největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
Zelenina
Zelenina
241
–
270
/
294
První strana
Předchozí strana
4
5
6
7
8
9
10
Následující strana
Poslední strana
Čerstvé ovoce může být nově konzervováno voskem
Aktualita
Na sklonku loňského roku vstoupilo v platnost nové nařízení Evropské komise, které umožňuje používání lešticích látek pro ošetření povrchu dováženého ovoce. V zájmu lepší konzervace.
Kateřina Čepelíková
16. 1. 2013
Nejdražší sůl není z moře, je z Podravky
Koupili byste si kilo obyčejné jedlé soli za 140 Kč? Ale děláte to. Věříte, že v potravinách bez glutamátu žádný není? Nevěřte. Zkoumali jsme obsah dochucovadel a víme, co v nich je.
Kateřina Čepelíková
15. 1. 2013
Každý druh odšťavňovače dělá jinou šťávu
Čerstvé šťávy mají výhody hned ve dvou směrech. Jsou dobré, a v době, kdy je málo slunce a hodně nemocí, posilují naše zdraví. Na rozdíl od džusů z krabice neprocházejí pasterizací.
Lenka Krbcová
18. 12. 2012
Dýně v kuchyni – receptem to končí, důležitý je už výběr a skladování
Aktualita
Přestože dýně letos mají svůj nejslavnější den už za sebou, pořád jsou hojně k mání a stále z nich můžeme vařit, péct či smažit. Vlastně až do jara, při dobrém skladování vydrží dlouho.
Lenka Krbcová
12. 11. 2012
Rajčata a melouny: je to ovoce, nebo zelenina?
Dohady o to, zda je meloun ovoce nebo zelenina, se vedou celkem často. Napadlo by vás však váhat u takových plodů, jako jsou rajčata? Přitom kvůli tomu byla už několikrát u soudu.
Anna Příhodová
15. 10. 2012
Kdo pije, tomu to pálí
Nedostatek tekutin způsobuje přehřátí organismu, špatnou pokožku, nesprávně fungující ledviny a oslabení krátkodobé paměti. Jak se naučit pravidelně pít, když nám to moc nejde?
Redakce
20. 9. 2012
První zdravý fastfood není o nic lepší než McDonald´s
Navštívili jsme dva pražské fastfoody, Famagustu, který se honosí podtitulem „zdravý“ , a klasiku McDonald´s. Rozebrali jsme čtyři wrapy a zjistili, čím se od sebe liší. Moc toho není.
Kateřina Čepelíková
20. 9. 2012
Neloupat, nekrájet - připravíte se tak o to nejlepší z brambor
Přestože na ústupu, brambory stále patří mezi čtyřicítku nejběžnějších potravin. Podzim je navíc ideální doba k jejich konzumaci, i brambory totiž stárnou.
Petr Havel
5. 9. 2012
Jak správně doplnit vlákninu
Kolik vlákniny skutečně potřebujeme? Najdeme ji v řadě potravin, v obchodech dokonce narazíme na sáčky s podivným obsahem – rozpustnou vlákninou. Z čeho ji ideálně doplnit a nepřebrat?
Jana Poncarová
14. 8. 2012
Dusičnanů v listové zelenině se není třeba příliš bát
Zelenina je sice symbolem zdravého stravování, obsahuje však ze všech hlavních surovin k výrobě potravin i k samotné konzumaci nejvíce dusičnanů. Panika ale není na místě.
Petr Havel
13. 8. 2012
Mít psa je out. Pořiďte si do bytu žížaly
V městských obývácích se začínají usazovat extrémně žravé žížaly. Polknou papír, slupky i vaječné skořápky a udělají z nich ten nejlepší kompost pro vaše bio pěstování. Pokud to snesete.
Kateřina Čepelíková
27. 7. 2012
Nálepka "Biopotravina roku 2012" hledá nového majitele
Právě teď finišují přípravy na zářijové vyhlášení Biopotraviny roku. Výrobci budou bojovat o tento prestižní titul hned v osmi kategoriích. Které to jsou?
Redakce
23. 7. 2012
Billa bude prodávat zeleninu a ovoce pod značkou Česká farma
Pod značkou Česká farma bude řetězec supermarketů BILLA od začátku července do konce září prodávat výhradně české produkty ze sortimentu ovoce a zelenina. Půjde především o sezónní zboží, jako jsou okurky nebo rajčata a dále cibule nebo česnek. České zboží s tímto označením bude exkluzivně do BILLY dodávat jako svou značku velkoobchodní společnost Hortim. V některých filiálkách bude dle prostorových možností umístěno na klasických dřevěných trakařích.
Redakce
2. 7. 2012
Tekutiny v létě doplníte ovocem i polévkou Minestrone
Lahev vody do každé kabelky a talíř polévky ke každému polednímu menu. Tak se lze vyhnout hrozbě, která na nás číhá za horkých letních dnů – dehydrataci.
Redakce
29. 6. 2012
Co je na farmářských prodejnách tak extra?
Navštívili jsme dvě z několika farmářských prodejen v Praze, Zdravíček a Sklizeno, a hledali jejich výhody i nedostatky. Podívejte se, jak obstály.
Kateřina Čepelíková
28. 6. 2012
Grilování se bát nemusíte. Když víte, jak na to
Při grilování na otevřeném ohni skutečně vznikají zdraví škodlivé látky. Jsou ale způsoby, jak riziko eliminovat. Patří mezi ně i zvyk namáčet maso v hořčici nebo nakládat do koření.
Petr Havel
25. 5. 2012
Koupila jsem kedlubny. Můžou už být české?
