největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co pít
Co pít
691
–
720
/
1 569
První strana
Předchozí strana
20
22
23
24
25
26
30
Následující strana
Poslední strana
Nejčtenější články roku 2018
Vážení a milí čtenáři, redakce serveru Vitalia.cz vám přeje krásné Vánoce. A pokud jste v letošním roce minuli některé články, přinášíme vám výběr těch, které zaujaly nejvíce čtenářů.
Lenka Krbcová
24. 12. 2018
Nová vyhláška rozlišuje „pravou“ a nastavovanou medovinu
Složení medoviny a cena jsou většinou to hlavní, co nás zajímá. Proto se hodí vědět, že podle nových pravidel může být dezertní medovina nastavovaná. A že medové víno není víno, ale medovina, a to ta kvalitnější.
Petr Havel
19. 12. 2018
Štědrý večer bez masa – pro vegany i ty, kterým maso nechutná
Vegan, vegetarián či člověk, který prostě nemusí maso či rybu – a to ani na Vánoce. Ti všichni ocení recepty na netradiční štedrovečerní menu bez masa a dalších živočišných produktů.
Monika Poledníková
18. 12. 2018
Extrémy ve výživě: Jak se liší den masožravce a vitariána
Říká se, že strava má být pestrá. Odborníci se shodují na tom, že by měla obsahovat tuky, cukry i bílkoviny. Existují však stravovací systémy, jejichž základ tvoří pouze jedna nutriční složka. Prý se díky tomu hubne a člověk se cítí zdravější.
Taťána Kročková
13. 12. 2018
Plzeňský Prazdroj stahuje z trhu pětilitrové soudky Pilsner Urquell. Mohou vám prasknout
Aktualita
Pivo obsažené v dotčených soudcích není zdravotně závadné, ale kvůli činnosti kvasinek může dojít k porušení obalu a následnému vytečení či vystříknutí piva.
Redakce
12. 12. 2018
Má smysl hubnout před Vánoci?
Rozhovor
Někdo znervózní už před svátky a váhu si hlídá „preventivně“, jiný slibuje „letos ani jeden rohlíček“. K vánočním stresům, kterými sami sobě kazíme „svátky klidu a pohody“, se tak přidává i obávané vánoční tloustnutí. Je důvod k panice?
Lenka Krbcová
11. 12. 2018
Pravý vánoční čaj: jak si namíchat voňavou adventní směs
Znáte snad jiné období roku, které je tolik protkáno vůněmi jako Vánoce? Provoňte si letos nejen svůj byt či dům, ale také příjemné chvíle nad šálkem čaje. Jak jednou ochutnáte vlastní namíchaný, jiný nebudete chtít.
Monika Poledníková
10. 12. 2018
Brčka, kelímky, obaly: co se smí a nesmí při omezování plastů
Hygienická stanice hlavního města Prahy odpovídá na nejčastější dotazy ohledně používání jednorázových obalů, vlastních kelímků či vymyvatelných brček ve stáncích a restauracích.
Redakce
8. 12. 2018
Letošní ňamky z tržnice SAPA
Galerie
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a Státní veterinární správa (SVS) ve spolupráci s Policií ČR a Celní správou kontrolovaly během letošního roku opakovaně provozovny v pražské tržnici SAPA. Mají pro to dobrý důvod.
Lenka Krbcová
29. 11. 2018
Česká hospoda se změnila. Mohou za to ženy
Jako holka jsem chodila tátovi pro pivo. Bylo to nepříjemné. Kolem výčepu plno chlapů, samý kouř a vtipy. Dneska by tu sice dítěti už pivo do džbánku neprodali, ale čekala by ho zcela jiná hospoda.
Lenka Krbcová
29. 11. 2018
Boží dary – příběh znojemských okurek i dalších českých potravin
Celkem osm příběhů českých potravin si mohou diváci České televize poslechnout vždy ve středu a v pátek kolem šesté hodiny večerní na druhém programu ČT. Nebo si také mohou přečíst knihu Boží dar, která v edici České televize spatřila světlo světa před několika dny jako plod spolupráce s ministerstvem zemědělství a Potravinářskou komorou ČR.
Petr Havel
28. 11. 2018
Morava z první ruky: novinářka založila mapu lokálních výrobců
Když se novinářka a spisovatelka Adéla Knapová přestěhovala z Prahy zpět na Moravu, zjistila, že i na malé jihomoravské vesnici je problém sehnat lokální potraviny. Rozhodla se proto s pomocí svého muže Radka vytvořit katalog drobných zemědělců a malých producentů kvalitních potravin.
Jana Kuklová
26. 11. 2018
Zelená káva: šance utratit mnoho peněz za sen o krásné postavě
Získává si stále větší oblibu a někteří z nás jsou za ni ochotni utrácet vysoké částky. Jaká je zelená káva? Chuť má zajímavou, ale nečekejte, že se vám po ní začnou splaskávat problematické partie.
Helena Singerová
20. 11. 2018
Zimní jídelníček podle našich babiček
Lokální, sezónní, bio, málo cukru, bílá mouka jen svátečně… Vše, co je pro nás aktuálním trendem, bylo dřív nejen naprosto běžné, ale často i nutné. Přečtěte si, co bylo základem kuchyně v zimě či jak se Vánoce osladily i bez rafinovaného cukru.
Alena Přídová
13. 11. 2018
Konec vaječného likéru? Předčasná panika
Komentář
Ve vaječném likéru nesmí být mléko, rozhodl evropský soud. Spustil tak dohady o tom, že „Brusel nám zakáže vaječňák“. Nezakáže. Podle našich informací vaječný likér osud tuzemáku nestihne.
Petr Havel
9. 11. 2018
E250 – dusitan sodný. Éčko, kterému se chcete vyhnout
Více než tisíc zákazníků denně si na webové stránce online supermarketu Rohlík.cz pravidelně prohlíží složení potravin v rámci tříbarevného semaforu, který upozorňuje na riziková éčka. Nevhodná éčka lidé zkoumají zejména u šunek, nejvyhledávanější ze všech je dusitan sodný. Víte proč?
Redakce
8. 11. 2018
Svrchně kvašené pivo už nebude ležák, ale plné pivo
Komentář
Nová vyhláška, kterou připravilo ministerstvo zemědělství, přináší změny v názvosloví piva. Odlišuje například piva typu „ležák“ od nově nazvaných „plných piv“. Ale ani tato nová kategorizace piv nepostihuje nabídku na trhu.
Petr Havel
7. 11. 2018
Suší jídlo mrazem. Lyofilizace potravin má budoucnost, věří výrobce
Rozhovor
Lyofilizované potraviny nepotřebují chlad ani mráz. Pokud jsou dobře usušené a zabalené, vystačí si s pokojovou teplotou. „Potenciál takto upravených potravin je velký a nedovedu dohlédnout na jeho konec,“ říká Karel Schmiedberger.
Taťána Kročková
6. 11. 2018
Bezobalová domácnost v praxi
Zajímá vás, jak se nakupuje v bezobalovém obchodě? Natočila jsem pro vás video, které vás má do některého nalákat. Dneska už totiž jen třídit odpad nestačí, je nutné mu předcházet již při nákupu.
Zuzana Čítková
4. 11. 2018
Ach, ty sáčky… Češi pijí čaje podřadné kvality
I když byl podle historických pramenů učitel národů Jan Amos Komenský jedním z prvních pijáků čaje na území Koruny České, svůj národ toho o konzumaci tohoto ve světě oblíbeného nápoje moc nenaučil.
Petr Havel
2. 11. 2018
Jitka Pagana: Nejsem Pohlreich. V čem bude Ano, šéfová! jiná?
