určené pro laiky, které je schopno analyzovat křivku EKG a v případě potřeby vede zachránce hlasovými i vizuálními pokyny k provedení resuscitace a případně i defibrilace správným a bezpečným způsobem. Zaměstnanci čerpacích stanic MOL jsou v těchto dnech intenzivně školeni o poskytování první pomoci a používání automatického defibrilátoru.

Základní pokyny k použití přístroje a seznam míst, kde jsou v okolí externí defibrilátory umístěny, jsou zaregistrovány v rámci mobilní aplikace Záchranka, kde najdete jejich přesný seznam. Přesné umístění znají i operátoři linky 155.


Autor: MOL

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).