Taky si nejste jistí, kdy co u nás roste? Pokud chcete nakupovat českou zeleninu a ovoce, základním vodítkem je orientace v kalendáři. Stáhněte si praktického pomocníka.
Lenka Krbcová
15. 5. 2012
Tisíc dobrých důvodů, proč zasadit dýni
Tisícovku nedáme, ale ve prospěch dýně toho mluví hodně: je zdravá i léčivá, není kalorická, můžete ji vařit, péct, smažit, grilovat, odšťavňovat. Každý z mnoha druhů je k něčemu dobrý.
Kateřina Čepelíková
10. 5. 2012
Farmářské bedýnky je třeba objednat právě teď
Nechcete být závislí na shnilé zelenině, kterou nabízejí české supermarkety? Pak nepromeškejte příležitost zapojit se do bedýnkování. Právě teď si farmáři plánují, komu budou dodávat.
Kateřina Kolářová
3. 5. 2012
Plesnivé ovoce v prodejně Penny Market – rozsah je možná mimořádný, plíseň v obchodech je ale běžná
Překvapivé množství nedostatků v úseku ovoce a zeleniny zjistili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce při kontrole prodejny Penny Market v Benešově. Celkem 95 balení ovocných plodů a zeleniny původem ze Španělska, Belgie, Maroka a České republiky nevyhovělo minimálním požadavkům na jakost z důvodu výskytu plísně a hniloby.
Redakce
24. 4. 2012
Nakoupila jsem plíseň za sedm set. Řetězce to nevzrušuje
Vydali jsme se na testovací nákup ovoce a zeleniny do několika supermarketů. Tolik plísně a hniloby jsme ale nečekali. A co radí inspekce? „Nelíbí se vám to? Běžte nakupovat jinam.“
Kateřina Čepelíková
24. 4. 2012
Ovoce do škol, nebo vyhozené peníze?
Čím víc dětem něco nutíte, tím méně to chtějí. Vláda si však zřejmě myslí, že to zlomí, a dává zelenou dalšímu ročníku projektu Ovoce do škol, který stojí téměř 80 milionů korun. Za co?
Anna Příhodová
1. 2. 2012
Taky jíte zeleninu jen přepasírovanou přes čuníka?
V každém supermarketu je ovoce a zeleniny, až oči přecházejí. Zdálo by se, že konečně můžeme vybírat – i v zimě máme borůvky či maliny. Jenže Češi dají často přednost párkům.
Redakce
20. 1. 2012
Laik nemá moc šancí poznat, jaký česnek kupuje
Český česnek byl v minulých letech z trhu vytlačen „takyčesnekem“ z Číny – je sice o dost levnější, ale nevoní, nechutná, neléčí… Ale jak rozlišit kvalitní česnek od „mrtvého“?
Lenka Krbcová
2. 9. 2011
Jak rozpoznat český česnek od asijského?
Jak česnek nakupovat, uchovávat a zpracovávat? „Vše, co byste měli vědět o česneku“ – to je téma sobotních farmářských trhů v Pražské tržnici. V sobotu 27. srpna 2011 se do Pražské tržnice vrátí farmářské trhy (Holešovický farmářský trh). Organizátoři se tentokrát rozhodli návštěvníkům připravit tak trochu vzdělávací akci na téma česnek. Tato někdy kontroverzně diskutovaná plodina bude předmětem prezentace člověka nejpovolanějšího – farmáře Pavla Illa ze Šlapanic, který se již deset let věnuje…
Redakce
23. 8. 2011
Zavařování i pro nešiky
Patříte k těm, pro něž klasický zavařovací hrnec představuje vrchol alchymie? Džemy nebo kompoty můžete ukuchtit i bez něj. Zavařování nemusí být složité, jen vědět, jak na to.
Anna Příhodová
16. 8. 2011
Návod, jak vypěstovat nejdražší rajče na planetě
Přiznávám: mám úchylku. Na své pražské lodžii pěstuju obří rajčata, okurky, papriky a jednou, jednou to byly dokonce i melouny. Jak jsem ale zjistila, jde o pěkně drahého koníčka…
Kateřina Kolářová
13. 7. 2011
Než „čerstvá“ zelenina zdaleka, raději zmražená z blízka
Mezi mraženými výrobky jsem se ještě nikdy nesetkal s tak nízkou kvalitou, kterou nejednou poskytují regály tzv. čerstvé zeleniny a ovoce v supermarketech.
Ivan Mach
24. 6. 2011
Váš farmář má jméno
Osobní setkání s člověkem, jehož ruce pro vás vypěstovaly ovoce nebo zeleninu, je jedním z lákadel farmářských trhů. A někdy to může být dost zábavné nakupování.
Lenka Krbcová
23. 6. 2011
Pražská tržnice nabízí české jarní brambory, květák, kedlubny...
Se začátkem června nabízejí farmáři z Holešovické tržnice první čerstvě vypěstovanou domácí zeleninu. Milovníci čerstvých produktů mohou v současné době nakoupit na zeleninovém tržišti v hale 22 jarní čerstvou zeleninu, kterou čeští farmáři začali sklízet ze svých polí. „Jarní květák, který tu prodáváme, je to nejzdravější co teď můžeme nabídnout. V podstatě je to bio,“ říká farmář Jan Rittich z Litoměřicka. „Květák není stříkaný žádnými chemickými přípravky a urychlovači. K tomu, aby byl včas…
Redakce
2. 6. 2011
241
–
270
/
294
První strana
Předchozí strana
4
5
6
7
8
9
10
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Léky na obezitu jsou skoro zázračné, říká lékař z IKEMu
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji