Hlavní navigace

Seriál Adventní kalendář

Každý den můžete otevřít nové okénko v adventním kalendáři a s ním nový vánoční článek.

Od prvního prosince až po Štědrý den tu najdete praktické tipy, které už voní Vánocemi.

Kdy je čas upéct perníčky, aby byly krásně vláčné, podle čeho vybrat toho nejčokoládovějšího Mikuláše a jak pohodlně nakoupit vše potřebné na slavnostní večeři?

 



Co všechno patří na vánoční stůl

Stůl na Štědrovečerní večeři prostřete dle libosti, ale kdybyste chtěli dodržet všechny tradiční zvyky a pravidla, bude to docela fuška.

24. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Cibuli do bramborového salátu je třeba přelít vodou

Bramborový salát má svá základní pravidla, která platí, i když máte různé recepty.

23. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Chcete rybí polévku bez kostí? Jak na to

Plná masa a kořenové zeleniny s vůní muškátového květu. Ve většině rodin se tradičně servíruje jako první chod štědrovečerního menu právě rybí polévka. Sbíhají se vám sliny? Pojďme si ji společně uvařit.

22. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jak vybrat čerstvého kapra

Výběr kapra podle velikosti nebo toho, jak moc se líbí vašemu dítku, nejsou zrovna kritéria, na která byste se měli zaměřit. Důležité jsou oči, žábry i barva.

21. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 5 minut

Na čem smažit kapra? Na másle ne, na sádle ano

Kapr je u většiny českých domácností neodmyslitelnou součástí štědrovečerního stolu. Už víte, na čem ho budete letos smažit, nebo jste nad tím nikdy ani nepřemýšleli?

Doba čtení: 4 minuty

Nejlepší vánočka pod sluncem? Ta se sádlem

Připravit vánočku, která nebude suchá, málo sladká, spálená nebo špatně vykynutá, to je každoroční závazek všech pekařek. Jak mít letos vánočku, která zmizí z plechu dřív, než vychladne? Vyberte správné suroviny a dejte na naše fígle.

Doba čtení: 5 minut

Vánoční přípitek by měl vonět po citrusech

Celá rodina či blízcí se sešli u slavnostní večeře. Možná si zapálí svíčku, pustí koledy, jaké víno ale otevřít, aby vynikla chuť rybí polévky a následných pokrmů slavnostní hostiny?

18. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 2 minuty

K Vánocům patří ovoce teplých barev, držte se dál od zelené

Vánoční období přeje exotickému ovoci. Pokud chcete koupit zralé, obecně platí vybírat ovoce teplejších barev. Držte se dál od zelené. Výjimkou je kokos, u kterého jsou dokonce tři možnosti.

Doba čtení: 5 minut

Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl

Džus, juice, fresh, ovocná šťáva, z koncentrátu, nektar, ovocný nápoj, přislazeno, limonáda… Pojďme si v tom udělat pořádek. Když už si koupíte nealkoholický nápoj, ať víte jaký.

Doba čtení: 5 minut

Nepečené cukroví vyrobíte i ze zbytků pečeného

Nepečené cukroví patří k těm posledním druhům, které si odškrtáváme z vánočního seznamu. Z čeho a jaké vyrobit, kde ho skladovat a jak dlouho vydrží?

15. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 6 minut

Inspirace pro Ježíška: 10 báječných kuchařek

Ježíšek to v knihkupectví nemá lehké, tak široký výběr kuchařských knih jako letos snad nikdy nebyl. My jsme mu výběr zúžili na desítku těch, které nás v tomto roce nejvíce zaujaly.

14. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 7 minut

Jak snadno vykostit kapra a udělat z něj hranolky

Kapr nemusí být jen na modro, do podkovy nebo v trojobalu, letos na to můžete jít jinak a pochutnají si i děti. Zkuste sushi, kapří hranolky, karbanátky, rybí salát nebo vývar, který vás postaví na nohy.

13. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 6 minut

Jakou marmeládou spojovat vánoční cukroví?

Džem, marmeláda nebo „ovocná směs“? S některou marmeládou se pracuje lépe, s jinou hůř. Některé druhy mohou dokonce zplesnivět. Jak se vyznat v marmeládách a jakou vybrat do cukroví?

12. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Máte napečeno? Jak skladovat vánoční cukroví

Plastové dózy, nebo krabice od bot? To, co prospívá některým druhům, například perníčkům, může uškodit třeba kokoskám a pusinkám. Jak a kde skladovat vánoční cukroví, aby mělo o Vánocích tu nejlepší chuť?

11. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Vychytané vály a válečky na vánoční cukroví

Dřevěný váleček i vál mizí v českých domácností, vytlačuje je silikon, nerez i umělá hmota. V čem jsou které vály a válečky dobré a v čem pokulhávají?

10. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jaký tuk je nejlepší do vánočního cukroví

Máslo, olej, margarín? Jaký tuk se hodí do cukroví, aby se nedrobilo a zůstalo dlouho poživatelné? Možná vás to překvapí, ale někdo nedá dopustit na vepřové sádlo.

9. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 2 minuty

7 druhů hotových těst na vánoční cukroví

U kupovaného těsta na cukroví musíme počítat s tím, že jde o polotovar se vším, co k tomu patří, výhodami i nevýhodami. Vyplatí se sledovat složení a měrnou cenu.

8. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Formičky naší babičky: Jak se zbavit rzi

Korodují vám nová vykrajovátka? Našli jste po babičce na půdě hromadu formiček, jejichž stříbrný vzhled je ten tam? Poradíme ozkoušené tipy, které vás zbaví rzi i zašlé barvy.

Doba čtení: 3 minuty

Jak si ulehčit práci při plánování cukroví

Dědí se nejen věci a barva očí. U nás doma se například vždycky začínalo péct po Mikuláši. A tak peču i já. Každý rok mi pomáhá už starý, potrhaný a ušmudlaný seznam surovin. A několik nových triků.

6. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levné

Aby bylo vaše cukroví nezapomenutelné, musíte si dát zvláště dobrý pozor na to, jaké suroviny do něj přidáte. Dnes vám poradíme, jak vybrat a skladovat ořechy. Nádavkem prozradíme, kde je seženete nejlevněji.

Doba čtení: 4 minuty

Budete kupovat vánoční cukroví? Kdy a kde objednat

Zmapovali jsme pro vás trh s vánočním cukrovím. Výběr je široký a nabídky lákavé. Na své si přijdou jak milovníci klasického cukroví, tak celiaci či příznivci raw stravy.

Doba čtení: 4 minuty

Nejvyšší čas koupit toho nejčokoládovějšího Mikuláše

Mikuláš je jednou z nejkrásnějších tradic. A také jednou z mála dosud dodržovaných. I čokoládová figurka se statečně drží mezi záplavou konkurenčních Santa Clausů (proč, copak někdy chodil s čertem a andělem?) a nechutnými náhražkami s rostlinným tukem.

3. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 5 minut

Vánoční perníčky: kdy je upéct, aby byly měkké

Skořice, hřebíček, anýz, zázvor a badyán. Zhluboka se nadechněte. Cítíte Vánoce? Už klepou na dveře, je tedy nejvyšší čas pustit se do perníčků, které ozdobí jak slavnostní stůl, tak třeba i vánoční stromeček.

2. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Adventní kalendář: zpříjemněte si čekání na Vánoce

Začínáme odpočítávat dny do Vánoc. Děti budou otvírat okénka adventního kalendáře a my jsme pro vás připravili jeho variantu. Každý den můžete otevřít nové okénko a s ním nový vánoční článek. Od prvního prosince až po Štědrý den tu najdete praktické tipy, které už voní Vánocemi.

Doba čtení: 2 minuty