Hlavní navigace

5 tipů, jak dostat děti od monitorů ke sportu

27. 9. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Počítače, tablety, mobily. Dnešní děti tráví čím dál více času s těmito zařízeními a mají stále méně přirozeného pohybu. Všechna elektronická zařízení se mohou dětem zdát zajímavější a zábavnější. Před rodiči tak stojí nelehký úkol, jak je namotivovat k pohybovým aktivitám a vzbudit v nich zájem o pravidelný sport.

Fyzická aktivita pomáhá regulovat tělesnou hmotnost a skladbu těla, snižuje krevní tlak a riziko rozvoje diabetu druhého stupně. Endorfiny, které se po sportovním výkonu vyplavují, zlepšují duševní pohodu člověka. Dostatečné množství pohybu také zvyšuje sebevědomí a posiluje sebeúctu. To jsou jen některé benefity pravidelného cvičení. Nevíte, jak namotivovat děti k tělesné aktivitě? Inspirujte se následujícími pěti radami.

1. Využijte technologie ve svůj prospěch

Nainstalujte dětem do mobilu aplikaci na počítání kilometrů. I takto jednoduchá aplikace může vytvářet dětem určitou výzvu a touhu splnit každodenní cíl. Nejde jen o to, že aplikace přehledně spočítá ušlou vzdálenost nebo spálené kalorie. Děti si mohou zábavu najít v tom, že budou soutěžit, kdo za den ujde víc kilometrů. Aplikace efektivně poslouží u teenagerů a starších dětí. Co myslíte? Kdo z vaší rodiny za den nachodí nejvíce?

2. Najděte to, co děti zajímá

Nesnažte se nutit svoje potomky do sportu, který je nebaví. Nejprve si s nimi o tom promluvte a zaměřte se naopak na to, co je zajímá a co by samy chtěly ve svém volném čase dělat. Klidně je nechte, ať si vyzkouší více aktivit a potom se rozhodnou, které se chtějí věnovat. Pokud se bude dítě věnovat pohybu, který ho baví, stane se z aktivního života návyk a zcela přirozená věc.


Autor: zdroj Herbalife

Pohybem ke zdraví

3. Buďte dobrým vzorem

Děti většinou nevědomky přejímají chování svých rodičů. Pokud tedy vidí rodiče lenošit u televize značnou část dne, nelze se divit jejich minimálnímu zájmu o aktivní pohyb. Nepochopí totiž, proč zrovna ony by se měly hýbat. Pokud ale uvidí, že si jdete každý den zaběhat, budou aktivní život brát naprosto automaticky i ony. Snažte se být pro svoje dítě dobrým vzorem a vymýšlejte společné aktivity pro celou rodinu.

4. Ukažte dětem, že pohyb není za trest

Vytvořte u dětí spojení fyzické aktivity s pozitivními zážitky a emocemi. Nesnažte se je nutit do fyzické aktivity za každou cenu. Pokud například venku mrzne, vymyslete aktivitu, kterou můžete provádět doma. Když je venku naopak tropické počasí, jděte se zchladit někam k bazénu. Vytvářejte tak u dětí přirozený vztah k pohybu, ze kterého budou mít radost.

5. Nezapomeňte na odměnu

Každého člověka dokáže namotivovat, když je za svůj výkon pochválen. U dětí to platí dvojnásob. Naučte se své děti chválit za maličkosti a vyjádřete velké potěšení nad tím, jak dobrý výkon dítě podalo. Vymyslete rodinný výlet a za odměnu si udělejte něco dobrého ke svačině nebo k večeři. Na co má vaše dítě chuť? Zeptejte se ho. Odměna může mít vždy jinou podobu. Buďte kreativní.

Galerie: Nejlepší svačinářka? Náš táta

Starého psa novým kouskům…

Pokud si člověk vytvoří k pohybu pozitivní vztah již v dětství, bude ho i v dospělosti vnímat přirozeně. Každý rodič chce pro své dítě to nejlepší. Nezapomínejte proto na to, že svým pozitivním přístupem a nasměrováním dětí k přirozenému pohybu můžete ovlivnit jejich životy i do budoucna.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Fitness expertka společnosti Herbalife.

Bývalá sprinterka, reprezentantka na OH v Sydney. Certifikovaná trenérka Americké asociace fitness a aerobiku. Vyhledávaná odbornice v oblasti fitness, osobní trenérka atletů a celebrit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).