největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
potraviny
potraviny
241
–
270
/
315
První strana
Předchozí strana
5
6
7
8
9
10
11
Následující strana
Poslední strana
Energie potřebují nejvíc děti, až potom dřevorubci
Aktualita
Pokud na potravinách nečtete jen cenovky, už jste si asi všimli GDA tabulek s hromadou čísel. Jak se v nich vyznat a jak podle nich docílit rovnováhy všech tělu potřebných živin?
Kateřina Čepelíková
4. 4. 2013
Modifikovaný škrob nemá nic společného s genetickou modifikací
Názvosloví některých potravin či ingrediencí není vždy docela šťastné a řada technologických termínů spotřebitele spíše mate. Jedním z nich je slovní spojení modifikovaný škrob.
Petr Havel
29. 3. 2013
Potraviny u nás zdražují rychleji než v EU. To se hned tak nezmění
Ceny potravin v Unii vzrostly o 25 %, u nás o 30 %. Zatímco na daních ČR EU spíše předběhla, v cenách a kvalitě vyspělou Evropu doháníme. Rychlejší růst cen jídla bude patrně pokračovat.
Petr Havel
27. 3. 2013
Barviva v potravinách šálí naše smysly
Barviva jsou nejpoužívanějšími přídatnými látkami v potravinářském průmyslu. Výrobci jimi podporují svou konkurenceschopnost a neváhají barvou ovlivnit naše rozhodování o nákupu.
Zuzana Medlíková
15. 3. 2013
Kdo zastaví blafy v restauracích? Kvalita je kontrolována minimálně
Hygienici jsou dnes v pozici „ferda mravenec, práce všeho druhu“. Veterináři restaurace kontrolovat nesmí. A obchodní inspekce sleduje zejména šizení spotřebitele, ne kvalitu potravin.
Petr Havel
13. 3. 2013
Roman Vaněk: Vyspělé země by šmejdy ani neprodávaly, my je klidně kupujeme
Šéf kulinářského institutu Roman Vaněk se opřel do kvality potravin prodávaných v českých obchodech. Naznačuje východisko z nepříznivé situace a navádí nás k opisování „z venku“.
Kateřina Čepelíková
28. 2. 2013
Případ zaměněného salátu aneb 5 metod, jak okrást zákazníka
Je to zvláštní úkaz. Mýlit se je lidské, to zase ano, ale jak se stane, že se někdo plete vždycky ve svůj prospěch? To se totiž pravidelně děje obchodníkům při prodeji potravin. Záhada.
Lenka Krbcová
26. 2. 2013
Pozor na histamin v rybím mase
Rybí maso patří k nejzdravějším. Nesprávné opracování nebo skladování však skrývá riziko tvorby nadlimitního množství histaminu. Jeho vysoká konzumace pak způsobuje pseudoalergii.
Petr Havel
13. 2. 2013
Označení „ze zemí EU a mimo EU“ říká jen to, že potravina pochází z této planety
Aktualita
Informace o původu potravin je důležitá pro sedmdesát procent spotřebitelů. Ukázal to průzkum v několika evropských zemích. Přesné informace o původu přitom zpravidla chybí.
Lenka Krbcová
7. 2. 2013
Ceny potravin u nás a „na Západě“ se nijak zvlášť neliší
GALERIE – Jedna a ta samá zmrzlina, káva, pizza, čokoláda – čtyři země, čtyři ceny. Ale nejsme na tom vždy nejhůř, jak se často tvrdí. Porovnejte ceny potravin u nás a v zahraničí.
Lenka Krbcová
5. 2. 2013
Dovoz polských potravin do Česka se zvýšil čtyřnásobně
Přestože se v loňském roce provalilo mnoho nebezpečných či falšovaných polských potravin na našem trhu, jejich obliba nadále vzrůstá. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR ví, proč.
Kateřina Čepelíková
31. 1. 2013
Konečně párky, které jsou dětské - nejen názvem
Aktualita
Pročítat se složením všech potravin, které skončí v nákupním vozíku, stojí fůru času. Usnadnit práci vám pomůže logo CEFF, kterým byly oceněny další potraviny bez chemie.
Kateřina Čepelíková
31. 1. 2013
Český špekáček čekají další změny
Mediální symbol českých potravin má sice v EU známku zaručená tradiční specialita, ale spotřebitel reálně nepozná, který je vyroben tradičně, a který si na skutečný špekáček jen hraje.
Petr Havel
25. 1. 2013
Potravinářská komora brání kvalitu českých potravin
Aktualita
Tlak na co nejnižší cenu potravin vede k úplné degradaci jejich kvality. Důsledkem je rostoucí dovoz levných náhražek ze zahraničí. Proti tomuto trendu vystupují nyní čeští potravináři.
Lenka Krbcová
25. 1. 2013
Spotřebitel je manipulován médii, potraviny máme kvalitní
ROZHOVOR – Oldřich Obermaier se pohybuje v mlékárenském průmyslu již dlouhé roky. Přesto, nebo právě proto tvrdí: „Současná kvalita mlékárenských výrobků je nekonečně vyšší než v dřív.“
Petr Havel
23. 1. 2013
Pozor na sušenky z Kauflandu, mohou být jedovaté
Aktualita
Polské sušenky Stilla Dolce Cocoa Rolls, které má ve svém portfoliu společnost Kaufland, jsou v systému rychlého varování (RASFF). Jsou v podezření, že obsahují jed na hlodavce.