Rozhovor
Navázat na populární pořad Ano, šéfe! s neméně populárním Zdeňkem Pohlreichem chce pořádný kus odvahy. Kdo je dáma, která si troufla? Novou „šéfovou“ je Jitka Pagana, která bude pořadem provázet se svým synem Santem.
Lenka Krbcová
1. 11. 2018
Vařit levně, ale ne lacině. To je „skromná kuchyně“
Líbí se mi myšlenka „skromné kuchyně“. Vaří tak řada lidí, ale možná mají pocit, že něco dělají špatně. Vždyť nejedí vyloženě bio a eko a farmářsky a lokálně. Ani „bezobalu“ a „bezlepku“ a „bezmasa“… Ani po francouzsku, ani po italsku, ani kdovíjak. Fotky jejich jídel by na Instagramu nebodovaly. Ostatně svá jídla ani nefotí. Prostě je uvaří a snědí. Divné, co?
Lenka Krbcová
31. 10. 2018
Káva do vlastního kelímku či hrnku? Proč by to nešlo?
Odborníci radí, jaká hygienická pravidla dodržovat při opakovaném používání vlastních kelímků. Není to nic složitého. Přesto některé podniky vyhovět nechtějí, nebo neumějí.
Lenka Krbcová
30. 10. 2018
Nákupní dilema: Bio, nebio? Lokální, nebo z dovozu?
Blog
Když projdu potraviny u nás doma v lednici nebo ve špajzu, tak zhruba z 80 % se jedná o biopotraviny. Proč?
Zuzana Čítková
27. 10. 2018
Mana: je tak božská, jak výrobce tvrdí?
Mana je prášek pro přípravu nápoje nebo již hotový drink, který je prezentován coby kompletní jídlo. Navíc trvanlivé a vyvážené. „Plně nahradí běžné jídlo,“ praví reklama. Jenže s Manou je to složitější. Podívali jsme se podrobně na její složení.
Veronika Pourová
23. 10. 2018
Můžu se předávkovat vitamínem D?
Hlavním zdrojem vitamínu D je slunce, doplňovat ho můžeme také vhodným jídelníčkem a speciálně obohacenými potravinami či doplňky stravy. Odborníci vysvětlují, jak na to.
Redakce
17. 10. 2018
Jak bojovat s diabetem stravou? Ukázkový jídelníček při cukrovce
Při předcházení diabetu, případně už při vzniku onemocnění je důležité dodržovat pravidelnou a kvalitní stravu. Platí také, že ve stravě je potřeba co nejvíce omezit cukr, což jsou nejen jakékoliv cukrovinky, ale i sladké nápoje včetně colových, a vyvarovat se alkoholu.
Věra Burešová
16. 10. 2018
V Česku se čím dál víc pijí piva „dvanáctky“
Soutěž „CEREVISIA SPECIALIS“, která porovnává netradiční piva produkovaná průmyslovými pivovary, odhalila trendy, které mezi konzumenty piva sílí.
Petr Havel
12. 10. 2018
Kvevri víno: na podzim se zakope, na jaře si pochutnáte
100% přírodní původní gruzínská metoda výroby vína v amfoře je zapsaná i v seznamech UNESCO. Tzv. kvevri vína se již připravují i u nás a začínají rozšiřovat nabídku vín na našem trhu.
Petr Havel
10. 10. 2018
10 potravin, v nichž byste cukr nečekali. Ale je tam
Snažíme se jíst zdravě, kupujeme si zeleninu, luštěniny… Ale pozor, pokud tyto potraviny nakupujete již připravené, ve formě určitého polotovaru, je pravděpodobné, že obsahují více cukru, než tušíte.
Lenka Krbcová
9. 10. 2018
691
–
720
/
1 569
První strana
Předchozí strana
20
22
23
24
25
26
30
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
PODCAST: Léky na obezitu jsou skoro zázračné, říká lékař z IKEMu
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji