Hlavní navigace

Je zdravé dívat se do prskavky?

21. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / robotticelli, podle licence: Public domain
Počet úrazů očí u nás každým rokem mírně klesá, přesto Vánoce představují v tomto směru jisté riziko. Podle lékaře je třeba dát si pozor na prskavky, lití olova, ohňostroje, ale i při smažení kapra.

K oblíbeným vánočním zvykům patří společné zdobení vánočního stromku. Většinou na něm nechybí prskavky. Právě prskavky ale mohou být pro zrak nebezpečné, i když většinou ne fatálně. „Oko popálené od prskavky se obvykle zahojí bez trvalých následků. Pokud je ale popálenina hlubší a zasáhne střed rohovky, může mít za následek trvalé zhoršení zraku. Naopak ostré světlo, které střed prskavky vydává, by pro zrak nijak škodlivé být nemělo. Prskavka je totiž primárně vyráběna právě k tomu, aby se na ni lidé dívali. Vždy je ale důležité dodržovat takovou vzdálenost, aby oko nebylo zasaženo odletujícími jiskrami,“ říká Pavel Stodůlka, oční lékař a přednosta sítě očních klinik Gemini.

Adventní kalendář: Každý den nové okénko a nový vánoční článek

 

Ohrozit zrak mohou i další vánoční kratochvíle, například lití olova, ale i smažení vánočního kapra. „Obecně totiž při práci se žhavými hmotami, které mohou prskat, je dobré dbát na ostražitost. Už třeba pouhé přimhouření očí může snížit riziko toho, aby se do nich rozpálený olej dostal. Nejlepším řešením je ochrana očí polykarbonátovými brýlemi, ale v tomto případě poslouží jakékoli brýle, jejichž sklo zabrání zasažení očí,“ doporučuje lékař.

I nepatrné jiskry od ohňostroje mohou vážně poranit

Každý rok se v Česku během silvestrovské noci zraní několik set lidí při odpalování ohňostroje a petard. Nejčastěji dochází ke zraněním rukou a prstů, ve statistikách se ale hned na další příčce umístila hlava a oči.

„Při odpalování rachejtlí je velmi důležité dodržovat bezpečnostní pokyny uvedené na dané pyrotechnice a zdravý selský rozum. Zažil jsem už případ, kdy rachejtle po zažehnutí delší dobu neodstartovala a pak se nad ni dotyčný sklonil, aby si ji prohlédl. V tu chvíli raketa odpálila a zasáhla oko plnou energií. Bylo velmi složité pacientovi zachránit oko a alespoň zbytky zraku,“ uvádí Pavel Stodůlka příklad ze své zkušenosti a doporučuje: „Důležité je dodržovat správnou vzdálenost při odpalování, nedívat se zblízka do rachejtle a být obezřetný při padání popela. Pyrotechnika je nebezpečná zejména vysokou teplotou. I nepatrné odletující jiskry mohou oko závažně poranit.“ Nemalé nebezpečí také podle lékaře souvisí s vysokou rychlostí rachejtle. „Když do oka narazí přímo, bývá záchrana oka velmi komplikovaná, často i nemožná,“ říká Pavel Stodůlka.

Nebezpečí hrozí i při správném zacházení. „Rozžhavený popílek může spadnout do oka a popálit ho. Popel kromě kůže na očním víčku může popálit spojivku či rohovku. Právě popálení rohovky patří k těm nejhorším, způsobit může i trvalé oční vady, v krajním případě slepotu. S popálením je samozřejmě spojena nepříjemná bolest oka a očního okolí,“ dodal Pavel Stodůlka.

Vedle žhavého popela ohrožuje zrak diváků světelných show také štiplavý kouř. „Kouř z pyrotechniky je velmi agresivní, oči potom mohou pálit a být červené. Ulevit od pálení a zarudnutí očí mohou umělé slzy. Ty jsou rychlou pomocí i v případě, že se do oka dostane popel nebo malý úlomek z rachejtle. Pokud dojde ke zranění oka, je vždy nejlepší co nejdříve vyhledat očního lékaře,“ doporučuje primář a doplňuje, že počet úrazů očí každým rokem mírně klesá. Češi prý začínají být na svůj zrak opatrnější. O tom svědčí i rostoucí zájem o zákroky a přípravky, které zlepšují zrak. Lidé je čím dál častěji dávají svým blízkým pod stromeček. Podle přednosty kliniky je velký zájem o dárkové poukazy na laserové oční operace, o vouchery na plastické operace očního okolí, zejména plastiku horních víček, a roste i zájem o doplňky stravy, které zlepšují a posilují vidění.

Prim. MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D.

Přednosta sítě očních klinik Gemini

Zkušenosti s oční chirurgií sbíral u nás i ve světě. Působil jako přednosta očního oddělení Baťovy nemocnice ve Zlíně a založil soukromou oční kliniku Gemini (www.gemini.cz). Má dlouholetou praxi v široké škále očních operací. Přednáší na mezinárodních kongresech, vyučuje v kurzech pro zahraniční oční lékaře. Je držitelem několika významných ocenění.

Zdroj: Oční klinika Gemini

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).