Kateřina Čepelíková
21. 1. 2013
Evropou se šíří zákazy pěstování GMO plodin. Připojí se i Česko?
Aktualita
V Německu, Rakousku, Francii, Řecku, Maďarsku a nově i v Polsku padají zákazy pěstování geneticky modifikovaných plodin. Svaz ekologických zemědělců apeluje na Český stát, ať se přidá.
Kateřina Čepelíková
21. 1. 2013
Názvy potravin balamutí domácí výrobou, babičkou a tradicí
Dáte přednost babiččiným nudlím, vuřtu dle tradiční receptury a domácímu jogurtu? Výrobci nás zavádějícími názvy více či méně legálně balamutí. Co zákon připouští a co už je za hranou?
Kateřina Čepelíková
21. 1. 2013
Má kilo mouky tisíc gramů? Podle výrobců ne
Mouka, ovesné vločky, káva, mák, sušená smetana… Jsou lehčí či těžší, než uvádí výrobce na obale? Převážili jsme je a víme, zda výrobci dodržují danou hmotnost.
Kateřina Čepelíková
18. 1. 2013
Cizinec měl prodejnu potravin plnou myšinců. Funguje dál
Aktualita
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce v minulém týdnu navštívili prodejnu, kde se ve skladech i přímo pod prodejním pultem nacházelo velké množství myšího trusu.
Kateřina Čepelíková
14. 1. 2013
V našem potravinářství chybí pozitivní vzory
Máme i dobré potraviny a významné osobnosti v oboru, ale nemluvíme o nich. Pak je závěr o ČR jako smetišti Evropy logický. Obraz tuzemské potravinářské produkce je totiž zcela tristní.
Petr Havel
10. 1. 2013
Nejhorší potraviny roku 2012
Potraviny na pranýři fungují již půl roku. Podívali jsme se na to, které potraviny mají opakovaně potíže s kvalitou a v kterých obchodech nevidí plíseň, ani kdyby se regály zelenaly.
Lenka Krbcová
8. 1. 2013
Užitečná publikace pro nákup kvalitních potravin je zdarma
Aktualita
Všude je plno informací o špatných potravinách na českém trhu. Jak oddělit zrna od plev? Poradí nová publikace Ministerstva zemědělství. Je v ní všechno, co potřebujete vědět.
Kateřina Čepelíková
4. 1. 2013
Růst cen potravin v roce 2013 je neodvratný
Bez ohledu na cokoli ceny potravin v ČR v novém roce porostou. Ne hned, ne pravidelně a ne moc, ale prakticky jistě. Mimo jiné i proto, že potraviny u nás patří k nejlevnějším v celé EU.
Petr Havel
2. 1. 2013
E-shopů s potravinami je jako šafránu. Zkusili jsme u nich nakoupit na Vánoce
Online nákup potravin je u nás v plenkách. Jak by dopadla štědrovečerní večeře, kdybyste suroviny na ni chtěli pořídit od počítače? Hlady neumřete, ale budete servírovat zajíce v pytli.
Lenka Krbcová
18. 12. 2012
Koenzym Q10 už nesmí tvrdit, že prospívá zdraví srdce
Aktualita
Právě dnes končí období, kdy se směla používat tvrzení o zdravotních účincích potravin a doplňků stravy. Opatření má bránit klamání spotřebitele, současně ho tak připravuje o informace.
Lenka Krbcová
14. 12. 2012
Zdravotní nezávadnost potravin je důležitější než jejich kvalita
Zákon o potravinách čeká novela, nejvýznamnější po mnoha letech, a její podobu často komentují amatéři nebo „hlas lidu“. Mezi hlavní rizika patří mylný výklad naprosto základních pojmů.
Petr Havel
10. 12. 2012
Interspar chybně značí ceny. Je to buď šlendrián, nebo úmysl
Při velkém nákupu člověk snadno přehlédne nesrovnalost v ceně, kterou prodejce u zboží avizuje, a sumou skutečně markovanou. V našem případě jde o rozdíl 40 Kč a jasné porušení zákona.
Lenka Krbcová
6. 12. 2012
Potraviny na pranýři získaly ocenění v anketě Křišťálová lupa
Aktualita
Konec světa už nastal. Tak komentoval představitel SZPI výhru webu Potraviny na pranýři v jedné z kategorií ankety Křišťálová lupa, jejíž vyhlášení se celé neslo v „pohřebním“ duchu.
Lenka Krbcová
29. 11. 2012
Vánoční suroviny na pranýři
GALERIE – Na co si dát pozor při předvánočním nákupu? Rádoby čokoládové figurky, ořechy s živými červy a sušené ovoce s mlékohubem navodí tu správnou atmosféru…
Lenka Krbcová
26. 11. 2012
241
–
270
/
315
První strana
Předchozí strana
5
6
7
8
9
10
11
Následující strana
Poslední strana
PODCAST: Než si dáte čokoládu, pořádně si vyčistěte zuby
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji