největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
olej
olej
31
–
60
/
74
První strana
Předchozí strana
1
2
3
Následující strana
Poslední strana
Tuk vylitý do dřezu tvoří hmotu podobnou betonu
Olej po smažení a další tuky, které vylijeme do dřezů a toalet, způsobují ucpávání kanalizace a škody za miliony. Na rozdíl od betonu je tuková ucpávka pružná a nelze ji rozbít.
Petr Havel
14. 12. 2018
Správné tuky neškodí
Docent Stanislav Sekretár ze Slovenské technické univerzity v Bratislavě se zabývá jak pozitivními účinky rostlinných olejů na lidské zdraví, tak i tím, jak zabránit tomu, aby se tyto blahodárné vlastnosti rostlinných olejů nezničily nevhodným zacházením.
Jana Kuklová
29. 10. 2018
Muži jsou tlustší než ženy, přestože více sportují
Jak jsou na tom Češi a Slováci s váhou, sportem a výživou? Kdo jí více luštěnin, jaký olej preferujeme a proč ženy moc nesportují? To všechno sledoval nejnovější mezinárodní průzkum.
Kateřina Čepelíková
18. 9. 2018
Oleje Bartoš: Naše jméno na obalu je záruka kvality
Nejdříve chtěli lisovat olej a pohánět jím zemědělské stroje, nakonec za studena lisovaný olej prodávají ve vysoké kvalitě pro kulinární účely. Jak vznikají v jihomoravském Lanžhotu Oleje Bartoš a proč nenesou označení bio, když mnohé bio jsou?
Kateřina Čepelíková
15. 3. 2018
Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý
Komentář
Skutečně řepkový olej škodí, jak tvrdí nová studie? Její autoři podávali pokusným myším tolik oleje, že by to porazilo i brontosaura.
Petr Havel
12. 1. 2018
Fritování: Vyměňují restaurace a stánky olej včas?
Pražští hygienici kontrolovali kvalitu olejů při fritování ve stravovacích zařízeních. Sledovali také dodržování vhodných teplot a výměnu olejů. Došli k jiným závěrům než nedávno potravinářská inspekce.
Redakce
6. 1. 2018
Na čem smažit a co do salátu? I „zdravé“ oleje mají úskalí
Patří mezi tzv. „zjevné“ tuky – jako je třeba sádlo nebo margaríny. Oleje zabírají dlouhé regály supermarketů a často víme jen to, že olivový je „zdravý“, ty ostatní na pečení nebo smažení vybíráme zpravidla podle ceny v akci. Jak se v nich vyznat?
Tereza Víchová
27. 9. 2017
I drahý olivový olej může být směska
Vybírat olej podle líbivé etikety nebo reklamy, která nám někde vzadu v hlavě rezonuje, není vždy nejlepší nápad. Oleje se totiž dají velmi snadno míchat, a tak se také míchají.
Kateřina Čepelíková
31. 7. 2017
Jak se vyrábí olivový olej, ten kvalitní
Co nevidět čeká Španěly sklizeň oliv, vezmou traktory nebo elektrické tyče a začnou sklepávat olivy do plachet. Co s nimi udělají dál, abychom si mohli vychutnat jejich extra panenský olivový olej?
Kateřina Čepelíková
31. 7. 2017
Olivové oleje Lozano Červenka vyrábí česko-španělská rodina
Už hezkou řádku let vlastní olivové stromy v Andalusii. Nejdříve je jen pronajímali, ale dnes z těch nejkvalitnějších oliv dvou odrůd sami vyrábějí extra panenské olivové oleje. Vaří s nimi i čeští špičkoví kuchaři.
Kateřina Čepelíková
19. 6. 2017
Jak využít netradiční oleje: Makový, dýňový či lněný
Chodíme okolo nich v obchodě, ale většinou stejně sáhneme po tom osvědčeném, slunečnicovém nebo řepkovém. Nevyhýbejte se netradičním olejům, jsou zdravé a jídlo povznesou o pár řádů výš.
Kateřina Čepelíková
9. 3. 2017
Olej po smažení nevylévejte do odpadu. Nadělá tam paseku
Olej, na kterém se smaží štědrovečerní kapr či řízky, do kanalizace nepatří. Použitý olej či tuk včetně sádla má zamířit do plastových uzavíratelných lahví a následně do speciálních nádob.
Redakce
14. 12. 2016
Kolik palmového oleje kupujeme?
Palmový olej je skoro ve všem. Pokud pochybujete, že se to výrobcům vyplatí, porovnejte ceny s jinými druhy olejů. Jak zastavit „palmovou epidemii“?
Michaela Michalcová
3. 2. 2016
Jak se vyhnout palmovému oleji?
Palmový olej je superlevná surovina nejen pro potravinářský průmysl. Cena, kterou za něj ale platíme, je příliš vysoká. Nejen že ohrožuje naše zdraví. Masivní rozšiřování plantáží palmy olejné způsobuje i nevratné klimatické změny na celé planetě.
Michaela Michalcová
6. 1. 2016
Babiš má novou rafinerii. Jak dělá z řepky olej?
V Lovosicích se otevřely brány nové rafinerie na jedlé oleje. Jak se tu ze surového oleje nevábné vůně i barvy vyrobí olej, na kterém si doma usmažíme řízky? A proč bude cestovat na zabalení až do Maďarska a zase zpátky?
Kateřina Čepelíková
30. 6. 2015
Co se říká o margarínu a co z toho je pravda
Margarín začínal jako náhražka másla. Do jídelníčku evropské populace se zařadil před 150 lety. Suroviny i způsob výroby se vyvíjely a měnily. Margarín si můžete dokonce vyrobit i doma.
Lenka Krbcová
23. 4. 2015
Levné tuky do vánočního cukroví nepatří
Rozhovor
Vyberete-li levný tuk k pečení vánočního cukroví, může se vám to nepěkně vymstít. Těsto bude drobivé, po upečení popraská a ani chuťově nebude valné. Podle čeho vybrat vhodný tuk na pečení?
Kateřina Čepelíková
1. 12. 2014
Rostlinné oleje: Proč jedna láhev nestačí
Chystáte se vařit. A potřebujete osmažit cibulku. Jenže na čem? Vedle klasického olivového nebo slunečnicového oleje stojí v regálech řepkový, palmový, sezamový, kokosový a kdo ví jaký ještě…
Jana Poncarová
24. 11. 2014
Na slunečnicovém oleji nesmažte
Časopis dTest testoval sedmnáct slunečnicových olejů. Zjišťoval v nich obsah karcinogenních látek, pesticidů i vitaminu E. A vítězem se stává…
Redakce
4. 11. 2014
Před dvaceti lety jsme jedli 2× více hovězího než dnes
Za posledních dvacet let se leccos změnilo. I v potravinářství a spotřebě konkrétních potravin. Jíme více ryb a méně sádla, jak nám odborníci radí? Stoupá spotřeba chleba a zeleniny?
Kateřina Čepelíková
15. 7. 2014
Margarín se přestal vyrábět metodou ztužování
Aktualita
Margarín je umělé zlo, které do kuchyně nepatří, myslí si spousta lidí. Podle aktuálně vydané analýzy neoprávněně. Margaríny se totiž už nějaký ten pátek nevyrábějí nevhodnou metodou ztužování.
Kateřina Čepelíková
10. 7. 2014
Test tuků a olejů: Jak to vidí technolog
Desítka olejů, tři pohledy a pokaždé jiný žebříček. Tentokrát se dozvíte, jak si vedly tuky pod drobnohledem potravinářského technologa a jak moc se liší od hodnocení dietologa a kuchaře.
Kateřina Čepelíková
7. 4. 2014
Test tuků a olejů: Jak to vidí nutriční poradce
Ve studené kuchyni je podle dietologa jedničkou olivový olej. Je lepší rafinovaný, nebo za studena lisovaný? A proč je ghee dobré pro kuchaře, ale z nutričního hlediska hotová pohroma?
Kateřina Čepelíková
31. 3. 2014
Test tuků a olejů: Jak to vidí kuchař
Patří olivový olej na pánvičku a máslo do salátu? Nechte si poradit od šéfkuchaře, který tuk se k jaké kuchyňské úpravě hodí. Do hodnocení bylo zařazeno deset druhů tuků.
Kateřina Čepelíková
24. 3. 2014
5 vánočních potravin pod drobnohledem
Nakupujete suroviny pro vánoční vaření a pečení? Vyberte správně ořechy, tuk, cukr, vejce a čokoládu a poznejte, v čem nám která surovina prospívá a v čem škodí.
Kateřina Čepelíková
18. 12. 2013
K nejkvalitnějšímu olivovému oleji se musíte propít
Víno, sýry i čokoládu dnes degustuje kde kdo. Buďte originální, dejte lahve dohromady a uspořádejte s přáteli ochutnávku olivových olejů. Poradíme, jak na to i co která chuť značí.
Kateřina Čepelíková
12. 12. 2013
Kokosový a palmový olej – velmi levné tuky, kterým je lépe se vyhnout
Naším problémem není tuk, ale spíše typy tuků, které konzumujeme. Laciné tropické tuky většina firem používá k výrobě různých druhů potravin. Počínaje pečivem až po trvanlivé potraviny.
Hana Bačíková
21. 8. 2013
Šupinatá kůže je příznakem nedostatku tuku v jídle
Lidé po celém světě konzumují příliš mnoho „špatného“ tuku. Samozřejmě všechny tuky nejsou špatné a jejich příjem ovlivňuje naše zdraví. Důležité jsou hlavně omega-3 mastné kyseliny.
Hana Bačíková
6. 8. 2013
Řepkový olej – všestranný kuchyňský pomocník
Každý z nás už někdy marinoval, dusil a pekl, dnes se ale můžeme naučit něco nového: blanšírovat, táhnout a brasírovat. Svou roli zde sehraje univerzální kuchyňský olej – řepkový.
Kateřina Čepelíková
7. 6. 2013
Řepka se nehodí jen do nádrže auta
Dáme si ji do vázy, do nádrže auta, pohnojíme s ní trávník a ještě z ní dostaneme olej pro vaření. Představíme si univerzální rostlinu, která dává lepší olej než olivy – řepku olejku.
Kateřina Čepelíková
19. 2. 2013
31
–
60
/
74
První strana
Předchozí strana
1
2
3
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Léky na obezitu jsou skoro zázračné, říká lékař z IKEMu
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji